JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

26..02.2001

Saksan DGB vaatii
EU:ta kytkemään maailmankaupan työelämän perusnormeihin

Saksan ammatillinen keskusjärjestö DGB ei hyväksy EU:n ehdotusta, jonka mukaan kansainvälisen tason sosiaalinen vuoropuhelu työelämän perusnormeista tulisi toteuttaa Maailman kauppajärjestön WTO:n ulkopuolella. DGB:n johdon jäsen Heinz Putzhammer muistutti 23.2. Berliinissä, että WTO:n 1996 ministerikokous Singaporessa velvoitti WTO:n toimimaan läheisessä yhteistyössä Kansainvälisen työjärjestön ILO:n kanssa työelämän perusnormien käsittelyssä.

Putzhammer torjui linjan, jossa kilpailu- ja investointisäännöistä neuvotellaan WTO:ssa joustavasti ohittaen kokonaan kysymyksen työelämän perusnormeista.

Romaniaan yhteiskuntarauha
vuoden loppuun asti

Romanian vasemmistohallitus on sopinut ay-liikkeen ja työnantajien kanssa yhteiskuntarauhasta. Verkkojulkaisu Central Europe Onlinen mukaan järjestöt pidättyvät massaprotesteista vuoden loppuun asti.

Pääministeri Adrian Nastasen vähemmistöhallitus tarvitsee uudistuksille laajan tuen. Tavoitteena on painaa yli 40 prosentin inflaatio tänä vuonna alle 27:ään. Sopimuksen mukaan hallitus pitää työttömyyden alle 10 prosentissa ja nostaa reaalipalkkoja 4–4,5 prosenttia.

Noin 40 prosenttia romanialaisista elää köyhyydessä. Maan bruttokansantuote on nyt 76 prosenttia vuoden 1989 tasosta. EU:n jäsenyyttä hakeneista maista Romania kuuluu köyhimpiin.

Lakko vältettiin
- palkkoihin kymmeneksen korotus Skodan tehtailla

Volkswagen AG:n omistaman Skodan autotehtaalla on sovittu kymmenen prosentin palkankorotuksesta, verkkojulkaisu Central Europe Online kertoo. Ay-liikkeen Robin Povsikin mukaan kaksivuotinen sopimus kohentaa myös työntekijöiden sosiaalietuuksia ja lopettaa lauantaityöt. Työläiset taivuttivat työnantajan sopimukseen lakonuhalla.

Keskiansio Skodan tehtaalla on lähes 3 500 markkaa eli noin 40 prosenttia korkeampi kuin Tshekin keskimääräinen palkkataso. Skoda Auto on liikevaihdoltaan Tshekin suurin yritys. Sillä on 24 000 työpaikkaa.

Itävallan ÖGB
ravistelee rakenteitaan

Itävallan ammatillinen keskusjärjestö ÖGB aikoo ravistella ennakkoluulottomasti rakenteitaan, jotta ne vastaisivat työelämässä tapahtuneita muutoksia. Suunnitelman ydinkohtiin kuuluu keskusjärjestön ja sen maakunnallisten johtoelinten vahvistaminen osaamiskeskuksina. Maakuntajärjestöihin keskitettäisiin toiminnan painopisteitä vastaavaa asiantuntemusta.

Liittorajoja on tarkoitus täsmentää niin, että ne vastaavat nykyistä tarkemmin toimialojen rajoja. ÖGB suunnittelee myös tiedotustoimintansa uudistamista.

Valmistelutyön on määrä edetä niin, että ÖGB:n johto saa käsiteltäväkseen konkretisoidun ehdotuksen ensi kesäkuussa. Uudistuksen toteutuksen odotetaan olevan pitkällä vuoden 2003 edustajakokoukseen mennessä.

ÖGB:n suurin liitto, yksityissektorin toimihenkilöliitto GPA, on julkisesti epäillyt, että kaavaillut muutokset heikentävät ay-liikettä. ÖGB:n puheenjohtaja Fritz Verzetnitsch on torjunut epäilyt. Hänen mukaansa uudistusten jälkeen ÖGB:n rakenne noudattaa toimialajakoa samaan tapaan kuin GPA:n nykyinen rakenne.

Japanin ay-liike keskittää kevään tes-kamppailunsa maaliskuun puoliväliin

Japanin ay-liike valmistautuu kevään tes-kierrokseen tilanteessa, jossa kansantulon hidas kasvu on jättänyt pelivaran ahtaaksi. Viime vuonna BKT kasvoi 1,2 prosenttia ja tälle vuodelle maan hallitus ennustaa 1,7 prosentin kasvua. Talouden pitkä taantuma ei ole kuitenkaan hillinnyt yritysten voittojen nousua. Japanin keskuspankin mukaan voitot lisääntyivät viime vuonna 15 prosenttia.

Ammattiliitot määrittelevät tes-tavoitteensa helmikuun loppuun mennessä. Suurin ammatillinen keskusjärjestö Rengo keskittää painostuksensa - perinteisen "kevät hyökkäyksen" - maaliskuun puoliväliin. Työnantajat ovat ilmoittaneet, että palkkatason nostaminen on vaikeata vaarantamatta Japanin kansainvälistä kilpailukykyä.

Japanin Rengo:
työntekijöillä oltava
aikaa perheilleen

Japanin suurin ammatillinen keskusjärjestö Rengo vaatii 21. vuosisadan julistuksessaan työelämään muutoksia, jotka jättävät työtätekeville ihmisille aikaa perhe-elämään. Julistuksessa korostetaan myös kamppailua sen puolesta, että pätkätyöläiset pääsevät tasavertaiseen asemaan vakituisessa työsuhteessa kokopäivätyötä tekevien kanssa.

Rengo pitää haasteina myös omien rakenteidensa muuttamista ja järjestäytymisasteen kohottamista. Tiivis yhtymäkohtainen yhteistyö työnantajien kanssa vaatii rinnalleen tähänastista terävämpää liike-elämän johdon valvontaa, Rengo määrittelee julistuksessaan.