JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

30.04.2001

Kolmevuotinen sopimus päätti lyhyeen Ruotsin rakennusalan lakko

Ruotsissa rakennustyöläisten lakko kypsytti kahdessa päivässä työnantajat uuteen työehtosopimukseen. Sopimus on 3-vuotinen ja voimassa maaliskuun loppuun 2004.

Sopimuskauden aikana palkat nousevat 8,5 prosenttia, mikä vastaa teollisuudessa aiemmin tänä vuonna tehtyjen sopimusten tasoa. Palkkoja nostetaan ensimmäisenä sopimusvuonna 3,00 kruunua (kruunu = 0,65 markkaa), toisena 2,25 ja kolmantena 2,40. Alinta peruspalkkaa korotetaan vuosittain niin, että sopimuskauden kolmantena vuonna se on 106 kruunua.

Uudessa sopimuksessa kaikki arkipyhät tulivat palkallisiksi.

Ruotsin hotelli- ja ravintola-alan
suurimmat korotukset pienipalkkaisimmille

Ruotsin hotelli- ja ravintola-alan uusi työehtosopimus antaa suurimmat palkankorotukset pienipalkkaisimmille. Sopimus on voimassa 37 kuukautta. Sinä aikana kuukausipalkat paranevat yhteensä 1 580 kruunua (kruunu = 0,65 markkaa). Vähimmäispalkkoja korotetaan 1 680 - 2 219 kruunua. Hotelli- ja ravintolatyöläisten liiton puheenjohtaja John Herrström on erityisen tyytyväinen matalimpien palkkojen tason kohenemiseen. Ne nousevat 37 kuukaudessa 17,5 prosenttia.

 

VAKL arvostelee Amerikan maiden johtajia vaisusta kannanotosta työläisten oikeuksiin

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL on tyytymätön siihen, että Quebecissä Kanadassa 20.-22.4. kokoontuneet 34 Amerikan maan johtajat ohittivat työelämän asiat lähes tyystin. Heidän yhteisessä julistuksessaan työelämän perusoikeuksia koskevat kansainväliset sopimukset mainitaan ainoastaan asiakirjoina, joiden ratifioimista tai joihin liittymistä johtajien tulisi harkita.

Kanadasta Argentiinaan ja Chileen ulottuvan alueen johtajat valmistelivat Quebecissa 800 miljoonan ihmisen vapaakauppa-alueen FTAA:n perustamista. Työ tähtää siihen, että sopimus alkaa vaikuttaa jo 2005.

"Emme ole yhdentymistä vastaan, mutta yksinkertaisesti pyydämme, että vapaakauppa-alueen säännöt suojelevat työläisiä ja takaa heille oikeudet", VAKL:n pääsihteeri Bill Jordan luonnehtii järjestönsä linjajärjestönsä. Suomesta VAKL:n jäseniä ovat SAK, STTK ja Akava.

VAKL on myös esittänyt, että FTAA:han perustetaan vahva sosiaalinen rahasto tukemaan Amerikoiden köyhimpien alueiden kehitystä.

VAKL:n alueellinen järjestö Amerikoissa ICFTU-ORIT ehdottaa, että suppeampien alueiden vapaakauppajärjestelyjä - Mercosuria, Andien sopimusta ja Caricomia - tulee kehittää ennen kuin FTAA perustetaan.

Quebecissä mielenosoituksiin osallistuneiden kymmenien tuhansien osanottajien joukossa oli runsaasti kanadalaisia ja yhdysvaltalaisia ay-aktiiveja. VAKL:n tiedotteen mukaan Kanadan ammatillisen keskusjärjestön puheenjohtaja Kenneth Georgetti muistutti, että hänen oman maansa johtajilla ei ole kansalaisten lupaa solmia sopimusta, joka ohittaa inhimillistä kehitystä, sosiaaliasioita ja ympäristöä koskevat vaatimukset. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 74 prosenttia kanadalaisista kannattaa kansanäänestyksen järjestämistä sopimuksesta.

Intian ay-liike
protestoi lakoilla maansa talouspolitiikkaa

Intian ay-liike järjesti 25.4. massiivisen protestilakon maan talouselämän johtavassa keskuksessa Mumbaissa (entinen Bombay) ja Maharashtran osavaltion useissa muissa kaupungeissa. Mielenilmaus hiljensi tehokkaasti tuotantolaitokset, virastot, kauppakadut, liikenteen ja koulut. Lakkoon osallistui järjestäjien arvion mukaan 20 miljoonaa ihmistä.

Lakkoliikkeellä ay-järjestöt painostavat Intian päättäjiä muuttamaan politiikkaansa, joka protestoijien mielestä suosii liiaksi ulkomaisia sijoittajia ja tuontitavaroita. Ajankohtainen kohde on myös hallituksen yritys heikentää irtisanomisten julkista valvontaa.

Maharashtran osavaltion lakosta vastasi rintama, joka ulottuu kommunistijohtoisista ay-järjestöistä äärioikeistolaiseen ja -hindulaiseen Shiv Senaan. Rintama suunnittelee samantapaisten lakkojen järjestämistä myös muissa osavaltioissa. Lakkovyörytyksen seuraavaa vaihetta osapuolet käsittelevät tapaamisessaan heti Vapun jälkeen.