JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

18.11.2001

Pitkäaikaissairaita ennätysmäärä: Työuupumus lisääntyy nopeasti Ruotsissa

Sairaspoissaolot ovat viime vuosina lisääntyneet Ruotsissa nopeasti. Pitkäaikaissairaiden määrä on noussut ennätystasolle. Korvaukset ovat yli kaksinkertaistuneet vuodesta 1998. Tänä vuonna summa kohoaa 27 miljardiin markkaan. Kun siihen lisätään työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisten aiheuttamat kustannukset, kokonaiskuluiksi tulee 69 miljardia markkaa.

Nopeimmin on kasvanut stressistä johtuva työuupumus. Svenska Dagbladetin mukaan alan professori Åke Nygren varoittaa, että työuupumuksesta uhkaa tulla hyvinvoinnin vakava este. Ellei radikaaleihin vastatoimiin ryhdy, sairaspoissaolojen nopea lisääntyminen jatkuu, hän ennustaa.

ILO kehottaa indonesialaista Shangri-La-hotellia ottamaan takaisin vuosi sitten ulos heitetyt työntekijät

Indonesian pääkaupungissa Jakartassa toimiva viiden tähden hotelli Shangri-La asetti työsulkuun vuosi sitten ammattiosastonsa puheenjohtajan erottamista protestoineet työntekijät. Työsulun aikana hotellin johto on erottanut 400 mielenosoituksia jatkanutta työntekijää. Yhtiön jyrkät toimet ovat johtaneet laajaan kansainväliseen kamppailuun syrjittyjen työntekijöiden oikeuksien palauttamiseksi.

Hiljattain Kansainvälinen työjärjestö ILO otti kantaa kiistaan esittäen hotellin johdolle työsulun lopettamista ja työntekijöiden kutsumista takaisin töihin. Järjestö puuttui tilanteeseen erityisesti sen vuoksi, että Etelä-Jakartan alueoikeus tuomitsi marraskuun 5. päivänä seitsemän ay-johtajaa yli 14 miljoonan markan korvauksiin rauhanomaisten mielenosoitusten hotellille aiheuttamista "vahingoista". ILO:n mielestä päätös, samoin kuin järjestäytyneiden työläisten mielivaltainen kohtelu rikkovat työelämän kansainvälisiä normeja, joihin Indonesia on sitoutunut. 

Metallityöläisten kv. liitto IMF tehostaa iskukykyään

Metallityöläisten kansainvälisen liiton IMF:n kongressi hyväksyi viime viikolla uuden toimintaohjelman, jonka päämääränä on tehostaa koko organisaation kykyä puolustaa alan työntekijöiden etuja. Ytimenä on yli maiden ja maanosien rajojen ulottuvan tiedonvaihdon, koordinoinnin ja yhteistyön lisääminen.

Ohjelma sisältää Euroopan ja Pohjois-Amerikan alueellisen toiminnan voimistamisen sekä siteiden tiivistämisen kahden maanosan ay-liikkeiden välillä. Liitto aikoo hyödyntää yhä enemmän sähköistä tietoverkkoa maailmanlaajuisen työnsä kehittämisessä.

IMF hyväksyi myös ehdotuksen, jonka mukaan kansainvälisen ay-liikkeen keskukset hahmottelevat talouspolitiikan nykyiselle valtavirralle vaihtoehto-ohjelman. IMF:n mielestä tarpeen on muun muassa uudistaa Maailmanpankkia, Maailman kauppajärjestöä ja Kansainvälistä valuuttarahastoa sekä määrätä valuutanvaihdolle vero.

IUF ja Danone Group sopimukseen yhtymän rakennemuutosten sosiaalisista järjestelyistä

Muun muassa elintarviketyöläisiä organisoiva kansainvälinen ay-federaatio IUF on sopinut Danone Groupin kanssa siitä, miten työnantaja ottaa huomioon työntekijöiden tarpeet yhtymän toteuttaessa rakenteellisia uudistuksia. Niihin sisältyy kuuden tuotantolaitoksen sulkeminen ja usean muun tehtaan rankka saneeraus. Danone työllistää 87 000 henkeä yli 120 maassa.

Sopimuksessaan IUF:n kanssa Danone sitoutuu moneen tehtävään, joiden päämääränä on turvata työpaikkansa menettävien työllisyys. Danone rahoittaa heidän uudelleenkoulutustaan ja etsii suljettaville laitoksille vanhoja työntekijöitä palkkaavat ostajat. Sopimus velvoittaa Danonea myös turvaamaan suljettujen tehtaiden työntekijöiden palkkatason säilymisen vähintään vuodeksi tehtaan vaihdettua omistajaa.

Lisäksi IUF ja Danone sopivat, että ne perustavat yhteisiä elimiä yhtymän eri tuotantosektorien kehityksen seuraamiseen.

Wal-Martia syytetään työlakien rikkomisesta

Yhdysvalloissa kansallinen työsuhdelautakunta NLRB on ottanut käsittelyynsä ammattiliitto Teamstersin valituksen maailman suurinta kauppaketjua Wal-Martia vastaan. Yhtiö on tunnettu jyrkistä otteistaan ammatillista järjestäytymistä vastaan.

Teamstersin valitus koskee Wal-Martin yritystä torpedoida työntekijöiden järjestäytymishanke Harrisonvillen jakelukeskuksessa Missourin osavaltiossa. Työnantajan edustajat ovat kieltäneet työntekijöitä keskustelemasta ammattiliiton organisaattoreiden kanssa ja uhanneet erottamisella kaikkia kieltoa rikkovia. Teamstersin mukaan Wal-Mart on valvonut työntekijöidensä liikkeitä tehostaakseen uhkaustaan.

Viime vuosina Wal-Mart on hankkinut liiketoiminnalleen sillanpääasemia myös Euroopassa.