JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

18.06.2001

Pj. Lundby-Wedin
korosti Göteborgissa:
LO vaikuttaa sekä valtarakenteiden sisä-
että ulkopuolella

"Samalla, kun meillä on yhteyksiä vallan edustajiin, emme saa unohtaa, että olemme kamppailujärjestö." Näin korosti Ruotsin ammatillisen keskusjärjestön puheenjohtaja Wanja Lundby-Wedin lauantaina EU:n Göteborgin huippukokouksen oheistapahtumassa. Hän osallistui paneliin yhdessä Västeråsin piispan Hans Abrahamssonin ja Attacin Ruotsin osaston johdon jäsenen Claes-Bertil Ytterbergin kanssa.

Lundby-Wedin totesi, että LO:lla ja Attacilla on useita yhteisiä tavoitteita, kuten valuuttakeinottelua hillitsevä Tobinin vero, ja köyhien maiden velkojen anteeksianto. LO:n puheenjohtaja muistutti siitä, että Attac ei ole sisällyttänyt ihmisoikeuskannanottoihinsa ay-oikeuksia.

Attacin edustaja Ytterberg vastasi huomautukseen, että hänen järjestönsä vaatii ay-oikeuksien toteuttamista, vaikka niitä ei ole erikseen mainittu kannanotoissa ihmisoikeuksien osana.

Lundby-Wedin muistutti myös ay-liikkeen omasta varojen käytöstä kehitysyhteistyöhankkeissa, joilla autetaan ay-organisaatioita vahvistumaan maailmanlaajuisesti.

"Kun ajamme köyhien maiden velkojen anteeksiantoa, asetamme sen ehdoksi ihmis- ja ay-oikeuksien toteuttamisen", Lundby-Wedin sanoi.

Hän totesi LO:n suhtautuvan kriittisesti EU:hun. Unionin suurimmaksi ongelmaksi Lundby-Wedin nimesi avoimuuden puutteet. Hän arveli kuitenkin, että EU:hun voi vaikuttaa demokraattisin keinoin ja osallistumalla sen elinten toimintaan yhdessä muun Euroopan ay-liikkeen edustajien kanssa.

Risks: Britannian
TUC:llä netissä
työsuojelun viikkolehti

Britannian ammatillinen keskusjärjestö TUC julkaisee webissä viikottain työsuojeluun erikoistunutta lehteä Risks. Kiinnostuneet voivat tilata aineiston ilmaiseksi sähköpostilaatikkoonsa. Postituslistalla on tällä hetkellä noin tuhat tilaajaa. Risks-lehteä ei paineta. Se ilmestyy ainoastaan sähköisessä muodossa.

Viime viikolla ay-maailman johtaviin verkkojulkaisuihin kuuluva Labourstart (www.labourstart.org) valitsi Risks-lehden viikon web-sivustoksi.

Tuoreimmassa numerossaan Risks käsittelee muun muassa lasten kuolemantapauksia maataloudessa. Vuosina 1990-2000 Britannian maataloudessa rekisteröitiin 44 lasten kuolemantapausta. Useimmat niistä sattuivat kesän ja syksyn sadonkorjuun aikana.

Maatyöläisiä organisoiva ammattiliitto T&G vaatii kouluvelvollisuusikäisten lasten työnteolle täyskieltoa maataloudessa. Muilla aloilla Britannian lait kieltävät lasten työnteon.

Risks-lehti ja runsaasti muuta työsuojelumateriaalia löytyy TUC Onlinen etusivun pudotusvalikosta (www.tuc.org.uk).

Ay-liike panee tiukasti hanttiin: Bush ajaa sosiaaliturvan yksityistämistä

Yhdysvalloissa presidentti George Bush koettaa vaaliohjelmansa mukaisesti yksityistää sosiaaliturvajärjestelmää. Ammatillinen keskusjärjestö AFL-CIO on mukana laajassa rintamassa, joka yrittää estää suunnitelman toteutumisen.

Keskusjärjestön varapuheenjohtaja Linda Chavez-Thompson arvostelee Bushia siitä, että hän ei ole esittänyt konkreettisia arvioita suunnitelmansa seurauksista. Toisin kuin ennen ay-liikkeen edustajia ei ole nimitetty komiteaan, jonka tehtävänä on sosiaaliturvajärjestelmän muutosten valmistelu.

Komitea on koottu henkilöistä, jotka kannattavat sosiaaliturvamaksujen keskittämistä yksilöllisille tileille, mistä ne on tarkoitus sijoittaa pörssiosakkeisiin.

Australian ay-liike
kampanjoi puhelinpalvelun työntekijöiden oikeuksien puolesta

Australian ay-liike on viime kuukausina kiihdyttänyt kamppailuaan puhelinpalvelun työntekijöiden oikeuksien puolesta. Ammatillisen keskusjärjestön ACTU:n (www.actu.asn.au) mukaan alimmat tuntipalkat eivät yllä edes 14 markkaan.

Työsuhdeturvan heikkoutta kuvastaa One.Tel:n tuore tapaus, jossa yhtiön taloudellinen ahdinko uhkaa viedä puhelinpalvelun 3 000 työntekijältä työpaikan. Ennen konkurssiuhkan paljastumista One.Tel:n henkilökunta sai tasokorotuksen työehtoihinsa pääministeri John Howardin asetuttua ay-liikkeen vaatimusten puolelle.

ACTU ylläpitää puhelinpalvelujen työntekijöille kuumaa linjaa. Sen apuun turvautuu päivittäin runsaasti asemastaan huolestuneita työntekijöitä. Ay-liikkeen kampanja tähtää siihen, että mahdollisimman moni yritys sitoutuu noudattamaan henkilöstöpolitiikassaan ay-liikkeen määrittelemiä puhelinpalvelutyön vähimmäisehtoja.