JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

20.05.2001

Ruotsissa moni asiantuntija epäilee tuotannon ulkoistamisen kannattavuutta

Ruotsissa ay-lehti Dagens Arbete on julkaissut artikkelin, jossa kyseenalaistetaan tuotannon ulkoistamisen kannattavuus. Jutun mukaan ulkoistamisesta tuli 1990-luvulla liikeyritysten muotivirtaus. Ensin siirrettiin alihankintaan siivous, vartiointi ja työpaikkaruokalat, sitten kunnossapito ja kuljetukset.

Viime aikoina on yleistynyt myös tuotannon ulkoistaminen, mistä Ericssonin viimeaikaiset päätökset ovat tyypillisiä esimerkkejä. Samalla tiellä ovat Volvo ja ABB. Monen esikuvana on yhdysvaltalainen tietoliikennelaitteiden valmistaja Cisco, joka ei itse hoida tuotteiden valmistusta lainkaan.

Jutussa esiintyvät akateemiset ja ay-liikkeen asiantuntijat toteavat, että ulkoistamisen etujen ja haittojen mittaamiselle ei ole olemassa yksiselitteisiä perusteita. Moni heistä mainitsee tuotannon ulkoistamisen ongelmalliseksi seuraukseksi sen, että samalla yrityksestä alkaa kadota tuotantoteknistä osaamista.

Kirjoittaja Harald Gatu muistuttaa Nokian pääjohtajan Jorma Ollilan viime tammikuussa esittämästä lausunnosta, jonka mukaan laitteiden valmistus pysyy Nokian kännykkäyksikön ydinosaamisen alueena. Dagens Arbeten kirjoituksen mukaan Nokia on siirtänyt alihankintaan kymmenesosan kännyköiden tuotannosta ja lisää ulkoistamista, mutta se keskittyy vanhimpien mallien valmistukseen. Lisäksi, Gatu huomauttaa, Nokia ei tavoittele alihankinnalla kustannussäästöjä vaan joustavuutta.

Harwardin opiskelijat solidaarisina yliopiston matalapalkkaisille työläisille

Puolensataa opiskelijaa valtasi Yhdysvaltojen varakkaimman yliopiston Harwardin yhden hallintorakennuksen huhtikuun 18. päivänä. He osoittivat tempauksellaan tukeaan laitoksen tuhannelle siivoojalle ja ruokapalvelun työntekijälle vaatien heidän tuntipalkkansa nostamista 65 markkaan, mikä vastaa toimeentulon vähimmäistasoa.

Valtaus ja sen aloittamat muut joukkotapahtumat jatkuivat useita viikkoja. Toiminta herätti huomiota ympäri Yhdysvaltoja.

Monessa tiedotusvälineessä tapaus nähtiin oireena akateemisen yhteisön ja ay-liikkeen uudesta lähenemisestä. Ammatillisen keskusjärjestön AFL-CIO:n puheenjohtaja John Sweeney ja senaattori Ted Kennedy osallistuivat tapahtumasarjaan puhujina.

Norjassa ay-liike vaatii päättäjiä luopumaan sähköyhtiöiden yksityistämisestä

Sähkön tuotanto ja jakelu ovat Norjassa pääosin valtion ja kuntien omistuksessa. Maan hallitus on tehnyt aloitteen, jonka on tarkoitus johtaa sähkösektorin merkittävien osien yksityistämiseen. Sähkö- ja tietotekniikka-alojen ammattiliitto EL & IT kampanjoi ammatillisen keskusjärjestön LO:n tuella yksityistämistä vastaan. Järjestöt varoittavat, että yksityistäminen vaarantaa sähkön tuotannon ja jakelun kansallisen omistuksen sekä huonontaa palvelun varmuutta ja työturvallisuutta.

Norjan LO koettaa kääntää jäsenmäärän laskun nousuun - järjestölle ensimmäinen naispuheenjohtaja

Norjan ammatillinen keskusjärjestö teki Vapun jälkeen edustajakokouksessaan historiaa valitsemalla ensimmäistä kertaa puheenjohtajakseen naisen, 53-vuotiaan Gerd-Liv Vallan. Hän on myös ensimmäinen akateemisen taustan omaava ja julkista sektoria edustava puheenjohtaja. Hän toimi Thorbjörn Jaglandin hallituksessa oikeusministerinä ja Gro Harlem Brundtlandin pääministerikaudella valtiosihteerinä.

Ensimmäisissä esiintymisissään uutena puheenjohtajana Valla on nimennyt keskeisiin tehtäviin jäsenmäärän laskusuunnan kääntämisen nousuksi ja LO:n nykyaikaistamisen. Keskusjärjestön jäsenliittojen jäsenmäärä laski kahden viime vuoden aikana 20 000:lla ollen nyt runsaat 800 000.

Vallan mukaan jäsenmäärän lasku johtuu pääasiassa elinkeinorakenteen painopisteen siirtymisestä teollisuudesta palveluihin, töiden ulkoistamisesta ja osa-aikaistamisesta sekä pätkätöiden lisääntymisestä. Yksityisellä palvelusektorilla työskentelee satojatuhansia järjestäytymättömiä työntekijöitä. Suuri osa heistä on naisia, nuoria ja maahanmuuttajia.

Uusi puheenjohtaja ei kuitenkaan syytä jäsenmäärän laskusta yksinomaan ulkoisia tekijöitä, vaan hän arvelee, että uusi nousu on mahdollinen kehittämällä LO:n ja sen jäsenliittojen omaa työtä.