JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

VAKL:n vuosiraportti: Viime vuonna murhattiin tai "katosi" 223 ay-aktiivia

(18.06.2002) Viime vuonna murhattiin tai "katosi" 223 ay-aktiivia. Tapauksista 201 sattui Kolumbiassa. Vuonna 2000 uhreja oli eri maissa yhteensä 209. Luvut ovat Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n tänään julkistamasta ay-oikeuksien loukkauksia koskevasta yhteenvedosta. Tämänvuotinen raportti perustuu tietoihin 132 maasta ja alueelta ympäri maailmaa.

VAKL rekisteröi viime vuonna yli 4 000 ay-aktiivien pidätystä. Tuhat loukkaantui ja 10 000 sai potkut vainossa, joka kohdistui ammattiliittojen jäseniin.

Raportissa todetaan, että eräät valtiot jatkoivat jyrkän epädemokraattista linjaansa ja estivät kovin ottein vapaan ay-toiminnan. Näihin maihin kuuluu Kiina, jossa virallinen ay-organisaatio on jäsenmäärältään mittava mutta jolla ei ole itsenäisyyttä maan vallanpitäjistä. Samoin on sotilaiden hallitsemassa Burmassa, jossa riippumaton ay-liike toimii maanalaisena voimana.

Afrikassa valtioiden demokratiavajeesta kärsivät muun muassa Zimbabwen ja Swasimaan ay-organisaatiot, VAKL raportoi. Keski- ja Itä-Euroopan eräissä maissa ay-oikeuksia on vahvistettu lainsäädännössä. Sen sijaan eri puolilla maailmaa toimivilla vientituotantovyöhykkeillä ay-oikeudet ovat pääsääntöisesti yhä kiellettyjä.

VAKL muistuttaa tuoreessa raportissaan myös ay-liikkeen lukuisista saavutuksista viime vuonna. Kampanjoijat onnistuivat painostamaan muun muassa Thaimaan, Ghanan ja Belizen päättäjiä niin, että he vapauttivat pidättämiään ja vangitsemiaan ay-aktiiveja.

VAKL edustaa 157 miljoonaa järjestäytynyttä työntekijää 148 maassa ja alueella. Liiton suomalaisia jäsenjärjestöjä ovat SAK, STTK ja Akava.

Saksassa IG Bau laajentaa vähitellen aamulla aloittamaansa rakennusalan lakkoa

(17.06.2002) Saksan rakennusliitto IG Bau (www.igbau.de) aloitti aamulla viideltä liittotasavallan sodanjälkeisen historian ensimmäisen kansallisen lakon. Syynä on erimielisyys palkankorotuksista. Liitto vaatii 4,5 prosentin yleiskorotusta ja tasokorotusta sekä Saksan läntisten että itäisten osavaltioiden vähimmäispalkkoihin.

Lakon aloittamisesta päätettiin jäsenäänestyksessä, johon osallistui kolmannes IG Bau jäsenistä. Äänestäneistä yli 98 prosenttia kannatti työtaisteluun ryhtymistä. Ensimmäisenä lakkopäivänä työt pysäytettiin Berliinissä, Hampurissa, Magdeburgissa ja useissa Ruhrin alueen kaupungeissa. Liiton lakkopäällikkö Dietmar Schäfersin mukaan lakkoa laajennetaan lähipäivinä, ellei painostus pehmitä työnantajien asenteita.

Saksan rakennusteollisuudessa on 900 000 työpaikkaa. Noin puolet työläisistä on liittynyt liittoon. Lakon ensi päivät näyttävät, miten järjestäytymättömät työläiset suhtautuvat IG Baun aloittamaan työtaisteluun.