JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

13.01.2002

Metalli siirtyi maailmanlaajuisten sopimusten kauteen

Metallityöläisten kolme italialaista ammattiliittoa - FIM, FIOM ja UILM - ovat sopineet Merloni Elettrodomesticin kanssa eettisistä ohjeista, joita sovelletaan maailmanlaajuisesti sekä yhtiön omissa yksiköissä että niiden alihankintaketjuissa. Ohjeistossa Merloni sitoutuu kunnioittamaan työelämän perusnormeja, kuten oikeutta ammatilliseen järjestäytymiseen ja kollektiivisiin työehtoneuvotteluihin.

Merloni lupaa raportoida yhtiön piirissä toimivalle eurooppalaiselle yritysneuvostolle (EWC) sopimuksen toteutumisesta. EWC:n ulkopuolisissa maissa työnantaja informoi vastaavasti ay-liikkeen ja henkilökunnan edustajia.

Italialaisliitot ovat Metallityöläisten kansainvälisen liiton IMF:n jäsenjärjestöjä. IMF neuvottelee paraikaa usean monikansallisen yhtiön kanssa maailmanlaajuisesti sovellettavista eettisistä säännöistä. Metallialalla ei ole aiemmin solmittu ulottuvuudeltaan maailmanlaajuisia sopimuksia. Uutta se on myös Italiassa päämajaansa pitävien monikansallisten yhtiöiden toiminnassa.

Bush sallii valtion tilaukset lakeja rikkoville yrityksille

Yhdysvaltojen presidentti George W.Bush kumosi joulukuun lopussa säännön, jonka mukaan valtio ei käytä lakeja rikkovia yrityksiä alihankkijoinaan. Määräyksen antoi vuonna 2000 presidentti Bill Clintonin hallinto. Ideana oli taivuttaa yrityksiä noudattamaan työ-, kuluttajan- ja ympäristönsuojelun lakeja sekä vero- ja kilpailulakeja.

Ammatillinen keskusjärjestö AFL-CIO tuomitsee Bushin päätöksen. Järjestö muistuttaa, että viranomaisten tuoreen selvityksen mukaan 261 liittovaltion alihankkijaa rikkoi vuodessa yksin työsuojelulakeja yli 5 000 kertaa saaden silti liittovaltiolta toimeksiantoja 38 miljardin dollarin (noin 43 miljardia euroa) arvosta.

Yhdysvaltojen ay-liike arvostelee Bushia myös suunnitelmasta lakkauttaa työministeriön naisasioiden yksiköstä kymmenen alueellista toimistoa.

Ford sulkee viisi
tehdasta ja lopettaa
35 000 työpaikkaa

Maailman toiseksi suurin autonvalmistaja Ford on ilmoittanut sulkevansa viisi tuotantolaitostaan ja lakkauttavansa 35 000 työpaikkaa. Rankalla saneerauksella yhtiö tähtää kannattavuutensa parantamiseen useana seuraavana vuonna. Ohjelmaan sisältyy myös omaisuuden myyntiä tänä vuonna miljardin dollarin arvosta (yli 1,1 miljardia euroa) ja materiaalikulujen säästöjä vuosikymmenen puoliväliin mennessä kolmen miljardin dollarin arvosta (3,4 miljardia euroa).

Lopetettavista työpaikoista 22 000 sijaitsee Pohjois-Amerikan tehtailla. Niitä koskeva työehtosopimus on voimassa syyskuuhun 2003. Sopimus antaa työläisille vahvan irtisanomissuojan. Sen vuoksi yhtiö houkuttelee työntekijöitä erikoiseduin vapaaehtoiseen irtisanoutumiseen.

Kustannussäästöihin Ford tähtää myös suunnitelmallaan siirtää toimistotöitä matalapalkkaiseen Intiaan.