JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

05.05.2001

Joka kolmas puolalainen mielii töihin EU-alueelle

Kolmannes puolalaisista harkitsee työnhakua EU-maista, ilmenee Rzeczpospolita-lehden teettämästä tutkimuksesta. Luku on huomattavasti suurempi kuin maan hallituksen esittämä arvio, jonka mukaan ulkomaille tähyää noin puoli miljoonaa puolalaista.

Myönteisemmin ulkomailla työskentelyyn suhtautuvat nuoret ja koulutetut ihmiset. Vastanneista 16 prosenttia ilmoitti haluavansa töitä EU-maista ja heidän lisäkseen lähes yhtä moni sanoi olevansa kiinnostunut tästä mahdollisuudesta. Lähes 40 prosenttia vastanneista ei sen sijaan ollut lainkaan kiinnostunut ulkomailla työskentelystä.

EU:n jäsenyysneuvotteluja käyvän Puolan työttömyysaste pysyttelee sitkeästi 16 prosentissa. Työttömiä on lähes kolme miljoonaa. Luottamus maan johtoon on heikko. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 73 prosenttia puolalaisista ei pidä nykyistä linjaa hyvänä, uutistoimisto PAP raportoi.

Venäjä aikoo yksityistää tuhansia yrityksiä

Venäjä yksityistää lähivuosina pääosan valtionyhtiöistä, valtion omaisuudenhoidosta vastaava varaministeri Aleksadr Braverman toteaa uutistoimisto Interfaxin haastattelussa. Hänen mukaansa nykyisestä 11 000 valtionyhtiöstä ainoastaan 1000-2000 pidetään valtion omistuksessa. Yksityistämissuunnitelma ei Bravermanin mukaan koske lentoyhtiö Aeroflotia, kaasujätti Gazpromia, eikä suuria öljy-yhtiöitä Rosneftia ja Slavneftia.

Moni asiantuntija epäilee, että suunnitelmaa ei kyetä viemään käytäntöön nopeasti ja täydessä laajuudessaan. Aiemminkin vastaavanlaiset ilmoitukset ovat toteutuneet nihkeästi. Yksityistämisen vaikutusta työllisyyteen ministeri ei arvioinut.

Yhdysvaltojen ay-liike arvostelee ankarasti suunnitelmaa Amerikan vapaakauppa-alueeksi

Yhdysvalloissa ammatillinen keskusjärjestö AFL-CIO on tyytymätön suunnitelmiin, joiden pohjalta 34 amerikkalaisen valtion johtajat aikovat perustaa yhteisen vapaakauppa-alueen FTAA:n. Järjestö varoittaa, että kaavailut ovat työväestölle vielä huonompia kuin Yhdysvaltojen, Kanadan ja Meksikon vapaakauppa-alue Nafta, joka on toiminut tammikuun alusta 1994.

AFL-CIO vetoaa Economic Policy Instituten yhteenvetoon, jonka mukaan Yhdysvallat ja Kanada ovat menettäneet Naftan vaikutuksesta yhteensä miljoona työpaikkaa. Meksiko on hyötynyt pohjoisten naapuriensa yritysten investoinneista, mutta palkansaajien reaaliansiotaso on laskenut Naftan vuosina 25 prosenttia. AFL-CIO varoittaa, että samansuuntainen kehitys toteutuu koko alueella Kanadasta Chilen ja Argentiinan eteläosiin, jos FTAA toteutetaan valtioiden päämiesten huhtikuun lopulla Quebecissä määrittelemien suuntaviivojen mukaan.

Uuden Seelannin ay-liike vastustaa ulkomaisen työvoiman tuonnin helpotuksia

Uudessa Seelannissa työnantajat ajavat helpotuksia ulkomaisten työntekijöiden työlupamenettelyyn. Ay-liike vastustaa vaatimusta arvellen, että pelisääntöjen löysentäminen vähentäisi työnantajien kiinnostusta paikata työvoimakapeikkoja kouluttamalla maan omia työttömiä. Työvoimapulaa esiintyy muun muassa metsätaloudessa.

Ay-järjestöt eivät kiistä tarjontavajetta tietyissä tehtävissä, vaan ovat olleet tilanteesta huolissaan jo vuosia. Ay-liike syyttää päättäjiä työvoimapolitiikan huonosta suunnittelusta. Joulukuussa 2000 työttömyysaste laski alimmilleen 13 vuoteen, 5,6 prosenttiin.

Britanniassa työttömyys keskittyy mustaan ja aasialaiseen työvoimaan

Britanniassa ammatillinen keskusjärjestö TUC vaatii parannuksia juuri hyväksyttyyn rotusuhteita koskevaan lakiin. Perustelut löytyvät TUC:n tuoreesta raportista, joka osoittaa mustien ja aasialaisten työttömyysasteen nousseen samanaikaisesti, kun valkoisten työttömyysaste on laskenut.

Mustista ja aasialaisista työttöminä on 12 prosenttia, valkoisista 5. Samantapainen epäsuhta vallitsee johtotehtävien rotujakaumassa.

Uusi rotusuhteiden laki velvoittaa julkisen sektorin työnantajia toimimaan aktiivisesti kaikenlaisen syrjinnän estämiseksi. TUC vaatii, että sama velvoite on ulotettava yksityissektorille. Järjestön mielestä kaikkien työorganisaatioiden on varmistettava, ettei niissä esiinny rotusyrjintää. Tehtävä on hoidettava työnantajien ja ay-liikkeen yhteistyöllä. TUC ehdottaa, että tilanteen oikaisemiselle määrätään aikarajat.

Sairaanhoitajat
lakkoon Latviassa

Latvian sairaanhoitajien ammattijärjestö aloittaa työtaistelun. Päätös syntyi äänestämällä. Liitto vaatii hallitusta lisäämään määrärahoja sairaanhoitajien palkkaukseen. Lakon laajuus ja ajankohta ovat vielä auki.

Latvian pääministerin Andris Berzinsin mukaan hallitukselta ei liikene lisää rahaa sairaanhoitajille. Sen sijaan Berzins vaatii ay-liikettä aktivoitumaan, jotta "sairaanhoitajien palkkauksesta voitaisiin sopia EU-käytännön mukaan paikallisesti työnantajan kanssa", Radio Free Europe raportoi tilanteesta.