JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

26.06.2002

Rahtiyhtiö UPS vaatii Kanadan hallitukselta suurkorvausta postilaitoksen suosimisesta

Yli 200 000 työntekijän yhdysvaltalainen rahtiyhtiö United Parcel Service (UPS) vaatii Kanadan hallitukselta yli 250 miljoonan euron korvausta liiketoimintojensa vahingoittamisesta. Yhtiö perustelee vaatimustaan sillä, että UPS:n kanssa kilpaileva Kanadan posti saa tukea valtiolta. UPS nojaa perusteluissaan USA:n, Kanadan ja Meksikon vapaakauppa-alueen Naftan sääntöihin.

Kanadalaisten laajapohjainen yhteistyöelin Council of Canada pitää UPS:n yritystä vaarallisena. Jos yhtiö voittaa jutun, yksityiset tiedotusvälineet, sairaalat ja oppilaitokset voisivat vaatia valtiovallalta korvauksia samoilla perusteilla kuin UPS, Council of Canada varoittaa.

Kiinan viralliselle ay-organisaatiolle täpärä äänestysvoitto ILO:ssa

Kiinan virallisen ay-organisaation ACFTU:n edustaja Xu Xicheng on valittu Kansainvälisen työjärjestön ILO:n hallintoneuvoston työntekijäryhmän varajäseneksi. Asia ratkesi täpärästi työntekijäryhmän äänestyksessä. Vähemmistöön jäi Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n ehdotus. Suomesta VAKL:n jäsenjärjestöjä ovat SAK, STTK ja Akava. Äänestys oli salainen, mutta sen tulos osoittaa, että Kiinan ehdokasta äänestäneiden joukossa oli VAKL:n aasialaisten ja afrikkalaisten jäsenjärjestöjen sekä kristillisen ay-keskuksen WCL:n edustajia.

VAKL ei ole kannattanut ACFTU:n edustusta ILO:n hallintoneuvoston työntekijäryhmässä sen vuoksi, että ACFTU:n toiminta ei ole itsenäistä vaan alisteista Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen johdon päätöksille.

ILO:n kokoukseen osallistunut SAK:n kansainvälisen osaston johtaja Marjaana Valkonen pitää ACFTU:n edustajan valintaa huomionarvoisena kehityksenä. "Kannatamme yhteyksiä ACFTU:hun ja vuoropuhelua sen kanssa, mutta sen edustajan nouseminen ILO:n hallintoneuvoston varajäsenen paikalle antaa Kiinan johdolle väärän signaalin."

Kansainvälisen ay-liikkeen ammattisihteeristöistä elintarviketeollisuuden ja eräiden muiden alojen työntekijöitä edustava IUF pitää ACFTU:n etenemisen yhtenä syynä sitä, että VAKL ja moni muu ay-keskus on keskusteluyhteydessä kiinalaisjärjestöön. IUF korostaa, että ACFTU on Kiinan poliisin ja armeijan tukeman valtiovallan osa, joka osallistuu työläisten oikeuksien polkemiseen.

Kolumbian öljytyöläiset lakossa protestina ay-toimitsijan murhaa vastaan

Bucaramangassa Kolumbiassa on murhattu öljytyöläisten liiton USO:n toimitsija Cesar Blanco. Liitto protestoi tapausta kahden päivän lakolla. Kannanotossaan järjestö vaati Kolumbian hallitusta rankaisemaan murhaajia, eikä pitäytymään pelkkiin surunvalitteluihin. USO muistuttaa, että nykyisen hallituksen aikana ay-aktiivien murhaaminen on lisääntynyt. Viime vuonna Kolumbiassa tapettiin yli 200 ay-liikkeen johtajaa, toimitsijaa, aktiivia ja rivijäsentä.

Sementtityöläiset voittivat kuuden kuukauden lakkokamppailun Kanadassa

Monikansallisen sementtiyhtiön Lafargen työläiset Bathissa Kanadassa ovat lopettaneet voitokkaasti puoli vuotta kestäneen lakkokamppailunsa. Uusi nelivuotinen sopimus parantaa työsuhdeturvaa, laajentaa henkilökuntaa ja rajoittaa kohtuuttomaksi paisunutta ylitöiden teettämistä. Lisäksi sopimus selkiyttää työläisiä tyydyttävällä tavalla alihankintaa koskevia ehtoja ja lopettaa kiistan aikana rikkuriksi värvättyjen työsuhteet.

Ammattiliitto CEP:n paikallisen ammattiosaston puheenjohtaja Doug Chisholm toteaa olevansa ylpeä jäsenistään ja liitostaan sen johdosta, että pieni työläisryhmä pystyi tehokkaasti vaikuttamaan suureen monikansalliseen yhtiöön.