JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

06.01.2002

Argentiinan uusi presidentti Duhalde kannattaa kotimaisen tuotannon suojaamista

Tammikuun alussa Argentiinan presidenttinä aloittanut Eduardo Duhalde arvioi, että maan talouskriisi johtuu osaksi markkinoiden liian nopeasta avaamisesta ulkomaisten yritysten ja tuotteiden kilpailulle. Hän on myös arvostellut politiikkaa, joka on kaventanut valtion roolia taloudessa.

Ennen Duhaldea vain muutaman päivän presidenttinä ollut Adolfo Rodriguez Saá ehti julkistaa miljoonan työttömän työllistämissuunnitelmansa. Keskeiset ay-järjestöt tukivat sitä. Suunnitelmassa työttömille olisi tarjottu muun muassa katujen lakaisua ja puuntaimien istutusta.

Hollannin ay-liike arvelee Wärtsilän rikkoneen OECD:n suositusta monikansallisille yhtiöille

Wärtsilä päätti loppusyksyllä lopettaa laivanmoottoreita valmistavan tehtaansa Zwollessa Hollannissa. Joulun edellä ammattiliitto FNV Bondgenoten ja Hollannin suurin ammatillinen keskusjärjestö FNV päättivät selvityttää, onko Wärtsilä rikkonut OECD:n monikansallisia yhtiöitä koskevaa suositusta. Järjestöjen mukaan Wärtsilä teki tehtaan lopettamispäätöksen ennen kuin yhtiö oli tiedottanut aikeestaan työntekijöiden edustajille tai viranomaisille.

Zwollen tehtaan sulkeminen vie työpaikan 700 konepajatyöläiseltä ja heidän lisäkseen alihankkijoiden noin 2000 työntekijältä. Lehtitietojen mukaan Wärtsilä siirtää Zwollen tuotannon Triesteen Italiaan.

Burman boikotointi
etenee USA:ssa

Yhdysvalloissa kampanja Burman pakkotyön lopettamiseksi harppasi joulukuussa askeleen eteenpäin, kun liikevaihdoltaan 3,3 miljardin euron (20 miljardia markkaa) kauppaketju Ames ilmoitti lopettavansa Burmassa valmistettujen tuotteiden kauppaamisen. Free Burma Coalition arvioi, että ennen luopumispäätöstään Ames oli Yhdysvalloissa burmalaistavaroiden suurin myyjä. Ames taipui päätökseen sen jälkeen, kun Free Burma Coalition oli uhannut aloittaa Amesin myymälöiden boikotin.

Free Burma Coalitionin mukaan kesästä 2000 lähtien 25 yhtiötä on katkaissut siteensä Burmaan. Niihin kuuluvat muun muassa maailman suurin kauppaketju Wal-Mart ja ruotsalainen IKEA.

Kansainvälinen työjärjestö ILO asetti Burman boikottiin kesällä 2000 laajan pakkotyön käytön vuoksi. Yhdysvallat on kieltänyt vuodesta 1997 lähtien yrityksiään tekemästä uusia investointeja Burmaan.

Burman arvostelusta ja boikotista huolimatta Yhdysvaltojen tuonti Burmasta yli nelinkertaistui vuosina 1996-2000.