JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

19.02.2002

Ruotsissa julkinen sektori kouluttaa työntekijöitään selvästi enemmän kuin yksityinen

Ruotsin työelämässä henkilöstön koulutus on viime vuosina lisääntynyt vahvasti, ammatillisen keskusjärjestön LO:n tuore selvitys Personalutbildning 2001 osoittaa. Ongelmiin kuuluu se, että koulutus keskittyy ryhmille, joilla on jo entuudestaan eniten koulutusta.

Akateemisten työntekijöiden ammatillisen keskusjärjestön SACO:n kentällä koulutukseen osallistuminen vie 6,9 prosenttia kokonaistyöajasta. Työläisvaltaisessa keskusjärjestössä LO:ssa vastaava luku on 2,4 ja toimihenkilöihin painottuvassa TCO:ssa 4,9.

Työnantajista valtio ja väliportaan hallinto kouluttavat työntekijöitään enemmän kuin kunnat, jotka puolestaan ovat yksityissektorin edellä. Isot organisaatiot sijoittavat henkilöstönsä koulutukseen keskimäärin selvästi enemmän kuin pienet. Alle kymmenen hengen yrityksissä koulutusajan osuus jää noin kolmasosaan suurimpien organisaatioiden tasosta.

SACO:on järjestäytyneet valtion ja väliportaan hallinnon työntekijät ovat yli 9 prosenttia kokonaistyöajastaan koulutuksessa, LO:hon kuuluvat yksityissektorin palkansaajat ainoastaan 2 prosenttia. Kuljetus-, metsä- ja puutyöläisillä koulutusajan osuus on vain noin 0,5 prosenttia.

Selvityksen mukaan palkansaajien kaikki ryhmät haluavat koulutukselle nykyistä suuremman painon ay-järjestöjen tavoitteenasettelussa. 

Unkarin ja Romanian metalliliitot puolustavat sekä omien että toistensa jäsenten etuja

Unkari ja Romania sopivat hiljattain, että Unkari avaa työelämäänsä romanialaiselle työvoimalle. Maiden metallityöläisten liitot - Unkarissa VASAS ja Romaniassa U-Metal - arvioivat, että sopimus saattaa johtaa häiriöihin työmarkkinoilla ja palkkarakenteissa.

Ongelmien torjumiseksi liitot tiivistävät yhteistyötään sitoutumalla puolustamaan myös toistensa jäsenten etuja. Unkarilaiset ajavat metallin töissä Unkarissa olevien romanialaisten etuja ja vastaavasti Romanian liitto puolustaa Unkarista tulleiden metallityöläisten oikeuksia. Naapurimaasta tulleille veljesjärjestön jäsenille kumpikin liitto lupaa jakaa yksityiskohtaista tietoa työelämän lainsäädännöstä, työsopimuksista, työehdoista, palkkatasosta ja sosiaalieduista.

Unkarin ja Romanian liittojen sopimuksesta on raportoinut Metallityöläisten kansainvälinen liitto IMF.

Ryhmä Ericssonin ay-aktiiveja protestoi kieltäytymällä bonuksista

Ruotsissa viisitoista Ericssonin ay-aktiivia on kieltäytynyt vastaanottamasta viime vuodelta henkilökohtaista bonustaan. Joka toinen ericssonilainen on oikeutettu muutaman tuhannen kruunun bonukseen (kruunu on noin 0,11 euroa). Kieltäytymisellään ay-aktiivit protestoivat bonuksen maksua tilanteessa, jossa yrityksen toiminta on raskaasti tappiollista, tuotantolaitoksia suljetaan ja työntekijöitä irtisanotaan.

Ericssonilla bonukset on sidottu muun muassa kassavirtaan, laatuun ja toimitusten määrään. Oma järjestelmänsä on 3 000 päälliköllä ja avainhenkilöllä. Toimitusjohtaja Kurt Hellströmille ei makseta viime vuodelta bonusta.