JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

26.09.2002

VAKL arvostelee globalisaation yritysvetoista mallia

Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF toimivat yksisilmäisesti vaatiessaan kehitysmaita olosuhteista riippumatta yksityistämään julkisen sektorin yrityksiä. Näin arvostelevat johtavia rahoituslaitoksia niiden viikon vaihteessa Washingtonissa pidettävien vuosikokousten aattona Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL yhdessä kansainvälisten ammattisihteeristöjen kanssa.

Ay-keskukset syyttävät Maailmanpankkia ja Valuuttarahastoa myös siitä, että ne ovat edistäneet kansantalouksien sääntelyn purkamista maailmantalouden vakauden kustannuksella. Vaihtoehtona on rahamarkkinoiden sääntely muun muassa riittävän suurilla pääomavarannoilla ja rajoittamalla spekulatiivisen valuutanvaihdon houkuttelevuutta.

Ay-järjestöt vaativat Maailmanpankkia ja Valuuttarahastoa lopettamaan globalisaation yritysvetoisen mallin yksipuolisen tukemisen. Kannanotossa muistutetaan, että suuryritysten viimeaikaiset talousskandaalit Yhdysvalloissa osoittavat, että tasapainoinen kehitys vaatii liike-elämän valvontaa ja sääntelyä.

(Ay-järjestöjen laaja kannanotto löytyy kokonaisuudessaan VAKL:n nettisivustosta.)

Kiinassa Sichuanin irtisanotut öljytyöläiset liikehtivät

Sichuanissa Kiinassa öljy-yhtiö COEDC:n irtisanotut työläiset aloittivat elokuun puolivälissä päivittäiset istumamielenosoitukset, joihin on osallistunut satoja työläisiä. He vaativat entiseltä työnantajaltaan työttömyyskorvauksia ja eläke-etuja. Lisäksi työpaikkansa menettäneille nuorille työläisille on järjestettävä työtä, liikehdinnän osanottajat esittävät.

China Labour Bulletinin mukaan työläiset koettavat edetä oikeusteitse vetoamalla työelämää normittaviin lakeihin. Marraskuussa 1999 työntekijät allekirjoittivat henkilökohtaiset sopimukset, joissa he luopuivat lähes kaikista oikeuksistaan siinä tapauksessa, että yritys irtisanoo heidät taloudellisten syiden vuoksi. Liikkeen aktiivien mielestä sopimukset eivät ole voimassa, koska työläiset allekirjoittivat ne työnantajan uhkailujen pakottamana.

Sichuanin oikeuksiaan puolustavat työläiset sanovat saaneensa uskoa kamppailun mahdollisuuksiin Daqingin öljytyöläisten liikehdinnästä ja järjestäytymisestä keväällä 2002.

 

Britannia lopetti ulkomaisen työvoiman helpon pääsyn IT-alan yrityksiin

Britannia on kumonnut marraskuussa 2001 aloitetun työlupakäytännön, joka teki helpoksi ulkomaisten ammattilaisten palkkaamisen IT-alalle. Times of India -lehden mukaan Britannian IT-yrityksissä aloitti kuukausittain keskimäärin tuhat ulkomaista asiantuntijaa. Ulkomailta värvättyjen enemmistö on intialaisia ja osa työnantajista on intialaisperäisiä Britannian asukkaita.

Sisäministeriö lopetti työlupien avokätisen myöntämisen alan brittityöntekijöiden järjestöjen painostuksesta. Ne osoittivat, että osa alan kotimaisesta työvoimasta on työttömänä ja että osa ulkomaisesta työvoimasta on toiminut raskaasti alimitoitetuin eduin.