JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

16.10.2002

Norjassa laaja mielenosoituslakko hallituksen politiikkaa vastaan

Norjan ay-liike järjestää tunnin mielenosoituslakon torstaina 17.10. Se alkaa kahdelta iltapäivällä. Ammatillinen keskusjärjestö LO odottaa, että työnseisaukseen osallistuu yli 600 000 palkansaajaa.

Lakko on protesti Norjan hallituksen politiikkaa vastaan. Ay-järjestöt arvostelevat päättäjiä työttömyyskorvausten supistamisesta, lomautusta koskevien määräysten heikentämisestä ja työolosuhteiden koventumisesta. Lisäksi ay-liike syyttää hallitusta välinpitämättömyydestä kasvavaa työttömyyttä kohtaan sekä valtion budjetista, joka leventää rikkaiden ja köyhien välistä kuilua. Norjassa on lähes 100 000 työtöntä.

 

Tapahtumia yli 60 maassa kuljettajien toimintapäivänä

"Väsymys tappaa" oli eilen kuudennen kerran järjestetyn rekka- ja bussikuskien kansainvälisen toimintapäivän varoittavana tunnuksena. Kuljetusalan ammattiliitot viettivät päivää erilaisin tapahtumin yli 60 maassa sekä maapallon rikkailla että köyhillä alueilla. Ay-aktiivit kohdistivat sanomansa niin poliittisille päättäjille kuin suurelle yleisölle ja ammattitovereilleen.

Edellisten vuosien tapaan suuri määrä tietoiskuja oli järjestetty maitten välisille raja-asemille. Niitä oli myös Suomen, Ruotsin ja Norjan rajoilla. Ammattikuljettajien pysähdyspaikoilla jaettiin materiaalia työläisten oikeuksista ja ay-liikkeen vaatimuksista. Suurta yleisöä valistettiin siitä, miten rekkojen ja linja-autojen kuljettajien ylipitkät työpäivät heikentävät tieliikenteen kaikkien osapuolten turvallisuutta.

Entinen ay-johtaja Lula nousemassa Brasilian presidentiksi

Brasiliassa järjestetään sunnuntaina 27.10. presidentinvaalien toinen kierros. Työväenpuolueen Luis Inacio "Lula" da Silva, 57, on ennakkosuosikki saatuaan ensimmäisellä kierroksella 46 prosenttia äänistä. Neljänneksi 12 prosentin ääniosuudellaan jäänyt Ciro Gomes on asettunut varauksetta Lulan rintamaan. Lähes 18 prosenttia äänistä saanut Anthony Garotnho on ilmoittanut tukevansa Lulaa, jos Lula katkaisee yhteistyösuhteensa erilaisiin oikeistotahoihin.

Jos Lula voittaa, hänestä tulee Brasilian ensimmäinen vaaleilla valittu vasemmistotaustainen presidentti. Lula toimi 1970-luvun jälkipuoliskolla metallityöläisten ammattiliiton johtajana. Vuonna 1980 hän kuului radikaalin työväenpuolueen PT:n perustajiin. Puolue on vuosien mittaan maltillistunut ja muokannut yhä enemmän linjaansa menestyäkseen yleisissä vaaleissa. Lula on hävinnyt kolme kertaa presidentinvaaleissa PT:n ehdokkaana. Tällä hetkellä puolue on vallassa kolmessa Brasilian 26 osavaltiosta sekä lukuisissa kunnissa. Niistä sillä on runsaasti hallinnollista kokemusta.

Moni asiantuntija korostaa, että valittiin Brasilian johtoon kuka tahansa, hänen liikkumavaransa on kapea. Maalla on 264 miljardia ulkomaista velkaa ja työttömyysasteeksi arvioidaan 15 prosenttia. Lulan ja PT:n talouspoliittinen ohjelma sisältää verouudistuksen, joka kannustaa tuotantoa ja vientiä. Tuloerot ovat Brasiliassa suuremmat kuin missään muualla. Vaikka Lula valittaisiinkin presidentiksi tammikuussa alkavalle 4-vuotiskaudelle, hänen mahdollisuutensa olennaisesti kaventaa tuloeroja ovat vähäiset.