JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

23.04.2001

Juusto pääsee taas Venäjän markkinoille
- jalostamaton liha yhä pannassa


Valion mukaan Venäjä on alkanut päästää markkinoilleen suomalaista juustoa ja muita maitojalosteita. Sen sijaan jalostamattoman lihan vienti EU-alueelta Venäjälle on yhä kielletty. Kielto koskee muun muassa ruhoja ja eläviä sorkkaeläimiä. Venäläislehdet eivät ole vahvistaneet tietoa.

Venäjä kielsi 26.3. liha- ja maitotuotteiden viennin EU-maista Venäjälle. Päätöstä perusteltiin EU-alueen suu- ja sorkkataudilla.

Suomalaisista yrityksistä kielto iski pahiten Valioon, jonka vientijuustot uhkasivat pilaantua varastoihin. Valion ulkomaanjohtaja Veijo Meriläinen kertoo Hufvudstadsbladetissa, että Venäjän rajoitusten jatkuminen olisi pakottanut Valion vähentämään juustoloidensa tuotantoa.

Venäjän markkinat ovat Valiolle merkittävät. Kahdeksan prosenttia yrityksen myynnistä suuntaa Suomen itärajan taakse.
Venäjä on lähes viidenneksen osuudellaan Suomen elintarvikeviennin tärkein kohdemaa. Viime vuonna elintarvikkeiden vienti Venäjälle kasvoi 13 prosenttia.

Venäjän elintarviketeollisuus on vahvistunut vuoden 1998 talouskriisin jälkeen, mutta maan maataloustuotanto ei kykene tyydyttämään alan jalostuslaitostensa tarpeita. Muun muassa Pietarin lihanjalostamot ovat riippuvaisia ulkomaisesta raaka-aineesta.

Moni asiantuntija on sitä mieltä, että lihakaupan esteiden tarkoituksena on vahvistaa paikallista maataloustuotantoa ja että viranomaisten viittaus EU-maiden suu- ja sorkkatautiin on pelkkä tekosyy. Myös Venäjällä esiintyy suu- ja sorkkatautia.

Työläisnaisilla
huonoin terveys
Ruotsin työelämässä

Ruotsissa naisten terveydentila on huonompi kuin miesten ja työläisten huonompi kuin toimihenkilöiden, ammatillisen keskusjärjestön LO:n julkaisemassa selvityksessä todetaan. Pitkäaikaisen sairauden riski on työläisnaisilla neljä kertaa suurempi kuin miespuolisilla ylemmillä toimihenkilöillä.

Tavallisimpia ja selvimmin yhteiskuntaluokkaan sidoksissa olevia pitkäaikaissairauksia ovat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. Tyypillisiä ovat kulumisesta aiheutuvat selkä- ja nivelsairaudet sekä reumatismi. Ne ovat yleisimpiä ennenaikaiselle eläkkeelle jäämisen syitä. Useampi kuin joka toinen nainen ja runsas kolmannes miehistä siirtyy varhaiseläkkeelle tuki- ja liikuntaelintensä ongelmien vuoksi.

Sairaudet ja vammat johtuvat ennen muuta vartalon yksipuolisesta kuormittumisesta työtehtävissä ja raskaiden taakkojen nostamisesta. Riskejä lisäävät stressi sekä omaa työtä koskevan päätäntävallan vähäisyys, tutkijat päättelevät.

Selvitys osoittaa, että mitä pienempi palkka työntekijällä on, sitä huonompi hänen terveydentilansa on.

Kiina uhkaa panna vankilaan Israelissa lakkoilleet kiinalaiset

Kiinan viranomaiset uhkaavat vankilalla 170 kiinalaista rakennustyöläistä, jotka protestoivat hiljattain viikon lakolla palkanmaksun epäselvyyksiä. Kiinalaisten työmaa sijaitsee Israelissa, jossa heidän työnantajansa on urakoitsija nimeltään A.Dori.

Kiinan yleisen turvallisuuden ministerin Xiu Dongin allekirjoittaman uhkauskirjeen julkisti israelilainen sanomalehti Ha'aretz. Kirjeen mukaan armoa saisivat vain työläiset, jotka palasivat varoituksen saatuaan töihin, pyytävät anteeksi lakkoiluaan ja paljastavat lakon osanottajien nimet.

Kirjeessä todetaan, että kiinalaisiin työläisiin sovelletaan työmaan sijainnista riippumatta Kiinan lainsäädäntöä, jonka mukaan työelämän kaikki kiistat on ratkaistava neuvottelemalla. Enimmillään lakkolaisia uhkaa seitsemän vuoden vankeusrangaistus.