JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

02.09.2002

VAKL Johannesburgin huippukokoukselle:
Työtapaturmat estävät vakavasti kestävää kehitystä

Työtapaturmissa ja ammattitauteihin kuolee päivittäin keskimäärin yli 5 000 ihmistä. Tästä muistuttaa 26.8.-4.9. Johannesburgissa työskentelevää kestävän kehityksen huippukokousta Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto. Järjestö toteaa, että työtapaturmissa ja ammattitaudeissa tuhlataan suunnaton määrä inhimillisiä voimavaroja. Työpaikkojen kehittäminen turvalliseksi kuuluu kestävän kehityksen keskeisiin ehtoihin, VAKL korostaa. Sen toteutuminen puolestaan riippuu suuresti siitä, missä määrin viranomaiset ja liike-elämä kunnioittavat työntekijöiden ay-oikeuksia.

VAKL ylläpitää nettisivustossaan Johannesburgin huippukokoukselle omistettua osiota. Se tarjoaa laajan aineiston siitä, mikä rooli työelämän uudistamisella on oltava kestävän kehityksen strategiassa.

Valko-Venäjän johdon painostus uhkaa syrjäyttää itsenäiset ay-johtajat

Itsenäinen ay-liike on yhä ahtaammalla Valko-Venäjällä, hälytti viime viikolla kansainvälinen ay-federaatio IUF. Sen mukaan maan diktatorisen johdon ankara painostus johti heinäkuun puolivälissä ammatillisen keskusjärjestön FTUB:n puheenjohtajan Frants Vitkon syrjäyttämiseen. Keskusjärjestön ylimääräisessä kokouksessa hänen tilalleen valittiin Leonid Kozik, jolla ei ole ollut mitään roolia runsaan kymmenen vuoden ajan toimineessa itsenäisessä ay-liikkeessä.

IUF raportoi, että samansuuntaisia muutoksia on toteutettu myös FTUB:n aluejärjestöissä. Itsenäisestä ay-linjastaan tunnettujen luottamushenkilöiden ja ay-toimitsijoiden tilalle on valittu valtion virkamiehiä. Nyt sama kohtalo uhkaa FTUB:n suurimman jäsenliiton, maa- ja elintarviketyöläisiä organisoivan AIWU:n puheenjohtajaa Aleksander Jaroshukia järjestön hallituksen ylimääräisessä kokouksessa ensi viikon tiistaina. Jaroshuk tunnetaan rohkeasta toiminnastaan itsenäisen ay-liikkeen puolustamiseksi Valko-Venäjän presidentin Aleksander Lukashenkon ja hänen virkakoneistonsa hyökkäyksiä vastaan.

Koulutus- ja kokemuseron katoaminen ei ole supistanut miesten ja naisten palkkakuilua Ruotsissa

Ruotsissa miesten ja naisten koulutuksen keston ja työvuosien määrän erot ovat tasoittuneet, mutta suhteellinen palkkaero on pysynyt muuttumattomana. Näin todetaan ammatillisen keskusjärjestön LO:n ekonomistin Anna Thoursien tuoreessa selvityksessä.

Naisille maksetaan keskimäärin 80 prosenttia miesten palkasta. Osuus oli sama 20 vuotta sitten. Luvusta on eliminoitu sen vaikutus, että osa-aikatyö keskittyy naisille.

Vähintään kymmenen tuntia viikossa työskentelevillä naistyöntekijöillä on keskimäärin 12,7 vuoden koulutus. Miehillä vastaava luku on 12,6. Työkokemusta miehillä oli 1970-luvun lopulla peräti kahdeksan vuotta enemmän kuin naisilla. Nyt ero on supistunut yhteen vuoteen.

LO:n tasa-arvosihteeri Maud Jansson selittää palkkaeroa sillä, että naiset ja miehet eivät tee samoja töitä ja että naisvaltaisia töitä ei arvosteta yhtä korkealle kuin miesvaltaisia. Vääristymää voidaan pienentää muun muassa solidaarisella palkkapolitiikalla, joka tosin panee solidaarisuuden tosi koetukselle, Jansson sanoo verkkolehti Dagens Arbetessa.

Tehokas keino voi olla myös tasa-arvosuunnitelma, koska se pakottaa työnantajat perehtymään tilanteeseen ja tekemään jotain eroille, v.t. tasa-arvovaltuutettu Pia Engström Lindgren sanoo. Hän muistuttaa, että ay-liikkeellä on oltava asiassa aktiivinen rooli.

Jansson myöntää, että ay-liike ei ole tehnyt kaikkea voitavaansa miesten ja naisten palkkaeron supistamiseksi. "Suhtaudumme liian kesysti työnantajiin", hän toteaa itsekriittisesti.