JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

02.12.2001

Neuvottelut yli maanosien rajojen toi oikeutta thaimaalaisille korujen valmistajille

Kansainvälisen Almond-koruyhtiön thaimaalaisten työntekijöiden pitkä oikeuskamppailu päättyi sopimukseen joulukuun 2. päivänä. Vuosi sitten Almondin paikallinen johto Thaimaassa erotti 40 työläistä sen jälkeen, kun he olivat järjestäytyneet ammatillisesti.

Neuvottelut erotettujen oikeuksista alkoivat äskettäin uudestaan muun muassa jalokivien parissa työskentelevien ay-järjestöjä kansainvälisesti edustavan ay-federaation ICEM:n uhattua Almondia maailmanlaajuisella painostuskampanjalla.

Ennen sopimuksen syntyä ICEM, thaimaalaisten ay-järjestö sekä Almondin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Jonathan Mandelbaum neuvottelivat Brysselistä, Bangkokista ja New Yorkista käsin. Syntyneellä sopimuksella Almond tunnustaa thaimaalaisten työläistensä ay-oikeudet, ottaa erottamansa työntekijät takaisin töihin ja maksaa heille tuntuvan korvauksen ansionmenetyksestä.

ICEM:n pääsihteeri Fred Higgs iloitsee sopimuksesta, joka hänen mukaansa perustuu ennen muuta thaimaalaisten päättäväisyyteen puolustaa oikeuksiaan. Higgs pitää lopputulosta merkittävänä myös sen vuoksi, että yli maanosien rajojen käydyt neuvottelut ovat uutta työsuhteiden hoidossa.

Putin haluaa ay-liikkeen tuen työlainsäädännön uudistukselle

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vedonnut maan suurimpaan ammatilliseen keskusjärjestön FNPR:ään saadakseen ay-liikkeen tuen työlainsäädännön uudistukselle, Moscow Times -lehti raportoi. Uudistusesitys jumittui kesällä Venäjän parlamentissa kommunistien ryhmän vastustukseen. Putin esitti vetoomuksensa marraskuun lopulla FNPR:n kongressin 1 500 kokousedustajalle.

Neuvostoajalta peräisin oleva lainsäädäntö on pahasti vanhentunut. Siinä muun muassa ei määritellä yksityissektorin palveluksessa olevien työntekijöiden asemaa, minkä seurauksena noin 80 prosenttia palkansaajista on lainsäädännöllisesti epäselvässä tilanteessa.

Putin houkutteli ay-liikettä lakireformin tukijaksi lupaamalla, että taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen tarpeet ovat siinä tasapainossa.

Rion sähköalojen
ay-johtaja murhattiin

Rio de Janeiron ja koko Brasilian ay-liikkeen johtohenkilöihin lukeutunut Aldanir Carlos dos Santos murhattiin marraskuun 24. päivänä. Hän johti kotikaupungissaan sähköalojen liittoa Sintergiaa ja oli ammatillisen keskusjärjestön CUT:n johdon jäsen. Santos kuului myös voimayhtiö Lightin hallitukseen.

Kansainvälinen ay-federaatio ICEM, johon kuuluu lukuisia energiasektorin ammattiliittoja on pyytänyt Brasilian liittovaltion oikeusministeriä varmistamaan, että barbaariseen tekoon syyllistyneet paljastetaan ja tuomitaan asianmukaisiin rangaistuksiin.