JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

11.06.2001

Ruotsin LO:lla
matala profiili
EU:n huippukokouksen oheistapahtumissa

Ruotsin suurin ammatillinen keskusjärjestö LO pitää matalaa profiilia Göteborgissa, jossa EU:n huippukokous pidetään 15.-16.6. Järjestö on jättänyt roolinsa kokouskaupungissa järjestettävissä oheistapahtumissa LO:n paikallisten organisaatioiden varaan. Tuhannet EU-maiden kansalaisaktiivit, tutkijat ja poliitikot osallistuvat kokouspäivinä lukuisiin epävirallisiin seminaareihin ja mielenosoituksiin.

Kansalaisjärjestö Fritt forum, joka on mukana täydellä höyryllä epävirallisten tapahtumien järjestämisessä, on odottanut LO:lta aktiivista roolia Göteborgissa. Teollisuuden neljän ammattiliiton verkkolehdessä Dagens Arbetessa Fritt forumin Mia Christendotter Norman kertoo, että kansalaisjärjestöt ovat kevään mittaan olleet monta kertaa yhteydessä LO:hon yhteisen toiminnan järjestämiseksi.

LO:n Göteborgin järjestö osallistuu huippukokouksen aikana näyttelyihin ja keskusteluihin. LO:n puheenjohtaja Wanja Lundby-Wedin edustaa järjestöään Fritt forumin seminaarissa, jossa hän käsittelee yhdessä Attacin ja kirkon edustajien kanssa kansanliikkeiden roolia.

LO:n Göteborgin järjestö ei organisoi jäseniään mielenosoituksiin. "Emme voi osallistua mielenosoituksiin, joiden tavoitteita emme aja", LO:n kansliapäällikkö Erland Olauson perustelee linjaa. Mielenosoituksia tulevat leimaamaan EU:n vastaiset kannanotot.

Hiiliveroa nostettava ja päästökaupalle säännöt: ICEM sovittaa yhteen työpaikkojen säilyttämistä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa

Öljyn, kaasun ja hiilen sekä niiden jalosteiden massiivinen polttaminen uhkaa kohottaa ilmakehän lämpötilaa niin, että maapallon laajoilla alueilla elämisen ehdot heikkenevät seuraavina vuosikymmeniä vakavasti. Vaihtoehtona ovat ratkaisut, jotka rajoittavat olennaisesti ns. kasvihuonekaasujen päästöjä. Hankalaa vaihtoehdossa on yritysten kustannusten nousu lyhyellä aikavälillä, mikä horjuttaa niiden kannattavuutta ja kykyä työllistää.

Kemian-, energia-, kaivos- ja yleisten töiden työläisten kansainvälinen liitto ICEM on laatinut ohjelman, jossa sovitetaan yhteen ristiriitaisia haasteita. Sen ytimenä on teollisuuden hallittu rakennemuutos, joka vaatii teollisuuden lisäksi hallituksia ja kuluttajia sopeuttamaan ratkaisunsa kestävän kehityksen pitkän aikavälin vaatimuksiin.

ICEM:n asiakirjan keskeisiä kohtia ovat öljyn, kaasun ja kivihiilen verotuksen kiristäminen, päästöjen kansainvälisen kaupan sääntöjen luominen ja kehittyneen teknologian sovellutusten ulottaminen kaikkialle. Lisäksi ohjelman ydinasioihin kuuluu työmarkkinaosapuolten yhteisymmärrys kestävän kehityksen vaatimuksista. ICEM:n mielestä ne tulee ottaa huomioon myös työehtosopimuksissa.

Norja alentaa kansalaisjärjestöjen
omavastuuosuutta kehitysyhteistyössä

Norjassa valmistellaan muutosta, joka alentaa kehitysyhteistyössä kansalaisjärjestöjen omavastuuosuuden 20 prosentista 10:een. Ammatillinen keskusjärjestö LO arvioi, että uudistus merkitsee LO:lle yli 1,6 miljoonan markan säästöä.

Tänä vuonna LO saa valtiolta kehitysyhteistyöhankkeisiinsa 16,5 miljoonaa markkaa. Omavastuuosuutena LO käyttää niihin noin 3,3 miljoonaa markkaa. LO on mukana rahoittamassa hankkeita 19 eteläisen Afrikan, Keski-Amerikan, Kaakkois-Aasian ja lähi-idän maassa.

Omavastuuosuuden alentaminen johtaa säästöön sen vuoksi, että valtio ei suunnittele lisäävänsä tukeaan kansalaisjärjestöjen hankkeille.

Saksan posti
lopettaa 7 500 työpaikkaa

Osittain yksityistetty Saksan posti lakkauttaa neljässä vuodessa 7 500 työpaikkaa. Postin johto ja työntekijöiden edustajat ovat päässeet ratkaisusta yhteisymmärrykseen. Supistukset koskevat erityisesti kuljettajien tehtäviä. Lajittelua ja alueiden välisiä kuljetuksia siirretään alihankintaan.

Postin tiedottajan mukaan päätös johtaa vain vähiin irtisanomisiin. Luonnollinen poistuma ja siirrot yhtiön muihin tehtäviin tyydyttävät osan henkilökunnan vähennystarpeesta. Lisäksi posti odottaa, että moni työntekijä irtisanoo itsensä vapaaehtoisesti.