JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

28.10.2001

Kansainvälinen työjärjestö ILO luo strategiaa
työttömyyden vähentämiseksi kaikkialla maailmassa

Kansainvälinen työjärjestö ILO järjestää marraskuun alkupäivinä Genevessä konferenssin, jossa etsitään ratkaisuja maailman työllisyysongelmaan. Pääpuhujia on kymmeniä. Heihin kuuluvat muun muassa YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja Suomen pääministeri Paavo Lipponen. ILO:n yli 100-sivuinen keskustelumuistio asiasta on luettavissa webissä.

ILO arvioi, että maailmassa on 160 miljoonaa työtöntä. Heistä 53 miljoonaa elää taloudellisesti kehittyneissä maissa. Alityöllisyydestä kärsivät sadat miljoonat työikäiset. Heistä suuri osa työskentelee maataloudessa, josta saa toimeentulonsa lähes puolet maailman kolmen miljardin hengen työvoimasta.

Työtä tekeviä köyhiä järjestö laskee olevan yli puoli miljardia. He saavat työstään niin pienen korvauksen, että se ei riitä kunnolla edes asianmukaiseen ravintoon ja vaatimattomiin elinolosuhteisiin.

Yli satatuhatta esitti mielipiteensä:
Työsuhdeturva Saksan
IG Metallin suuren enemmistön ykkösasia

Saksan metalliliiton IG Metallin jäsenistö on osallistunut ennen kokemattoman laajasti keskusteluun liiton tehtävistä. Mielipiteensä esittäneistä 120 000 jäsenestä 78 prosenttia pitää tärkeimpänä tavoitteena hyvää työsuhdeturvaa. Lähes yhtä monen mielestä liiton on tehostettava toimintaansa työpaikkojen suojaamiseksi ja työttömyyden torjumiseksi. Kaksi kolmesta pitää järjestön linjaa työaika-asioissa oikeana. Vaatimus työajan lyhentämisestä alle 35 viikkotyötunnin ei saanut tukea keskustelussa.

IG Metall jatkaa tulevaisuuden strategiansa hahmottamista kutsumalla mukaan keskusteluun poliitikkoja ja tutkijoita. Työllä valmistellaan kesäkuussa Leipzigissa pidettävän liittokokouksen linjauksia.

Kolumbian julkisaloilla irtisanotaan
laittomasti ay-johtajia ja odottavia naisia

Kolumbian pääkaupungin Bogotán julkisalojen kaksitoista ammattiliittoa vetää työnantajapuolen oikeuteen ay-johtajiin ja raskaana oleviin naisiin kohdistuvasta vainosta irtisanomisissa. Työnantajan linja rikkoo Kolumbian lakia. Rakennesopeutusohjelmien perusteella Bogotá on irtisanonut hiljattain yli 5 000 työntekijää.

Ford perui lupauksensa antaa jokaiselle työntekijälle kotitietokone

Maailman toiseksi suurin autonvalmistaja Ford ilmoitti helmikuussa 2000, että sen kaikki 350 000 työntekijää saavat koteihinsa tietokoneen, tulostimen ja nettiyhteyden. Viime toukokuuhun mennessä lähes puolet henkilökunnasta saikin luvatut laitteet. Bloomberg Newsin mukaan Ford on kuitenkin hiljattain lopettanut ohjelman vedoten autojen kysynnän laskuun, mikä pakottaa etsimään kustannussäästöjä.