JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

17.04.2001

Bushin hallinto aikoo supistaa työlakien toteutumisen valvontarahoja

Yhdysvaltojen presidentin George Bushin hallinto suunnittelee supistuksia määrärahoihin, joilla rahoitetaan työlakien toteutumisen valvontaa. Vähennyksiä kaavaillaan myös työllisyyskoulutuksen määrärahoihin.

Ammatillisen keskusjärjestön AFL-CIO:n puheenjohtaja John Sweeney on tyytymätön suunnitelmiin. Työväestöä palvelevia määrärahoja vähennetään, jotta hallinto voi toteuttaa ennen muuta rikkaita hyödyttävät suuret veronalennukset, Sweeney arvostelee.

Työministeriö puolustelee leikkauksia sillä, että edellisinä vuosina valvonta- ja työllisyysrahoja lisättiin tuntuvasti ja että osa niistä on jäänyt käyttämättä.

Turkkilaiset protestoivat
työpaikkojen menetyksiä

Kymmenet tuhannet turkkilaiset osallistuivat viime viikolla ja viikonloppuna mielenosoituksiin maansa hallituksen politiikkaa vastaan. Helmikuussa puhjennut talouskriisi on aiheuttanut satojen tuhansien työpaikkojen menetyksen ja inflaatio uhkaa nousta tänä vuonna lähes 60 prosenttiin.

Talousministeri Kemal Dervis arvioi, että Turkki tarvitsee kriisin laukaisemiseen yli 70 miljardia markkaa ulkomaisia lainoja. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF vaatii luottojen ehtona julkisen sektorin kustannusten supistuksia, pankkijärjestelmän tervehdyttämistä ja nopeatahtista yksityistämistä.

Ay-liikkeen mielenosoitusten osanottajat ovat korostaneet työpaikkojen turvaamisen ensisijaisuutta.

 

Viidenneksen korotus Brasilian vähimmäispalkkaan

Brasiliassa vähimmäispalkkaa nostettiin huhtikuun alussa 19 prosenttia. Noin 500 markan kuukausiansio ei kuitenkaan riitä tyydyttämään perheiden perustarpeita, presidentti Fernando Henrique Cardoso myöntää brasilialaislehtien julkaisemassa lausunnossa. Lähes puolet Brasilian 80 miljoonasta työtätekevästä ansaitsee vähimmäispalkan tai vähemmän.

Slovakia turvaa kaivostyöläisten työpaikat polkemalla ympäristönormeja

Slovakian presidentti Rudolf Schuster on jättänyt allekirjoittamatta lain, joka tähtää ympäristönormien rikkojien rangaistusten koventamiseen. Presidentti perustelee päätöstään sillä, että hiilikaivosten 4 000 työpaikan turvaaminen on maalle tärkeämpää kuin EU:n ympäristönormeihin sopeutuminen, verkkolehti Central Europe Online kirjoittaa.

Laki palautuu parlamentin käsittelyyn. Monen asiantuntijan mielestä Slovakian teollisuudella ei ole varaa sen enempää ympäristöinvestointeihin kuin sakkoihin.

Slovakiassa työttömyysaste on lähes 20 prosenttia. Pääministeri Mikulas Dzurindan hallitus on lopettanut kolmessa vuodessa suuren määrän valtion omistamien ja tukemien laitosten työpaikkoja.

EU:n jäseneksi pyrkivistä maista työllisyystilanne on heikoin Slovakiassa, Bulgariassa ja Puolassa.

Romaniassa mielenosoituksia metallin työpaikkojen puolesta

Yli 2 000 terästyöläistä osoitti mieltään huhtikuun alussa Resitan kaupungissa Romaniassa, uutistoimisto AFP raportoi. Paikallinen terästehdas Resita-CSR yksityistettiin viime vuonna, mutta sen uusi omistaja yhdysvaltalainen Noble Ventures lopetti maaliskuussa laitoksen toiminnan maksuvaikeuksiensa vuoksi.

Työläiset vaativat Romanian hallitusta perumaan yksityistämisen ja turvaamaan työpaikat. Tehtaan ay-johtaja Iancu Muha muistutti, että yksityistämissopimuksessa tehdasta luvataan uudistaa. Hallitus ei ole onnistunut välitysyrityksissään.

Brasovin kaduilla yli 9 000 Tractorul-konetehtaan työläistä osoitti 5.4. mieltään työpaikkaansa sulkemista vastaan. Työntekijät syyttävät maansa hallitusta kyvyttömyydestä tukea paikallista tuotantoa. Mielenosoituksesta alkanutta protestikampanjaa tukee 60 ammattiliittoa. Myös paikallisen kuorma-autotehtaan työntekijät aikovat liittyä rintamaan.

Australian ay-liike
painostaa jättihankkeen urakoitsijan valinnassa

Australian ay-liikkeen solidaarisuus saattaa ratkaista Melbournessa urakoitsijan valinnan yli 12 miljardin markan rakennushankkeessa. Liitot ovat ilmoittaneet kieltäytyvänsä työmaasta, jos tarjouskilpailun voittaa Hongkongissa päämajaansa pitävä miljardööri Robert Kuok. Syynä ovat Kuokin hotellinketjun Shangri-La:n karkeat otteet työntekijöitä vastaan Indonesian pääkaupungissa Jakartassa. Hotellin johto pyörittää töitä rikkureilla ja vaatii työsululla ja poliisin väkivallalla ulos heitettyjä työntekijöitä eroamaan ammattiliitosta.

Viime viikolla Melbournea ympäröivän osavaltion Victorian pääministeri Steve Bracks ilmoitti, että urakkakilpailun on voittanut Kuokin kilpailija Lend Lease, joka on Australiassa toiminut hyvässä yhteistyössä ay-liikkeen kanssa. Melbourne Age -lehden mukaan Kuok on yhä vahvoilla tarjouskilpailussa. Hanke koostuu hotellista, 2 000 asunnosta ja ostoskeskuksesta.