JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

04.06.2001

Hollannin FNV ja ihmisoikeusjärjestöt painostavat Triumphia lopettamaan tuotantonsa Burmassa

Hollannissa ammatillinen keskusjärjestö FNV aloitti toukokuun lopulla yhdessä usean ihmisoikeusjärjestön kanssa painostuskampanjan Triumphia vastaan. Yhtiö jatkaa Burmassa alusvaatteiden tuotantoa, vaikka pakkotyötä laajamittaisesti teettävä sotilasdiktatuuri asetettiin viime vuoden lopulla kansainväliseen boikottiin.

Kampanjoijat levittävät 240 000 postikorttia, jossa nainen käyttää piikkilangasta tehtyjä rintaliivejä. "Piikkilanka edustaa Burman sotilasjohtoa, joka pakottaa kansalaisiaan osallistumaan teiden ja armeijan perusrakenteiden rakennustöihin", FNV toteaa kannanotossaan.

Kampanjan järjestäjät ovat pyytäneet kauppaketju Vendex KBB:tä lopettamaan Burmassa valmistettujen alusvaatteiden myynnin.

Eliitin ja teollisuustyöläisten palkkakuilu kasvaa Ruotsissa

Ruotsissa ylimmissä johtotehtävissä olevat ansaitsivat toissa vuonna 12,6 kertaa enemmän kuin teollisuustyöläiset keskimäärin. Elinkeinoelämän korkeimpien johtajien palkat ylittivät 32,4-kertaisesti teollisuustyöläisten tason. Luvut ilmenevät ammatillisen keskusjärjestön LO:n julkaisemasta selvityksestä.

Siinä todetaan, että vuosina 1950-1980 suhteellinen palkkaero supistui, mutta sen jälkeen ero on vuosi vuodelta kasvanut. Ruotsissa eliitin ja teollisuustyöläisten suhteellinen palkkaero on kuitenkin pienempi kuin Euroopan useissa muissa kehittyneissä talouksissa.

Selvityksen mukaan ruotsalaisten ay-johtajien palkat ovat pysyneet vuodesta 1950 lähtien kolme, neljä kertaa suurempina kuin teollisuustyöläisten keskipalkat.

Etelä-Afrikassa kaivostyöläisten liitto vaatii
työehtosopimukseen hiv/aids-ongelmaa koskevia kohtia

Etelä-Afrikassa puolen miljoonan jäsenen kaivostyöläisten liitto NUM vaatii hiv/aids-ongelmalle keskeistä huomiota vuosien 2001-2002 työehtoneuvotteluissa. Järjestö arvostelee työnantajia liian vähäisestä sitoutumisesta kamppailuun tappavaa tautia vastaan.

NUM ehdottaa, että hiv/aidsin vastaisen toiminnan määrärahat konkretisoidaan kaivoskohtaisesti ja että jokaiselle työpaikalle on luotava nopeasti yhteistyöelin torjumaan kasvavaa ongelmaa. HIV-tartunnan saaneilla työläisillä on oltava oikeus lääkkeisiin, jotka hidastavat taudin etenemistä ja antavat jatkoaikaa työnteolle, NUM korostaa.

Etelä-Afrikan johtava yritysryhmä Anglo American on ilmoittanut huolehtivansa siitä, että hiv-tartunnan saaneiden työntekijöiden ulottuvilla on halpoja lääkkeitä.

Kiinan hallitus: Valtion pienet kaivokset tehtävä turvallisiksi tai suljettava

Kiinassa yli 500 kaivostyöläistä sai surmansa huhtikuussa ja toukokuun alkuviikkoina sattuneissa onnettomuuksissa. Eniten uhreja vaativat onnettomuudet pienissä kaivoksissa. Moni niistä toimii yksityisten yritysten hallinnoimina ollen kuitenkin valtion omistamia.

Viranomaiset vaativat pieniä kaivoksia panemaan työturvallisuusasiansa kuntoon kesäkuun loppuun mennessä. Vaihtoehtona on sulkeminen. Määräysten rikkojia uhataan rangaistuksilla.

Viime vuonna kaivosonnettomuudet vaativat yli 4 800 työläisen hengen, Kiinan viralliset tilastot kertovat. Riippumattomien tarkkailijoiden mukaan uhrien todellinen määrä on paljon suurempi.

Ay-aktiiveja Norjan Attac-ryhmän johtoelimeen

Norjan Attac-ryhmän perustavaan kokoukseen 31.5. osallistui runsaasti ay-aktiiveja. Heitä valittiin myös järjestön johtoelimeen. Tuore hallituksen jäsen Asbjörn Wahl toteaa LO-Aktueltissa, että ammattiliitoissa Attac on herättänyt paljon sympatiaa, mutta konkreettinen osallistuminen järjestön perustamisen valmisteluun jäi kuitenkin vähäiseksi.

Wahl arvioi, että ammatillinen keskusjärjestö LO ja sen jäsenliitot ovat pitkään tunteneet itsensä niin vahvoiksi, että ne eivät ole usein osallistuneet laajoihin rintamiin. Hän uskoo, että liittoutumisen paine on viime aikoina kasvanut.

Kansainvälinen Attac-liike ajaa muun muassa lyhytaikaisten valuutansiirtojen hillitsemiseen tähtäävää Tobinin veroa. Toukokuussa Suomen Attac-ryhmän perustamiskokoukseen osallistui joukko ay-liikkeen aktiiveja ja toimitsijoita. Heitä valittiin myös järjestöä johtavaan 21-jäseniseen työryhmään.