JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

09.09.2002

Ruotsin äänestäjien valittava joko hyvinvointi
tai veronalennukset

Ruotsin ensi sunnuntain parlamenttivaaleissa vaihtoehdot kiteytyvät kahteen. Äänestäjien on valittava joko hyvinvointi tai veronalennukset. Näin korostivat eilen yhteisessä esiintymisessään suurimman ammatillisen keskusjärjestön LO:n puheenjohtaja Wanja Lundby-Wedin ja sosialidemokraattinen pääministeri Göran Persson.

LO ja sosialidemokraatit asettavat hyvinvointipalvelut veronalennusten edelle. Lundby-Wedin ja Persson osoittivat, että koulutusta, terveydenhuoltoa ja sosiaaliturvaa ei voida parantaa, jos julkisen sektorin verotuloja supistetaan olennaisesti. Oikeisto-oppositiota johtava Kokoomuksen veljespuolue Moderaterna on luvannut toteuttaa 130 miljardin kruunun veronalennukset, jos se nousee vaalien jälkeen hallitusvaltaan.

Lundby-Wedin arvosteli Moderaterna-puoluetta pyrkimyksestä lisätä työnantajien mahdollisuuksia painostaa palkansaajia yksilöllisiin sopimuksiin, jotka ovat huonompia kuin ay-järjestöt neuvottelemat. Hän esitti huolensa myös siitä, että vähäosaiset ovat pitkään osallistuneet vaaleihin passiivisemmin kuin hyväosaiset. Edellisissä parlamenttivaaleissa 94 prosenttia akateemisen tutkinnon suorittaneista nuorista miehistä käytti äänioikeuttaan, työläisnuorista 74 prosenttia ja maahanmuuttajataustaisista nuorista miehistä vain 20 prosenttia.

Malesia keskeytti ulkomaisten työläisten rankaisemisen ja karkottamisen

Malesia on keskeyttänyt satojen tuhansien laittomasti maassa työskennelleiden ulkomaalaisten rankaisemisen ja karkottamisen. Pääministeri Mahathir Mohamad päätti näin Indonesian ja Filippiinien hallitusten reagoitua voimakkaasti kansalaistensa tylyyn kohtaloon.

Ennen laittoman työvoiman karkottamispäätöstä Malesiassa työskenteli laittomasti noin 600 000 ulkomaalaista. Arviolta puolet heistä palasi kotimaihinsa ennen heinäkuun loppua, jolloin armonaika päättyi. Indonesian viranomaiset alkoivat jahdata laittomia maahanmuuttajia heti elokuun alussa. Maksimirangaistus ennen maasta karkotusta on viisi vuotta vankeutta, lähes 3 000 euron sakko ja kuusi iskua ruokokepillä.

Laittomien maahanmuuttajien kova kohtelu johti jahdattujen paniikinomaiseen pakenemiseen. Ongelmat kärjistyivät nopeasti Indonesiassa ja Filippiineillä Malesian rajan läheisyydessä, sillä alueet olivat kyvyttömiä ottamaan yhtäkkisesti vastaan suuria pakolaisryhmiä. Jakarta Postin mukaan ainakin 50 indonesialaista - osa heistä vauvoja ja lapsia - on kuollut kurjien olosuhteiden uhreina.

VAKL arvostelee Johannesburgin kokousta kunnon sitoumusten puutteesta

Johannesburgin kestävän kehityksen huippukokous ei sitoutunut kunnolla kehittämään työsuojelua, energia- ja maatalouspolitiikkaa, eikä luonnon monimuotoisuutta turvaavaa työtä. Näin arvostelee keskiviikkona päättynyttä suurtapaamista Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL, jonka jäsenjärjestöjä Suomessa ovat SAK, STTK ja Akava.

VAKL:n mukaan ay-liikkeen edustajat koettivat taivuttaa huippukokouksen sitoutumaan työntekijöiden perusoikeuksiin. Tavoite ei kuitenkaan toteutunut, koska kaikilla osapuolilla ei ollut poliittista tahtoa työntekijöiden oikeuksien kunnioittamiseen.

Huippukokouksen eräät päätökset ovat luonteeltaan sosiaalisia, VAKL toteaa tyytyväisenä. Päätökset muun muassa lisäävät työntekijöiden ja ay-järjestöjen oikeuksia vaikuttaa siihen, miten yritykset kantavat yhteiskunnallista vastuutaan.