JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

06.10.2001

Putinin hallinnon edustajia taustavoimana ay-liikettä hajottavassa hankkeessa

Venäjällä puuhataan uutta ay-keskusta järjestöille, jotka toimivat monopolistisessa asemassa olevissa yrityksissä energia- ja eräillä muilla aloilla. Kolme asemansa vakiinnuttanut ammatillista keskusjärjestöä - FNPR, VKT ja KTR - ovat tuominneet hankkeen.

Myös Kemian-, kaivos- ja energia-alan kansainvälinen liitto ICEM kummeksuu suunnitelmaa, jonka se näkee hajottavan Venäjän ay-liikettä. Asia vaikuttaa suoraan eräiden ICEM:n venäläisten jäsenliittojen toimintaympäristöön.

ICEM:n pääsihteeri Fred Higgs on lähettänyt Venäjän presidentille Vladimir Putinille kirjeen, jossa Higgs pyytää Putinia henkilökohtaisesti puuttumaan hankkeeseen, koska ICEM:n tietojen mukaan eräät Putinin hallinnon edustajat toimivat uuden keskuksen perustamisen taustavoimina.

Higgs toteaa kirjeessään, että työnantajien ja valtiovallan kontrolloiman ay-keskuksen perustaminen rikkoo Kansainvälisen työjärjestön ILO:n määrittelemiä työelämän perusnormeja.

Uusi keskus on määrä perustaa 26.10. Sen englanninkielinen nimi on Association of Trade Union Organisations of Workers in Pan-National and Transnational Enterprises.  

 

 

 

Puolen miljoonan työntekijän lakko
uhkaa Etelä-Afrikan julkisella sektorilla

Erimielisyys palkankorotuksista ja koko julkisen sektorin uudistamisesta uhkaa aiheuttaa Etelä-Afrikan julkisella sektorilla puolen miljoonan työntekijän lakon. Vahvimmin työtaistelun aloittamisen kannalla ovat opettajien ja terveydenhuollon työntekijöiden liitot Sadtu ja Nehawu.

Hallitus on korottanut palkkaehdotustaan ja esittää ”viimeisenä tarjouksenaan” 6,5 prosentin korotusta. Matalimpia palkkoja korotettaisiin esityksen mukaan 8,0 prosenttia. Opettajien valmiutta lakkoon lisäävät viime vuosina toteutetut palkkojen supistukset.

Osapuolten neuvotteluja varjostaa ay-liikkeen pelko siitä, että julkisen sektorin rakenneuudistukset johtavat työpaikkojen lopettamiseen. Julkisen sektorin työntekijät olivat edellisen kerran mittavassa lakossa toissa vuonna.

Lähes puolet Minnesotan osavaltion julkisen sektorin työntekijöistä lakossa

Minnesotan osavaltiossa Yhdysvalloissa lähes puolet julkisen sektorin työntekijöistä aloitti lokakuun alussa uusia työehtosopimuksia koskevan lakon. Syyskuussa sitä lykättiin New Yorkiin ja Washingtoniin kohdistettujen terrori-iskujen vuoksi.

Työnantaja on nostanut palkankorotusesityksensä 3,0 prosenttiin ja ay-järjestöt laskeneet oman vaatimuksensa 5,0 prosenttiin. Osavaltion edustajien mukaan kolmen prosentin korotus pakottaa supistamaan julkisia palveluja. Minnesotan julkisen sektorin työntekijöiden edellisestä lakosta on kaksi vuosikymmentä.

Mosambikin suurin yksityinen työnantaja
uhkaa erottamisella satoja lakkolaisia

Mosambikissa alumiinisulattamo Mozalin työntekijät aloittivat keskiviikkona lakon, jolla he painostavat työnantajaansa hyväksymään parannuksia erilaisiin lisiin. Radio Mosambikin mukaan työpaikan tuhannesta työntekijästä lähes 900 on ammatillisesti järjestäytyneitä.

Mozal vaatii erottamisen uhalla lakkolaisia palaamaan välittömästi työhön. Etelä-Afrikassa samaa monikansallista konsernia Billitonia palvelevat metallityöläiset ovat valmiina solidaarisuuslakkoon, ellei kiista ratkea mosambikilaisia työläisiä tyydyttävällä tavalla. ”Pääoma ei ole koskaan kunnioittanut maiden rajoja. Nyt me käytämme samaa keinoa”, eräs heistä totesi eteläafrikkalaisessa Business Report –lehdessä. Mozal on Mosambikin suurin yksityinen työnantaja.