JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

11.11.2002

Väkivallasta tullut
vakava ongelma
Britannian työelämässä

Britanniassa 30 prosenttia työsuojeluvaltuutetuista on sitä mieltä, että työntekijöiden suurimpiin pelkoihin työelämässä kuuluvat väkivaltaisten hyökkäysten ja uhkausten pelko. Väkivaltaan liittyvät pelot ovat lisääntyneet viime vuosina nopeammin kuin työntekijöiden muut huolet työpaikoilla.

Pahimmaksi ongelmaksi säännöllisin väliajoin tehtävässä kyselyssä osoittautuivat jälleen stressi ja hiostus. Ne sijoitti viiden vakavimman pelonaiheen listalle 55 prosenttia kyselyyn vastanneista 5 000 työsuojeluvaltuutetusta. Joka kolmas nimesi vakaviksi ongelmiksi ns. hiirikäden ja muut toistuvista liikkeistä johtuvat vammat, näyttöpäätetyön haitat sekä selkäkivun.

Työajan lyhennys arveluttaa Etelä-Korean ay-liikettä

Etelä-Koreassa ammatillinen keskusjärjestö KCTU järjesti viime viikolla yli 160 työpaikalla päivän lakon, jonka tavoitteena oli vaikuttaa valmisteilla olevaan työajan lyhennykseen. Järjestö kehotti työläisiä palaamaan töihin sen jälkeen, kun päättäjät olivat ilmoittaneet lykkäävänsä uudistuksen käsittelyn yli joulukuussa pidettävien presidentinvaalien.

KCTU:ta työajan lyhentäminen 44 viikkotunnista 40:een arveluttaa, koska järjestö pelkää muutoksen johtavan palkansaajien ansiotulojen pienenemiseen. Ay-liike arvostelee myös suunnitelmaa vähentää yleisten vapaapäivien määrää samalla, kun viikkotyöaikaa lyhennetään.

Sairaspoissaoloja Ruotsissa enemmän kuin ennen

Ruotsissa sairaspoissaolojen määrä on noussut ennätystasolle. Eniten se johtuu työntekijäkunnan ikärakenteen vanhenemisesta, maan hallituksen teettämässä selvityksessä päätellään. Työelämän muutosten ja rytmin kiihtyminen ovat kärjistäneet ikärakenteen vanhenemisen kielteisiä seurauksia.

Sairaspoissaolojen lisäystä selittää myös työorganisaatioiden laihduttaminen. Vielä 1970- ja 1980-luvuilla teollisuudessa oli kymmenen prosentin