JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

19..03.2001

Etelä-Afrikan oikeustaistelu:
Köyhille halpoja aids-lääkkeitä vai lääkeyhtiöille suuret voitot?

Etelä-Afrikassa lääketehtaiden yhdistys PMA on haastanut maan hallituksen oikeuteen syyttäen vuoden 1997 lääkelakia yritysten patenttioikeuksien loukkaamisesta. Käytännössä jutussa ratkaistaan, onko köyhien oikeus saada aids-lääkkeitä tärkeämpi periaate kuin lääkeyhtiöiden voitot. Jos yhtiöt voittavat jutun, Etelä-Afrikan on luovuttava halpojen aids-lääkkeiden tuonnista. Sen seurauksena miljoonat hi-viruksen kantajat ja aids-potilaat jäisivät ilman lääkkeitä, jotka pidentävät elinikää vuosilla.

Ay-liike ja kansalaisjärjestöt kampanjoivat lääkeyritysten kantaa vastaan. Kun juttua viimeksi käsiteltiin, Pretorian oikeustalon edessä oli ay- ja kansalaisaktiivien suuri mielenosoitus. Tapauksen oikeuskäsittely jatkuu huhtikuun 18. päivänä. Päätöksestä voi tulla kansainvälisestikin merkittävä ennakkotapaus.

Puolassa kahdeksan terästyöläistä nälkälakossa

Kahdeksan Katowicen terästehtaan työläistä on aloittanut nälkälakon, kertoo Puolan uutistoimisto PAP. Nälkälakkoon ryhtyneet työläiset vastustavat yhdessä alan ammattijärjestöjen kanssa pankkien päätöstä sulkea tehtailta lainahanat. Kuukausi sitten yli 2 000 työläistä vaati mielenosoituksessa hallitusta aloittamaan neuvottelut asiasta. Katowice on Puolan terästeollisuuden keskus.

Hotellityöntekijät lakossa kymmenen prosentin palvelurahan puolesta Nepalissa

Nepalin hotellien työntekijät aloittivat 15.3. lakon, koska työnantajat eivät ole suostuneet laskuttamaan asiakkailta kymmenen prosentin palvelurahaa. Vastavetona hallitus kielsi lakon lisäämällä hotellit yhteiskunnan olennaiset palvelut määrittelevään asetukseen.

Palvelurahasta on kiistelty kuukausia. Viime vuoden lopulla työntekijät pidättäytyivät lakosta sen jälkeen, kun hallitus oli asettanut komitean selvittämään asiaa. Komitea ehdotti, että hotellit voisivat pyytää asiakkailtaan vapaaehtoista palvelurahaa. Työntekijät hylkäsivät ehdotuksen.

Pian lakon alkamisen jälkeen työntekijät ilmoittivat ryhtyvänsä estämään hotellien vieraita astumasta sisään hotelleihin.

Nepalissa on yli 800 hotellia. Niiden tulot perustuvat pääosin turismiin. Siitä ovat riippuvaisia myös sadat ravintolat ja matkatoimistot. Turismin osuus Nepalin bruttokansantulosta on neljä prosenttia.

Slovakian ay-väki
sulki rajaliikenteen

Slovakian konepajatyöntekijöiden ay-järjestö KOVO katkaisi liikenteen muutamaksi tunniksi viidellä Tshekin, Unkarin ja Puolan vastaisella raja-asemalla. Toimella haluttiin kiinnittää Slovakian hallituksen huomio työntekijöiden kurjaan sosiaaliseen ja taloudelliseen asemaan maassamme, KOVOn edustaja Pavol Adamek kertoi Tshekin uutistoimistolle CTK:lle.

Adamekin mukaan ay-liike on valmis koventaman otteitaan ja aloittamaan "oikean lakon", jos hallitus ei pikaisesti laadi ohjelmaa ongelmien poistamiseksi asteittain. Ay-liikkeen päällimmäisiä huolenaiheita ovat reaalipalkkojen heikentyminen ja suuri työttömyys.

Tuhannet kaivostyöläiset
protestoivat irtisanomisia

Datongin kaupungissa Pohjois-Kiinassa tuhannet kaivostyöläiset ovat osoittaneet mieltään irtisanomisia ja korvausten pienuutta vastaan. Työläiset katkaisivat liikenneväyliä pystyttämällä tiesulkuja. Operaatio johti yhteenottoihin poliisin kanssa. Tapauksesta on raportoinut Hongkongissa toimistoaan pitävä tiedotuskeskus Information Center for Human Rights and Democracy in China.

Irtisanottaville on luvattu noin 15 000 markan korvaus. Työläiset pelkäävät, että heidän on mahdotonta löytää seudulta uusia työpaikkoja. Korvauksiin he tyytymättömiä, koska kaivostyö on heikentänyt vakavasti monen terveyttä aiheuttaen suuret terveydenmenot.

Datongin alue on hiilen tuotannon merkittävä keskus. Sen kaivoksissa työskentelee puoli miljoonaa miestä. Irtisanomiset johtuvat Kiinan hallituksen päätöksestä supistaa maan hiilen tuotantoa.

Etelä-Korean ammatillinen keskusjärjestö KCTU
perusti liittouman kansalaisjärjestöjen kanssa

Etelä-Koreassa runsaan puolen miljoonan jäsenen ammatillinen keskusjärjestö KCTU on virallisesti liittoutunut usean merkittävän kansalaisjärjestön, kuten Talonpoikien liiton, sekä Demokraattisen työväenpuolueen kanssa. Mukana on myös demokratiaa ajavien professoreiden yhdistys.

Liittoumalla kootaan voimaa kamppailuun, jonka päämääränä on oikaista Etelä-Korean johdon rakennemuutospolitiikkaa nykyistä sosiaalisemmaksi. Ajankohtainen päämäärä on myös koettaa torjua kaavaillut muutokset Etelä-Korean investointisopimuksiin Yhdysvaltojen ja Japanin kanssa sekä uuden vapaakauppasopimuksen solmiminen Chilen kanssa.