JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

20.03.2002

Etelä-Korea kouluttaa satoja sotilaita voimalalakon rikkureiksi

Etelä-Korean viranomaiset koettavat ratkaista helmikuun 25. päivänä alkaneen voimalalakon voimalla. Pidätettävien listalla on puolensataa maan alle vetäytynyttä lakkoaktiivia ja 200 sotilasta on alettu kouluttaa rikkureiksi. Toiset 200 on määrä panna pikakoulutukseen huhtikuun puolivälissä. Lakonalaista tuotantoa pyöritetään päälliköiden ja rikkureiden voimin.

Lakossa on 5 600 valtiollisen voimayhtiön Kepcon työläistä, jotka vastustavat yhtymän lämpövoimaloiden yksityistämistä. Eilen ammattiliitto perui Kepcon ydin- ja vesivoimaloiden työläisten äänestyksen lakkoon yhtymisestä sen vuoksi, että työnantaja vaikeutti työläisten mahdollisuuksia osallistua äänestykseen.

Kepcon osittainen yksityistäminen kuuluu maan talouden rakenteiden uudistusohjelman keskeisiin kohtiin. Etelä-Korean hallitus laati uudistusohjelman yhteistyössä Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa 1990-luvun lopulla, jolloin maan talous oli ajautunut jyrkkään alamäkeen. Parlamentti päätti Kepcon osittaisesta yksityistämisestä toissa vuonna.

Voimalalakon dramatiikkaa lisäävät kesäkuussa Etelä-Koreassa pelattavat jalkapallon MM-kisat, koska niiden isäntämaa vetää maailman huomiota puoleensa, sekä joulukuussa pidettävät presidentinvaalit.

Maanantaina eteläkorealainen tuomioistuin tuomitsi ammatillisen keskusjärjestön KCTU:n puheenjohtajan Dan Byong-hon kahdeksi vuodeksi vankilaan. Tuomiota perusteltiin ay-johtajan osallistumisella laittomien lakkojen ja mielenosoitusten järjestämiseen. KCTU, jonka jäsenliitoissa on 600 000 jäsentä, on Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n jäsenjärjestö.

Kiinan työläisten liikehdintä jatkuu

Kiinassa työläisten liikehdintä jatkui viikon alkupäivinä Daqingin öljyntuotantoalueella ja Liaoyangin teollisuuskeskuksessa. Molemmilla seuduilla valtion yritysten saneeraus on vienyt kymmeniltä tuhansilta työläisiltä työpaikan ja ajanut heidät sosiaaliseen ahdinkoon.

Mielenosoituksiin on osallistunut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Kiinan viranomaiset ovat reagoineet varovaisesti liikehdintään, joka on laajinta sitten 1980-luvun lopun verisesti kukistetun demokratia-liikkeen päivien. Sekä Daqingissa että Liaoyangissa aktiivit ovat organisoituneet itsenäisesti, mistä Kiinassa on tavallisesti rangaistu ankarasti. Toistaiseksi kahden keskuksen protestit ovat johtaneet vain yhden työläisjohtajan Yao Fuxinin pidätykseen.

Zimbabwen ay-liike protestoi työläisten vainoa lakolla

Zimbabwen ammatillinen keskusjärjestö ZCTU kehottaa jäseniään pysymään kotona 20.-22.3. protestina työläisten mielivaltaiselle kohtelulle vilpillisten presidentinvaalien jälkeisinä päivinä. Järjestö ei ole hakenut poliisilta lupaa mielenosoitukselleen, vaikka maan uuden turvallisuuslain mukaan tapahtumille, joilla on yhteys politiikkaan, on saatava poliisin lupa.

Vaalien jälkeen poliisi sekaantui karkeasti tapaamiseen, jossa ZCTU:n johto arvioi vaalien luomaa tilannetta. Ay-liike on keskeinen voima oppositiossa, jonka ehdokas Morgan Tsvangirai pani äskettäisissä presidentinvaaleissa vuodesta 1980 hallinneen Robert Mugaben koville.

Zimbabwen demokratialiike, jonka jäsen ZCTU on, kehotti viime viikon lopulla kansalaisia rauhanomaisiin, joukkomittaisiin protesteihin vaalivilppiä vastaan.

Etelä-Afrikka ja Nigeria ovat neuvoneet osapuolia rauhoittamaan kärkevän tilanteen ryhtymällä keskinäiseen yhteistyöhön.

Kiinan tiedotusvälineet ovat vaienneet uudesta liikehdinnästä, vaikka se alkoi Daqingissa maaliskuun alussa ja Liaoyangissa yli viikko sitten.