JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

19.05.2002

Saksan tes-kierros vielä kesken: Metallityöläisille neljän prosentin korotus

IG Metallin joustava lakkostrategia johti keskiviikkona Saksan metalli- ja elektroniikkateollisuuden tes-kierroksen päänavaukseen Baden-Württembergin osavaltiossa. Perjantaina Berliinin ja Brandenburgin alueen neuvottelijat hyväksyivät saman ratkaisun. IG Metall suosittelee sitä myös muiden osavaltioiden järjestöilleen. Metallin työnantajien kaksi itäistä osavaltiojärjestöä on protestoinut Baden-Württembergin mallia vastaan. IG Metallin Klaus Zwickel muistuttikin perjantaina, että metallin neuvottelukierros ei ole vielä päättynyt.

Päänavaussopimus korottaa palkkoja neljä prosenttia kesäkuussa 2002. Sitä ennen työläisille maksetaan 120 euron ylimääräinen kertakorvaus. Kesäkuussa 2003 palkkoja nostetaan 3,1 prosenttia. Sopimus on voimassa joulukuun 2003 loppuun. Metallin sopimus antaa työläisille hieman suuremmat palkankorotukset kuin kemianteollisuudessa huhtikuussa tehty ratkaisu.

Vähittäiskaupan neuvotteluissa osapuolten näkemykset palkankorotuksista ovat kaukana toisistaan. Ammattiliitto ver.di vaatii 6,5 korotusta työnantajien tarjotessa 1,7 prosentin lisäystä. Työnantajat eivät ole tehneet varteenotettavia palkkaesityksiä myöskään graafisen teollisuuden, postin, telealan, vakuutussektorin ja pankkien neuvotteluissa, ver.di:n puheenjohtaja Frank Bsirske totesi lauantaina.

Rakennusteollisuuden tes-neuvottelujen takaraja on 29.5. Ellei sopua siihen mennessä löydy, alaa uhkaa työtaistelu. Paperin- ja muovinjalostuksessa ay-osapuoli vaatii 6,5 prosentin korotusta. Työnantajat avasivat pelinsä 2,8 prosentin tarjouksella.

Etelä-Korean johto toivoo lakottomia MM-kisaviikkoja

Etelä-Korean presidentti Kim Dae-jung vetosi perjantaina maansa työläisiin ja ay-järjestöihin, jotta ne eivät järjestäisi lakkoja 31.5. alkavien jalkapallon MM-kisojen aikana. Pääministeri Lee Hang-dong esitti saman toivomuksen tavatessaan suurimman ammatillisen keskusjärjestön FKTU:n johtajan Lee Nam-sunin, mutta ay-johtaja ei antanut vetoomukseen suoraa vastausta. Tapaamiseen kutsutut radikaalin ammatillisen keskusjärjestön KCTU:n edustajat eivät saapuneet paikalle. Sen sijaan KCTU julkisti kannanoton, jossa järjestö huomautti, että Etelä-Korean hallitus on jatkanut demokraattisten ammattiliittojen painostusta, eikä ole vapauttanut kaikkia pidättämiään ay-aktiiveja.

Ay-liikkeelle historiallinen voitto Britannian asbestisodassa

Britanniassa asbestin aiheuttamiin tauteihin sairastuneet sekä niihin menehtyneiden omaiset saavat oikeuden korvauksiin. Tätä merkitsee ylähuoneen päätös, joka kumoaa oikeusistuinten ja vakuutusyhtiöiden yritykset jättää asbestin uhrit korvauksetta. Tuore päätös tulee maksamaan vakuutusyhtiöille yli kymmenen miljardia euroa.

Kampanjaa korvausten puolesta on vetänyt rakennustyöläisten liitto UCATT ja sen johtaja George Brumwell. Suuri osa asbestin aiheuttamiin tauteihin kuolevista on rakennustyöläisiä. Vuosittain asbesti vaatii 5 000 kuolonuhria. Määrän ennustetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2010 mennessä.