JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

25.11.2002

Britannian palomiehet hakevat lakolla tasokorotusta palkkoihinsa

Britannian palomiesten palkkakamppailussa alkoi perjantaina uusi lakkojakso. Sen on määrä kestää viikonvaihteeseen asti, elleivät neuvottelijat yllä läpimurtoon.

Palomiesten ammattiliitto Fire Brigades Union FBU vaatii kokopäiväisten ammattilaisten vuosipalkan nostamista 21 531 punnasta (punta on 1,58 euroa) 30 000 puntaan. Se merkitsisi 40 prosentin korotusta. Palomiehet perustelevat vaatimustaan työnsä vaativuudella ja vertailulla Länsi-Euroopan ammattitovereiden työehtoihin. Aiemmin syksyllä 55 000 jäsenen FBU:n äänestyksessä 88 prosenttia kannatti lakkoa, elleivät neuvottelut johda hyväksyttävään tulokseen ilman työtaistelua.

Britannian hallitus on tyrmännyt 40 prosentin vaatimuksen. Poliittiset päättäjät pelkäävät, että julkisen sektorin yhden työntekijäryhmän tuntuvat palkankorotukset johtaisivat muiden ryhmien uusiin palkankorotusvaatimuksiin. Varapääministeri John Prescott on tarjonnut julkisesti yhteensä 16 prosentin korotusta kolmessa vuodessa. Työnantajapuoli pitää tärkeänä, että tulevassa työehtosopimuksessa palkkojen ja etujen nousu on kytketty palolaitosten viimeaikaista nopeampaan tekniseen uudistamiseen.

FBU:n johtajan Andy Gilchristin mukaan Prescottin 16 prosentin tarjous sopii neuvottelujen yhdeksi lähtökohdaksi. Lakkopäivien aikana palokuntien tehtäviä hoitavat sotilaat sekä eräät rikkureiksi ryhtyneet osa-aikaiset palomiehet.

USA:n länsirannikon satamiin 6-vuotinen työehtosopimus

USA:n länsirannikon 29 sataman 10 500 työntekijän uudesta työehtosopimuksesta syntyi viikonvaihteessa neuvottelutulos. Se menee joulukuussa jäsenäänestykseen ammattiliitto ILWU:n kentän edustajien valtuuskunnan käsittelyn jälkeen. Tarkkailijat uskovat, että osapuolten päättäjät hyväksyvät neuvottelutuloksen.

Uusi sopimus on 6-vuotinen. Työntekijöille siinä on tärkeintä se, että teknisestä modernisoinnista johtuva työprosessin muutos ei heikennä nykyisten työntekijöiden, eikä ammattiliiton asemaa. ILWU:n puheenjohtaja James Spinosa luonnehtii sopimusta hyväksi liike-elämälle, työntekijöille ja koko maalle. Samaa korosti presidentti George Bush kommentissaan.

Yhdysvaltalaisten lehtien mukaan länsirannikon satamissa ammattityöläiset ansaitsevat noin 100 000 euroa vuodessa.