JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

03..09.2001

ACTU vaatii norjalaisaluksen
pakolaisille pääsyä Australiaan

Norjalaisen rahtilaivan Tampan pelastamat runsaat 400 pakolaista on päästettävä humanitäärisin perustein Australiaan, maan ammatillisen keskusjärjestön ACTU:n puheenjohtaja Sharan Burrow vaatii. Ongelma syntyi, kun pääministeri John Howardin oikeistohallitus kielsi vastaanottamasta pakolaisia Australian vesille saapuneelta alukselta. Pakolaisten pääosa on afganistanilaisia ja iranilaisia.

Etelä-Afrikassa yleislakko
yksityistämistä vastaan

Etelä-Afrikan johtava ammatillinen keskusjärjestö Cosatu järjesti viime viikolla kaksipäiväisen yleislakon maan hallituksen laajaa yksityistämisohjelmaa vastaan. Järjestön pääsihteeri Zwelinzima Vavi arvioi, että yli puolet palkansaajista osallistui työnseisaukseen. Viranomaisten mukaan osanotto oli paljon vähäisempää ja valtamedia leimasi lakon epäonnistuneen työväestön mobilisoinnissa.

Ay-liike syyttää ANC:n johtamaa hallitusta siitä, että sen yksityistämispolitiikka lisää työttömyyttä. Hallitus puolestaan aikoo jatkaa yksityistämistä pyrkiessään sopeuttamaan maan taloutta kansainvälisen kilpailun vaatimuksiin.

Yleislakko kärjistää Cosatun ja sen liittolaisen ANC:n jo entuudestaan tulehtuneita välejä.

Kaksi lakkolaista
ammuttiin Zimbabwessa

Zimbabwessa mellakkapoliisit ja sotilaat ovat ampuneet kaksi Ziscosteelin lakossa ollutta työläistä. Kymmenkunta lakkolaista haavoittui virkavallan avattua tulen tuhansien mielenosoittajien joukkoon.

Lakkolaiset vaativat zimbabwelaisen Daily Newsin mukaan 400 prosentin palkankorotusta. Palkkoja ei ole korotettu kahteen vuoteen, vaikka perustarvikkeiden hinnat ovat nousseet jyrkästi.

Presidentti Robert Mugaben epädemokraattinen hallinto on viime vuosina syössyt Zimbabwen talouden surkeaan tilaan.

Meksikon Volkswagenin tes-lakko on jatkunut jo kolmatta viikkoa

Volkswagenin työläisten lakko Meksikossa jatkuu jo kolmatta viikkoa. Viime viikolla lakkolaisten selvä enemmistö hylkäsi työnantajan 8,5 prosentin palkankorotustarjouksen. Volkswagenin Pueblan tuotantolaitoksilla työskentelee 16 000 henkeä. Heistä yli 12 000 on järjestäytynyt ammatillisesti.

Tarkkailijat odottavat Volkswagenilta uutta, yli kymmenen prosentin palkankorotustarjousta. Ay-järjestöt ovat pudottaneet vaatimuksensa 16 prosenttiin.

Aiemmin tänä vuonna Nissanin, Fordin ja General Motorsin työntekijät ovat saaneet 10-16 prosentin korotukset. Yhdysvaltojen talousvaikeuksien jatkuminen on muuttanut Pueblan tehtaan myyntinäkymiä. Sen pääasiallinen markkina-alue on Yhdysvalloissa. Volkswagenin mukaan yhtiö häviää lakon vuoksi lähes 200 miljoonaa markkaa päivässä.

Kansalaiset ay-liikkeen
puolella Yhdysvalloissa

Talouden taantuma on lisännyt kansalaisten myötätuntoa ay-liikkeen vaatimuksia kohtaan Yhdysvalloissa. Suuntaus ilmenee uutistoimisto AP:n tuoreessa mielipidetutkimuksessa. Sen mukaan kaksi kolmesta yhdysvaltalaisesta on asettunut ay-järjestöjen puolelle työmarkkinaosapuolten kiistoissa. Pari vuotta sitten vain kansalaisten täpärä enemmistö tuki ajankohtaisissa kamppailuissa ay-liikkeen tavoitteita.

Palkansaajien järjestäytymisaste laski viime vuonna Yhdysvalloissa 13,5 prosenttiin, mikä on alin taso yli puoleen vuosisataan. Järjestäytymisastetta on alentanut erityisesti työpaikkojen väheneminen perinteisessä teollisuudessa, jossa ay-liike on ollut vahvimmillaan.

Argentiina pönkittää talouttaan alentamalla julkisen sektorin palkkoja

Argentiinan päättäjät ovat viime viikkoina yhdessä ulkomaisten rahoituslaitosten kanssa koettaneet löytää tukevaa perustaa maan taloudelle. Rankan ohjelman osana hallituksen työntekijöiden palkkoja ja eläkkeitä on supistettu 13 prosenttia. Julkisen sektorin ay-järjestöt ovat protestoineet päätöstä laajoilla lakoilla ja mielenosoituksilla.

Maailmanpankki taipumassa työelämän perusnormien puolelle

Julkisalojen kansainvälinen liitto PSI raportoi, että Maailmanpankin edustajat ovat ilmaisseet heinäkuussa järjestetyssä tapaamisessa tukensa työelämän perusnormeille. Kokoukseen osallistui Kansainvälisen ay-liikkeen johtohenkilöitä sekä Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n edustajia.

PSI:n pääsihteeri Hans Engelbert toteaa, että nyt Maailmanpankin odotetaan vaativan hankkeittensa kaikkia osapuolia sitoutumaan työelämän perusnormien kunnioittamiseen. Niihin sisältyy muun muassa oikeus ammatilliseen järjestäytymiseen ja kollektiivisiin työehtoneuvotteluihin.

Washingtonissa järjestetyssä tapaamisessa ay-liikkeen edustajat arvostelivat Maailmanpankkia sen linjan epäsosiaalisuudesta kehitysmaissa. Rahalaitosta myös vaadittiin tähänastista läheisempään yhteistyöhön eri maiden ay-liikkeiden kanssa.