JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

02.05.2002

Työtaistelu alkaa 6.5:
Enemmistö lakon kannalla Saksan metallityöläisten äänestyksissä

Erimielisyys palkankorotusten suuruudesta on johtamassa työtaisteluun Saksan metalliteollisuudessa. Vapun edellä IG Metallin (www.igmetall.de) kahden alueen jäsenten selvä enemmistö asettui äänestyksissä lakon kannalle. Baden-Württembergissä lakkoa puolsi 90 prosenttia äänestäneistä. Äänestysprosentti kohosi 96 prosenttiin. Berliini/Brandenburgissa työtaistelun puolesta liputti yli 85 prosenttia äänestäneistä.

IG Metallin lakkostrategiassa korostuu joustavuus. Yrityksissä toteutetaan työvuoron, vuorokauden tai kahden päivän työnseisauksia. "Lakkoilemme kohteissa, joissa se tuntuu erityisen kipeältä", järjestön puheenjohtaja Klaus Zwickel sanoo. Hän varoittaa työnantajia toteuttamasta työsulkua, koska se kärjistäisi osapuolten välejä ja vaikeuttaisi sopimusneuvotteluja.

Liitto on jo etukäteen vastannut syytöksiin, joiden mukaan metallityöläisten lakko horjuttaisi vakavasti Saksan talouden mahdollisuuksia nousuun. IG Metall muistuttaa, että palkkakustannusten osuus metalli- ja elektroniikkateollisuuden menoista on pudonnut alle 20 prosenttiin. Liiton 6,5 prosentin palkankorotusvaatimuksen toteutuminen lisäisi yritysten kokonaiskuluja ainoastaan 1,2 prosenttia.

Työnantajien tuorein esitys sisältää 3,3 prosentin palkankorotuksen, joka tulisi voimaan 15 kuukauden sopimuksen kolmantena kuukautena. Kahtena ensimmäisenä kuukautena työläisille maksettaisiin ylimääräinen 190 euron korvaus.

FARC:n sissit surmasivat seitsemän banaanityöläistä Kolumbiassa

Sissijärjestö FARC on tunnistettu syypääksi seitsemän banaanityöläisen murhaan 26.4. Montesol Vereda Salsipuedesin tilalla Kolumbiassa. Surmansa saaneet olivat ammattiliitto Sintrainagron jäseniä. Tapauksesta raportoineen kansainvälisen ay-federaation IUF:n mukaan yli 400 liiton jäsentä on murhattu vuosina 1989-2002.

Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK on tukenut vuodesta 1996 lähtien Sintrainagron koulutusta ja luottamusmiesjärjestelmän vahvistamista. Hanke päättyy tänä vuonna.

Kansainvälinen ay-liike on pitkään vaatinut Kolumbian johtoa tehostamaan toimintaansa järjestäytyneiden työläisten turvallisuuden hyväksi.

 

Britannian TUC
kampanjoi työtapaturmien vähentämiseksi

Britanniassa ammatillinen keskusjärjestö TUC arvioi, että vuosittain 10 000 henkeä kuolee työperäisiin tauteihin ja työtapaturmiin ja että vain joka kolmas työntekijä on asianmukaisesti järjestetyn työterveyshuollon piirissä. Joka toiseen kuolemantapaukseen liittyy altistuminen asbestille.

TUC aloitti Vapun edellä uuden kampanjan katastrofaaliseksi luonnehtimansa tilanteen parantamiseksi. Keskeisiin tavoitteisiin kuuluu työsuojelun asiantuntijan saaminen kaikille työpaikoille kehittämään tauteja ja tapaturmia ennaltaehkäiseviä ratkaisuja.