JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

05.03.2001

Ay-oikeudet eivät kelvanneet Kiinalle sen ratifioidessa kansainvälisen sopimuksen

Kiina ratifioi helmikuun lopulla YK:n sopimuksen taloudellisista, sosiaalisista ja kulttuurisista oikeuksista, mutta päättäjät jättivät niiden ulkopuolelle työntekijöiden oikeuden järjestäytyä ammatillisesti sekä lakko-oikeuden. Kiina perusteli ratkaisuaan toteamalla, että työntekijöiden oikeudet on turvattu Kiinassa muilla tavoilla.

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL tuomitsi tuoreeltaan Kiinan päätöksen. Järjestö muistutti, että Kiina poisti lakko-oikeuden perustuslaistaan vuonna 1982 ja että yli sata itsenäistä ay-liikettä kehitellyttä työläistä on paraikaa vangittuna.

VAKL varoittaa, että päättämällä hylätä sopimuksesta ay-oikeudet Kiinan johto myöntää olevansa täysin haluton tunnustamaan kansainvälisesti omaksuttuja työelämän perusnormeja. Ay-oikeuksien kieltämisen tekee erityisen kärkeväksi kannanotoksi se, että Kiinan odotetaan lähikuukausina tulevan Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi.

Myös Kansainvälinen työjärjestö ILO on toistuvasti arvostellut Kiinaa työläisten oikeuksien polkemisesta ja ay-aktiivien pidättämisestä.

Daewoo palkitsee työläisiään väkivallalla
ja irtisanomisilla

Konkurssikypsä suuryhtiö Daewoo on irtisanonut viime kuukausina kotimaassaan Etelä-Koreassa 4 000 työläistä. Jäljelle jääneiden palkkoja on alennettu 30 prosenttia. Helmikuun lopulla yhtiö synkensi mainettaan entisestään junailemalla työläisten ja heidän perheenjäsentensä mielenosoitusta vastaan tuhansien poliisien kovaotteisen joukon. Yhtiön taloudellinen ahdinko johtuu sen johdon surkeasta taloudenhoidosta.

Daewoon kriisi aiheuttaa ongelmia Euroopassakin. Yhtymään kuuluva Varsovan autotehdas lomautti helmikuussa 1 300 työntekijää eli neljänneksen työvoimastaan. Tehdas on Daewoon mittavin sijoitus Euroopassa.

Etelä-Korean viranomaiset koettavat ratkaista Daewoon umpikujan etsimällä yhtiölle ostajaa. Korealaisten lehtien mukaan vakavin ehdokas General Motors on asettanut kaupan ehdoksi Daewoon perusteellisen uudelleenorganisoinnin.

Sydney Regent Hotel maksaa indonesialaisille
raskaasti alle Australian vähimmäispalkkanormien

Ylikansallinen hotelliketju Regent Hotel maksaa Sydneyn viiden tähden hotellissaan palkkoja, jotka alittavat karkeasti Australian vähimmäispalkkatason. Polkupalkoilla joutuvat työskentelemään yhtymän Indonesiasta siirtämät työläiset. Pahimmissa tapauksissa heidän viikkoansionsa ovat jääneet 350 markkaan. Australialaiset hankkivat samassa työssä yli nelinkertaisesti. Sydney Regent Hotelin polkupalkat on paljastanut ammattiliitto LHMU.

Järjestö arvostelee tapauksesta myös Australian oikeistohallitusta. Se myöntää ulkomaiselle työvoimalle työlupia, vaikka lukuisat australialaiset hotellialan ammattilaiset ovat työttöminä.

Bushilta neljä ay-liikkeelle tylyä määräystä

Yhdysvaltojen presidentti George Bush on antanut neljä ay-liikkeen asemaa erityisesti rakennusalalla ja julkisella sektorilla heikentävää määräystä. Hän kielsi liittovaltion rahoittamilla työmailla 60 vuotta sovelletun sopimuksen, jossa ay-järjestöt ovat sitoutuneet työrauhaan ja vastikkeeksi urakoitsijat ovat hyväksyneet työvoimaansa vain ammatillisesti järjestäytyneitä työläisiä. Lisäksi Bush määräsi hallituksen urakoitsijat tiedottamaan työntekijöilleen, että heiltä ei voida vaatia ammattiliiton jäsenyyttä työsuhteen jatkumisen ehtona.

Bush kumosi myös Bill Clintonin vuonna 1994 antaman määräyksen, joka vahvisti hallituksen rakennustyömailla työläisten työsuhdeturvaa. Sitä on sovellettu tilanteissa, joissa hallitus on korvannut urakoitsijan toisella. Neljännessä määräyksessään presidentti lakkautti Kansallisen kumppanuusneuvoston, jonka Richardin Nixonin hallinto aikoinaan perusti parantamaan henkilökunnan ja työnantajan suhdetta liittovaltion organisaatiossa.

Ammatillisen keskusjärjestön AFL-CIO:n puheenjohtaja John Sweeney luonnehtii Bushin määräyksiä raivostuttaviksi: "Ne heikentävät työläisten oikeuksia sekä vaikeuttavat työväestön ja työnantajien huolellisesti kehiteltyä yhteistyösuhdetta", Sweeney arvioi.

Puola hioo terästeollisuuttaan eurokuntoon

Puolan hallitus valmistelee maan terästeollisuuden pelastusohjelmaa, verkkojulkaisu Poland Online kertoo. Puola aikoo EU:n vaatimusten mukaisesti vähentää raakateräksen tuotantoaan. Sen myötä alalta katoaa arviolta 7 000 työpaikkaa vuoteen 2003 mennessä. Viime vuonna alalla oli 37 000 työpaikkaa.

Puola ei ole onnistunut yrityksessään houkutella terästeollisuuteensa ulkomaisia sijoittajia.

Cosatu kampanjoi asehankintoja vastaan
ja kaikkien  perustoimeentulon puolesta

Etelä-Afrikan suurin ammatillinen keskusjärjestö Cosatu johtaa rintamaa, joka vaatii merkittäviä muutoksia maan budjettiin. Keskeisiin tavoitteisiin kuuluu kaikille kansalaisille maksettava 100-200 markan perustuki. Se olisi varmin tapa varmistaa tuen ulottuminen köyhimpiin ryhmiin ja minimoisi sosiaaliavun hallinnolliset kulut.

Kampanjoijat arvostelevat Etelä-Afrikan hallituksen suunnitelmaa sijoittaa kahdessa vuodessa yli viisi miljardia markkaa asehankintoihin. Köyhyyden lieventämiseen hallitus aikoo käyttää tänä vuonna vajaat 1,4 miljardia markkaa.

Cosatu haluaa muutoksia myös veroalennusten kohdentamiseen. Hallituksen ehdotus alentaa suurituloisten verotusta kolme prosenttia, pienituloisten 1,5 prosenttia. Cosatu pitää rikkaiden suosimista perusteettomana.