JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

25.01.2002

Ruotsissa naisten keskipalkka 81,5 prosenttia miesten tasosta

Ruotsissa palkansaajan keskipalkka oli viime vuonna 20 300 kruunua (2 210 euroa) kuukaudessa. Naisten palkka oli 81,5 prosenttia miesten tasosta. Miesten ja naisten palkkojen suhteellinen ero oli yhtä suuri kuin vuonna 1994. Kuilu leveni tuhannella kruunulla kuukaudessa. Tiedot ilmenevät ammatillisen keskusjärjestön LO:n keskiviikkona julkistamasta selvityksestä.

Miesten ja naisten suhteellinen palkkaero kasvoi kunta-alalla, mutta pieneni muilla aloilla. Julkisella sektorilla leveni myös toimihenkilöiden ja työläisten välinen palkkakuilu.

LO:n puheenjohtaja Wanja Lundby-Wedin luonnehtii hälyttäväksi sitä, että miesten ja naisten palkkaero ei ole kaventunut kahdeksassa vuodessa. Hän sanoo, että hälytyskellojen pitää soida nyt sekä ay-liikkeessä että työnantajien leirissä.

Ratkaisevaa on nostaa julkisen sektorin matalimpia palkkoja. Niitä maksetaan kouluissa sekä lasten, vanhusten ja vammaisten hoitajille. Lundby-Wedin toteaa, että palkankorotusten rahoittaminen vaatii joko kunnallisverojen kiristämistä tai kuntien valtionavun lisäämistä.

Reaalipalkat nousivat 1994-2001 keskimäärin lähes kolme prosenttia vuodessa.

Kolme afrikkalaista demokratian puolustajaa eilen oikeudessa

Runsas viikko sitten pidätetty Nigerian ammatillisen keskusjärjestön NLC:n puheenjohtaja Adams Oshiomhole on päästetty vapaaksi takuita vastaan, mutta eilen hän oli vastaamassa oikeudessa syytöksiin työläisten vastalauseliikkeen järjestämisestä.

Myös Etiopian opettajien liiton puheenjohtaja Taye Wolde Semayat joutui eilen puolustamaan oikeussalissa ay-toimintaansa. Hän on ollut pidätettynä maaliskuusta 1996. Häntä syytetään yleisen järjestyksen rikkomisesta. Mielivaltaisiin syytöksiin joutui eilen vastaamaan myös Swasimaan johtaviin oppositiopoliitikkoihin lukeutuva Mario Masuku, joka on ollut pidätettynä viime lokakuusta.

Tapauksista antoi eilen kannanoton Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL, joka edustaa 157 miljoonaa järjestäytynyttä työntekijää. Järjestön pääsihteeri Bill Jordan totesi, että oikeustapausten kulku ja tulokset tulevat näyttämään, missä tilassa demokratia ja oikeus ovat Afrikassa.

Zimbabwen 60 prosentin työttömyysaste uhkaa nousta

Zimbabwen 60 prosentin työttömyysaste uhkaa tänä vuonna vielä paheta, elleivät hallitus, liike-elämä ja ay-liike pysty tukemaan teollisen toiminnan laajenemista. Näin arvioi keskiviikkona Zimbabwe Independent -lehdessä Zimbabwen ammatillisen keskusjärjestön ZCTU:n ekonomisti Godfrey Kanyenze. Hän totesi, että yhteisiä yrityksiä tarttua ongelmiin ei ole tehty, mikä panee pelkäämään pahinta. Työttömyysaste saattaa nousta jopa yli 65 prosentin, Kanyenze sanoi.

Zimbabwen talouden syöksykierre on paljolti seurausta presidentti Robert Mugaben hallinnon voimia hajottavasta politiikasta. Seuraavat presidentinvaalit on määrä järjestää ensi maaliskuussa.