JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

19..02.2001

Ruotsin ay-liike ajaa suurimpia palkankorotuksia matalapalkka-aloille

Ruotsin tes-kierroksella ovat vuorossa naisvaltaiset, matalapalkkaiset toimialat: liike-, kunta-, kiinteistö-, hotelli ja ravintola-ala. Niiden sopimusten voimassaolo päättyy maaliskuun lopussa. Ammatillinen keskusjärjestö LO aloitti kansainvälisenä naisten päivänä 8.3. kampanjan teollisuudessa solmittuja, runsaan kolmen prosentin palkankorotuksia suurempien parannusten puolesta. "Nyt on naisten vuoro", todetaan kampanjan tunnuksessa.

Työnantajat ovat esittäneet aloille teollisuutta matalampia korotuksia tai jopa palkkojen jäädyttämistä. LO:n puheenjohtaja Wanja Lundby-Wedin korostaa, että ay-liike ei pidä teollisuuden korotuksia enimmäisrajana, koska matalapalkkaisten korotustarve on suurin ja maan talouden ja työllisyyden koheneminen mahdollistavat reilut korotukset.

Lundby-Wedinin mielestä kuntien on valittava veronalennusten sijaan naisvaltaisen henkilöstönsä ansiotason korottaminen. "Se myös parantaa terveyden- ja sosiaalihuollon laatua", hän perustelee. Kunta-alalla miesten ja naisten palkkaero on lähes 6 000 markkaa kuukaudessa eli runsaat kaksi kertaa yli kaikkien alojen keskiarvon.

Naisten aseman kehittämiseen työmarkkinoilla tähtää myös Ruotsin hallituksen aloittama valmistelu, jolla osa-aikaistyötä aiotaan rajoittaa lakisääteisesti.

Puolassa kahdeksan terästyöläistä
nälkälakossa

Katowicessä kahdeksan terästyöläistä on aloittanut nälkälakon, kertoo Puolan uutistoimisto PAP. Nälkälakkoon ryhtyneet työläiset vastustavat yhdessä alan ammattijärjestöjen kanssa pankkien päätöstä lopettaa lainananto tehtaalle. Kuukausi sitten yli 2 000 työläistä vaati mielenosoituksessa hallitusta aloittamaan neuvottelut asiasta. Katowice on Puolan terästeollisuuden keskus.

Ay-liikkeen kampanjointi pelasti GM:n Lutonin tehtaan sulkemiselta

Britanniassa General Motorsin Lutonin tehtaan toiminnan jatkamisesta on syntynyt sopimus. Osapuolina ovat GM:n eurooppalainen yritysneuvosto (EWC) ja GM Europen johto. Kompromissi on Lutonin työläisten ja heitä ympäri Eurooppaa tukeneiden ay-aktiivien painostuksen ansiota.

Sopimus oikeuttaa yrityksen perusteellisiin uudelleenjärjestelyihin Lutonissa. Samalla GM sitoutuu tekemään kaikkensa, jotta irtisanomisilta vältytään. Sovittuihin keinoihin kuuluvat varhaiseläkkeet, osa-aikatyö, työpaikan tarjoaminen GM:n muilla tuotantolaitoksilla Britanniassa ja muissa maissa sekä korvaukset vapaaehtoisesti irtisanoutuville.

Maahanmuuttajat
marssivat Espanjassa oikeuksiensa puolesta

Torstaina 15.3. Espanjan pääkaupunkia kohti lähtee kaksi marssia: toinen pohjoisesta, toinen etelästä. Osanottajat protestoivat lainsäädäntöä, joka ei takaa laillisesti maassa oleville ja laittomille maahanmuuttajille kohtuullisia oikeuksia. Tapahtuma huipentuu 21.3. kansainvälisen rasismin ja muukalaisvihan vastaisen päivän viettoon. Espanjassa arvioidaan olevan miljoona maahanmuuttajaa. Suurimmat ryhmät ovat Latinalaisesta Amerikasta ja arabimaista.

Ay-aktiivit sulkivat rajaliikenteen Slovakiassa

Slovakian konepajateollisuuden ammattiliitto KOVO katkaisi 2.3. liikenteen useaksi tunniksi viidellä Tshekin, Unkarin ja Puolan vastaisella raja-asemalla. Operaatioon osallistui noin 2 600 ay-aktiivia. Sillä painostettiin Slovakian hallitusta parantamaan slovakialaisten työntekijöiden kurjaa sosiaalista ja taloudellista asemaa, KOVO:n edustaja Pavol Adamek kertoi Tshekin uutistoimistolle CTK:lle.

Hänen mukaansa tilannetta kärjistää yritysten ajautuminen konkurssin partaalle. Osaksi se johtuu taloudellisista väärinkäytöksistä.

Adamekin mukaan ay-liike on valmis koventaman otteitaan ja aloittamaan "oikean lakon", jos hallitus ei pikaisesti laadi ohjelmaa ongelmien lieventämiseksi. Ay-liikkeen keskeisiä huolenaiheita ovat reaalipalkkojen lasku ja suuri työttömyys. KOVO vaatii 8-9 prosentin palkankorotuksia ja palkansaajien verovähennysoikeuksien laajentamista.

EU lupaa suojaa naiskaupan uhreille

Runsaat 120 000 naista ja tyttöä salakuljetetaan ja myydään vuosittain Euroopan laittomille seksimarkkinoille. Heidät on yleensä houkuteltu matkaan tekaistuin työtarjouksin. Seksiorjiksi he joutuvat vastoin tahtoaan. Väkivalta, raiskaukset ja henkinen julmuus ovat näiden naisten arkea, sanoo EU:n sosiaaliasioista vastaava komissaari Anna Diamantopoulou. Hänen mukaansa EU:n komissio viimeistelee ehdotusta, jonka on määrä suojata naisia seksiteollisuuden rikollisilta.

Suurin osa naiskaupan uhreista on kotoisin Tshekistä, Puolasta, Ukrainasta ja Venäjältä. Useimmat heistä ovat 15–18-vuotiaita tyttöjä.