JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

01.02.2002

Henkilökunnalta tarjous Tansanian yksityistettävistä rautateistä

Tansanian hallitus valmistelee valtiollisen rautatieyhtiön hallinnan yksityistämistä. Tarkoitus on tehdä tulevan hallinnoijan kanssa 25-vuotinen sopimus. The East African -lehden mukaan henkilökunta tulee jättämään oman tarjouksensa. Vaadittavaan pääomaan työntekijät aikovat käyttää eläkemaksujaan. Eräät ministerit ovat luvanneet tukea työntekijöiden pyrkimystä.

Tansanian rautatieyhtiön palveluksessa on 9 000 henkeä. Yksityistämisprosessissa on määrä lopettaa lähes 1 900 työpaikkaa.

 

VAKL esittää Kolumbiaa YK:n ihmisoikeuselimen käsittelyyn

YK:n ihmisoikeuskomission tulee keskittää huomionsa kymmeneen maahan, joissa ay-aktiivien vaino on pahinta. Näin esittää Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL maaliskuun 18. päivänä 6-viikkoisen istuntonsa aloittavalle elimelle.

Järjestön listan kärjessä on Kolumbia, jossa on viime vuosina tehty 75 prosenttia ay-aktiivien murhista. Muut VAKL:n nimeltä mainitsemat maat ovat Valko-Venäjä, Burma, Brasilia, Kiina, Djibouti, Guatemala, Haiti, Etelä-Korea ja Swasimaa.

YK:n ihmisoikeuskomissioon kuuluu 53 maata. Se käsittelee hallitusten ja kansalaisjärjestöjen aloitteita. Elin vaikuttaa kiinnittämällä huomiota ongelmiin päätöslauselmillaan ja nimittämiensä erikoisraportoijien työllä. VAKL on pitkään toiminut sen puolesta, että ihmisoikeuskomissio kohdistaisi työtään Kolumbiaan, mutta Kolumbian on onnistunut torpedoida aloitteet.

VAKL arvioi, että Kolumbian viranomaiset eivät paranna maan tilanne, ellei heidän painostusta olennaisesti lisätä.

Triumph lopettaa alusvaatetuotantonsa Burmassa

Euroopan johtava alusvaatteiden valmistaja Triumph International vetäytyy Burmasta. Lähikuukausina suljettavalla tehtaalla on tuhatkunta työntekijää. BBC:n mukaan yhtiö valmistelee sosiaaliohjelmaa työpaikkansa menettävien tilanteen helpottamiseksi.

Kansainvälinen rintama, jossa ay-liike on mukana, painostaa ulkomaisia yrityksiä lopettamaan toimintansa Burmassa. Se johtuu maassa laajasti harjoitettavasta pakkotyöstä. Kansainvälinen työjärjestö ILO on marraskuusta 2000 lähtien tukenut Burman eristämistä, jotta sen sotilasjohto lopettaisi pakkotyön.