JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

13.12.2001

IG Metall vaatii
5-7 prosentin palkankorotuksia

Saksassa metallityöläisten IG Metall on avannut seuraavan tes-kierroksen vaatimalla 5-7 prosentin palkankorotuksia. Liiton mukaan tuntuva nousu auttaa koko kansantaloutta torjumaan taantumaa, jonka uhka on todellinen. Lisätessään työläisten ostovoimaa kunnon palkankorotukset vahvistavat kotimaista kysyntää, mikä on tarpeen vientikysynnän heikossa suhdanteessa, järjestön puheenjohtaja Jürgen Peters perustelee.

IG Metallissa on 3,6 miljoonaa jäsentä. Saksan voimakkaimman ammattiliiton vaikutusta talouteen lisää se, että monen saksalaisen ja muunkin eurooppalaisen liiton uskotaan seuraavan IG Metallia tes-vaatimustensa asettelussa.

Kaksi vuotta sitten IG Metall tavoitteli 5,5 prosentin korotuksia ja päätyi lopulta noin 3 prosentin nousuun. Silloin talous, tuottavuus ja yritysten voitot kasvoivat nopeammin kuin viime aikoina ja lähiajan ennusteissa.

Metallin työnantajat samoin kuin ekonomistien pääosa leimasivat IG Metallin linjanvedon tuoreeltaan epärealistiseksi.

 

Britannian postilaitos suunnittelee 30 000 työpaikan lakkauttamista

Britannian postilaitos suunnittelee 30 000 työpaikan lopettamista. Se merkitsisi henkilökunnan supistamista lähes kuudenneksella. Sekä postin työntekijät että palvelutason huononemista pelkäävät asiakkaat ovat reagoineet jyrkän kielteisesti nykyään Consignian nimellä toimivan postilaitoksen aikeisiin.

Postin johto tähtää ohjelmallaan toiminnan kannattavuuden parantamiseen. Päämääränä on nostaa raskaasti tappiollisen organisaation tulos plussalle. Työpaikkojen lopettaminen on määrä toteuttaa puolessatoista vuodessa. Ammattiliitto CWU:n apulaispääsihteeri John Keggie ei usko, että kymmenien tuhansien työpaikkojen lakkauttaminen johtaa työnantajan tavoitteen toteutumiseen.

Noin 70 prosenttia postin menoista koostuu työvoimakuluista. Sen vuoksi säästöohjelma keskittyy henkilökunnan supistamiseen. Consignian tulojen kasvu jää tänä vuonna kolmeen prosenttiin kaavaillun kuuden prosentin sijaan.

Consignian toimitusjohtaja John Roberts arvelee, että pääosa ohjelmasta voidaan hoitaa vapaaehtoisilla irtisanoutumisilla. Sitä helpottaa henkilökunnan nopea vaihtuvuus. Vuosittain joka kymmenes työntekijä jättää postin. Työpaikkoja on vähennetty kiivaalla tahdilla myös kuluneen vuoden aikana. Organisaatiota on laihdutettu lopettamalla 10 000 työpaikkaa.

Cosatun pääsihteeri Vavi ajaa Zimbabwen presidentin Mugaben syrjäyttämistä maaliskuun vaaleissa

Etelä-Afrikan johtavan ammatillisen keskusjärjestön Cosatun pääsihteeri Zwelinzima Vavi esiintyi viime viikolla avoimesti Zimbabwen presidenttiä Robert Mugabea vastaan. Vavin mielestä Zimbabwen talouden jyrkkää alamäkeä ei kyetä pysäyttämään, ellei Mugabea saada syrjäytettyä maan johdosta. Myös Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki on arvostellut julkisesti zimbabwelaista virkaveljeään.

Vavi totesi Eteläisen Afrikan ay-järjestöjen yhteiselimen Satuccin tapaamisessa, että Mugaben päämääränä on ainoastaan vallassa pysyminen, vaikka sen hintana on jopa ihmishenkien menetyksiä. Zimbabwen poliittista oppositiota ja valkoisia maanomistajia vastaan väkivaltaisesti hyökkäävät ns. sotaveteraanit toimivat Mugaben suojeluksessa. Oppositiota johtaa Zimbabwen ammatillisen keskusjärjestön ZCTU:n entinen pääsihteeri Morgan Tsvangirai.

Presidentinvaalit on määrä järjestää ensi maaliskuussa. Oppositio ja ulkomaiset tarkkailijat pelkäävät, että Mugabe koettaa varmistaa valtakautensa jatkumisen massiivisella vaalivilpillä ja väkivallalla.