JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

11.05.2001

Berlusconin voitto
Italian vaaleissa
kärjistäisi sosiaalisia vastakohtaisuuksia

Italian 13.5. vaalien aattona ay-liikkeen johtajat varoittivat "kuumasta kesästä", jos oikeiston pääehdokas, miljardööri Silvio Berlusconi voittaa. Hän on vaalikampanjassaan luvannut uudistaa Italian rakenteita uusliberalistisella ohjelmalla, joka koostuu yksityistämisestä, julkisen sektorin virtaviivaistamisesta, työvoiman liikkuvuuden ja pätkätöiden lisäämisestä, veronalennuksista sekä talouden sääntelyn purkamisesta.

Berlusconi esittää, että julkisen sektorin työpaikkojen väheneminen ei lisää työttömyyttä, koska hänen ohjelmansa kiihdyttää taloudellista kasvua ja julkisen sektorin työntekijöitä koulutetaan yksityissektorin tehtäviin.

Suurin ammatillinen keskusjärjestö CGIL uhkaa lakoilla Berlusconin kaavailemien uusliberalististen muutosten estämiseksi. Vuonna 1994 Berlusconin lyhytikäinen hallitus kaatui osaksi ay-liikkeen vastarintaan.

Yhdysvalloissa tietotekniikan ammattilaiset
etsivät ammatillisen järjestäytymisen mallia

Tietotekniikan johtavassa maassa Yhdysvalloissa alan työntekijöiden ammatillinen järjestäytyminen on edennyt viime aikoina. Moni on liittynyt vakiintuneisiin liittoihin, kuten teknisten asiantuntijoiden IFPTE:hen ja viestintätyöntekijöiden CWU:hun.

Microsoftissa 250 työntekijää on muodostanut oman ay-järjestön WashTechin. Helmikuussa IT-ammattilaisten verkkojulkaisun TechRepublic.com:n mielipidekyselyssä lähes puolet vastanneista sanoi kannattavansa tietotekniikan ammattilaisten oman ammattiliiton perustamista.

Viime kuukausina tietotekniikkayritysten rajut irtisanomiset ovat lisänneet kiinnostusta ammatilliseen järjestäytymiseen, mutta mikään vaihtoehdoista ei ole kiteytynyt määrääväksi.