JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

02.04.2001

Puoli miljoonaa lasta osallistuu työelämään Britanniassa

Britanniassa 485 000 koululaista työskentelee laittomasti, todetaan ammatillisen keskusjärjestön TUC:n teettämässä selvityksessä, joka perustuu 2 500 koululaisen otokseen Englannissa ja Walesissa. Neljässä vuodessa lasten laiton työnteko ei ole vähentynyt.

Alle 13-vuotiailta työnteko on kokonaan kiellettyä, mutta tutkimuksen mukaan 289 000 alle 13-vuotiasta osallistuu työelämään. Koululaiset työskentelevät tavallisimmin lapsenvahteina, lehtien ja mainosten jakajina, siivoojina sekä kauppa-apulaisina.

Alle 16-vuotiailta on kielletty yli 7-tuntiset työpäivät ja työskentely ilta- ja aamuseitsemän välillä, mutta lähes puolet lapsityöläisistä on ollut työssä kiellettyyn vuorokaudenaikaan ja moni tekee ylipitkiä työpäiviä.

Otoksessa joka kymmenes myönsi pinnaavansa koulusta voidakseen tehdä ansiotyötä. Monen koulunkäynti kärsii työstä johtuvasta väsymyksestä.

TUC:n pääsihteeri John Monks luonnehtii muutaman tunnin työtä jonakin arkipäivänä tai taskurahojen ansaitsemista lauantaisin aivan sopivana. "Tilanne muuttuu kuitenkin ongelmalliseksi, jos työnteko houkuttelee pinnaamaan koulusta tai häiritsee kotitehtävien tekoa", Monks sanoo.

Liettua kavensi
ay-liikkeen oikeutta vaikuttaa irtisanomisiin

Liettuan parlamentin 22.3 hyväksymä työlainmuutos kaventaa ay-liikkeen valtaa. Työnantaja ja työntekijä voivat nyt entistä laajemmin sopia työehdoista paikallisesti. Lisäksi työntekijälle maksettava irtisanomiskorvaus pienenee kolmanneksella, Radio Free Europe toteaa.

Aiemmin työlaki velvoitti työnantajaa neuvottelemaan kaikista irtisanomisista ammattiliittojen kanssa. Lainmuutoksen jälkeen velvoite koskee vain ammatillisesti järjestäytyneiden työntekijöiden irtisanomisia.

Kansanedustajat hyväksyivät huononnuksen äänin 69–47. Kannattajat perustelivat sitä tarpeella lieventää työmarkkinoiden sääntelyä ja hillitä laittoman työvoiman käyttöä.

Venezuelan hallitus
julisti öljytyöläisten
lakon laittomaksi

Venezuelan hallitus julisti öljytyöläisten viime viikon 2-päiväisen lakon laittomaksi. Työläiset painostivat lakolla valtiollista PDVSA-öljy-yhtiötä myöntymään 15 prosentin palkankorotukseen. Palkkakamppailuun yhtyivät myös opettajat ja terästyöläiset.

Öljyteollisuuden työntekijöistä 90 prosenttia osallistui lakkoon, alan ammattiliiton tiedottaja Felix Jimenez arvioi. Yritys jatkoi kuitenkin tuotantoaan poikkeusjärjestelyin, kuten Venezuelassa on ollut tapana tiuhaan toistuvien työtaisteluiden aikana. Viime lokakuussa 4-päiväinen lakko johti tuntuviin palkankorotuksiin.

Venezuela on maailman kolmanneksi suurin öljynviejä. Kolmannes maan bruttokansantulosta perustuu öljyteollisuuteen. Viennin arvosta 75 prosenttia on peräisin öljystä.

VAKL arvostelee George Bushin päätöstä hylätä Kioton ilmastosopimus

Vapaiden ammattiyhdistysten liitto VAKL arvostelee Yhdysvaltojen presidentin George Bushin kannanottoa Kioton ilmastosopimusta vastaan. Bush on ilmoittanut, että Yhdysvallat ei liity sopimukseen, koska presidentin mielestä se vaarantaa maan taloudelliset edut.

VAKL:n pääsihteeri Bill Jordan pitää Bushin ratkaisua pahana takaiskuna maailman työläisille ja köyhille. Ellei tuhoisaa ilmastonmuutosta estetä hallituilla rakenneuudistuksilla, vaihtoehtona on ajautuminen vaikeasti hallittavaan kriisiin, Jordan varoittaa.

VAKL:n jäsenliitoissa on 156 miljoonaa jäsentä.

Fiat vähentää työpaikkojaan Puolassa

Fiatin alihankkija, puolalainen Delfo Polska, lomauttaa yli 300 henkeä eli viidenneksen työvoimastaan. Tämä on jatkoa Fiatin puolalaisen tytäryhtiön, Fiat Auto Polskan, helmikuiselle päätökselle lomauttaa 750 työntekijää, kertoo puolalainen uutistoimisto PAP. Supistukset johtuvat autojen menekkivaikeuksista.

Miliisit protestoivat
Ukrainan johtoa vastaan

Palkankorotusta vaativat miliisit ovat liittyneet poliittisten mielenosoittajien rintamaan Ukrainassa. Maaliskuun lopulla yli 4 000 miliisiä osoitti Kiovassa mieltään presidentti Leonid Kutshmaa vastaan. He korostivat kylteissään, että poliisi ja kansa toimivat yhdessä. Miliisit ansaitsevat alle 300 markkaa kuukaudessa.