JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

09.04.2001

Liiton historian paras tes:
Ruotsin liikealan palkat nousevat 11,2 prosenttia kolmessa vuodessa

Ruotsin liikealan ammattiliitto (www.handels.se) solmi aamuyöllä 6.4. uuden työehtosopimuksen, joka on voimassa maaliskuun loppuun 2004. Puheenjohtaja Ninel Jansson luonnehtii neuvottelutulosta liiton historian parhaaksi. Kunakin sopimusvuonna palkkoja nostetaan 562 kruunua eli lähes 380 markkaa kuukaudessa.

Korotusten kustannusvaikutus on yhteensä 11,2 prosenttia. Se ylittää teollisuudessa aiemmin tänä vuonna solmittujen sopimusten tason. Matalimpia palkkoja korotetaan 13,2 prosenttia. Jansson uskoo, että liikealan ratkaisu antaa vetoapua muiden matalapalkka-alojen liittojen tes-kamppailuille.

Osa korotuksista kohdennetaan paikallisissa neuvotteluissa. Liitto on valmistautunut antamaan paikallisille neuvottelijoille vahvaa tukea muun muassa koulutuksella.

Sopimuksen uutuuksiin kuuluu ryöstöjen uhreja koskevat sitoumukset. Heille on luvassa kuntoutusapua ja takuut siitä, ettei heille koidu tapauksista taloudellisia menetyksiä. Ruotsin liikealan työpaikoilla tehdään keskimäärin kaksi ryöstöä päivässä.

Vaara vaanii
Ukrainan kaivoksissa

Ukrainan hiilikaivostyöläiset asettuvat päivittäin melkoiseen vaaraan laskeutuessaan alas työpaikoilleen maan uumeniin. Viime vuonna kaivosonnettomuuksissa menehtyi 318 mainaria. Tänä vuonna jo 50 on menettänyt työssään henkensä.

Ukrainan kaivokset kuuluvat maailman vaarallisimpiin, uutistoimisto AP raportoi Kiovasta. Valtion tuen vähentyminen ja laitteistojen kuluminen ovat kurjistaneet työoloja rajusti viime vuosina. Myös turvamääräykset ovat puutteellisia.

Saksan teollisuusliiton johtaja vaatii tuottavuuden nousun alittavia palkankorotuksia

Saksan teollisuusliiton BDI:n johtaja Michael Rogowski vaatii, että usean seuraavan vuoden palkankorotusten on oltava tuottavuuden nousua matalampia. Hän ehdottaa, että Saksan hallituksen ja työmarkkinaosapuolten yhteisissä "Työn liitto" -neuvotteluissa keskustellaan järkevien palkankorotusten reunaehdoista.

Metalliliiton IG Metallin puheenjohtaja Klaus Zwickel torjuu suoralta kädeltä palkkapolitiikkaa koskevat keskustelut kolmikantaisessa "Työn liitto" -elimessä. Ammatillinen keskusliitto DGB korostaa huhtikuun alun kannanotossaan, että elimen tehtävänä on ennen muuta parantaa työllisyyttä.

Itä-Timoriin
perustettiin ammatillinen keskusjärjestö

Indonesian miehityksestä hiljattain vapautuneessa ja kohti itsenäisyyttä etenevässä Itä-Timorissa on perustettu ammatillinen keskusjärjestö, Confederacao Union Trabalhador Timor Lorosa'e (CUTTL). Perustavassa kokouksessa olivat edustettuina rakennus-, satama- ja maatyöläiset, hotellien työntekijät, opettajat, sairaanhoitajat, lääkärit ja journalistit.

CUTTL:n edustajien mukaan YK:n väliaikainen hallinto Itä-Timorissa ei ole neuvotellut ay-liikkeen kanssa tosissaan maan työlainsäädännön valmistelussa. Itä-Timorin muotoutumassa oleva ay-liike on saanut merkittävää tukea Australian ay-liikkeeltä.

AEEU:n ja MSF:n yhdistyminen luo
Britanniaan yli miljoonan jäsenen liiton

Britanniassa AEEU:n ja MSF:n jäsenet ovat ylivoimaisella enemmistöllä äänestäneet järjestöjen yhdistymisen puolesta. Uuteen liittoon, jota väliaikaisesti kutsutaan AEEU-MSF:ksi, tulee yli miljoona jäsentä. Ensimmäisenä toimintavuotenaan se keskittyy järjestäytymiskampanjaan teollisuustuotannossa, rahoitusalalla ja muilla avainaloilla. Yhdistyvien liittojen pääsihteerit Ken Jackson ja Roger Lyons hoitavat yhteisesti uuden järjestöjen pääsihteerin tehtäviä.

Jackson arvelee, että voimien yhdistäminen tekee AEEU-MSF:stä todella vahvan. "Meillä on voimavarat määritellä Britannian talouden kaikilla aloilla se, mistä on neuvoteltava", hän sanoo. Lyons puolestaan uskoo järjestön taloudelliseen ja poliittiseen vaikutusvaltaan paitsi Britanniassa myös Eurooppa tasolla. Jäsenille hän lupaa, että yhdistymisestä koituu heille mittavia uusia etuja.

Bulgariassa joka viides työtön

Suurtyöttömyys kurjistaa Bulgariaa. Helmikuussa työttömänä oli 18,7 prosenttia työvoimasta, verkkolehti Central Europe Online kertoo. Bulgarian itsenäisten ammattiyhdistysten liitto CITU vaatii maan hallitukselta pikaisia toimia työllisyyden parantamiseksi ja uusien työpaikkojen luomiseksi.

Maailmanpankin mukaan 37 prosenttia bulgarialaisista elää köyhyydessä. Työpaikkoja on nyt 1,2 miljoonaa vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Bulgarian talouden rakennemuutos etenee hitaasti, eikä uusia työpaikkoja ole pystytty luomaan, Maailmanpankki moittii.