JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

19..02.2001

Cosatu avasi
ilmaisen web-pohjaisen sähköpostipalvelun

Etelä-Afrikan 1,8 miljoonan jäsenen ammatillinen keskusjärjestö Cosatu on avannut ilmaisen, web-pohjaisen sähköpostipalvelun. Tavoitteena on jouduttaa ay-aktiivien ja rivijäsenten sähköistä verkostoitumista tilanteessa, jossa enemmistö ei pysty hankkimaan omaa tietokonetta. Web-pohjainen sähköpostijärjestelmä tuo nettipalvelut niidenkin ulottuville, jotka pääsevät internetiin ainoastaan työpaikkansa, ystäviensä tai naapuriensa tietokoneilla. Cosatu ei rajoita palvelua jäsenliittojensa jäseniin, vaan palvelua voivat hyödyntää kaikki kiinnostuneet.

Cosatu on kouluttanut yli 300 jäsenliittojensa luottamusmiestä käyttämään sähköpostia ja internetin muita palveluja. Järjestö laajentaa koulutusta nopeasti niin, että kesäkuun loppuun mennessä 3 800 ay-aktiivia on osallistunut nettikoulutukseen.

Cosatu on SAK:n pitkäaikainen yhteistyökumppani.

Reaalipalkat
kasvoivat IVY-maissa

IVY-maiden asukkaat pystyivät viime vuonna hankkimaan palkallaan entistä enemmän tavaroita ja palveluja. Reaalitulot laskivat ainoastaan Ukrainassa, Kirgisiassa ja Tadzhikistanissa.

IVY:n tilastokomitean mukaan kansalaisten keskimääräiset tulot olivat korkeimmat Kazakstanissa, noin 630 markkaa kuukaudessa. Köyhimpiä ovat tadzhikistanilaiset. He hankkivat alle 60 markkaa kuukaudessa. Venäjällä kuukauden keskiansio nousi 400 markasta 530 markkaan.

Ruotsin metallille
38 kuukauden sopimus:
Työaika lyhenee, palkat nousevat maltillisesti

Ruotsin Metalliliitto on hyväksynyt uuden työehtosopimuksen. Se on voimassa helmikuun alusta 2001 maaliskuun loppuun 2004. Ratkaisu takaa kaikille ensimmäisenä sopimusvuonna 2,3, toisena 2,5 ja kolmantena 2,2 prosentin palkankorotuksen. Normaalityöaika lyhenee puoli tuntia viikossa. Lisäksi eräät lisät nousevat, mutta muutos ei hyödytä kaikkia sopimuksen piirissä olevista 200 000 metalliliittolaisesta.

Metalliliiton sopimusvaltuuskunnan eräät jäsenet epäilivät, että korotukset eivät takaa reaaliansioiden nousua. Arvostelua herätti myös lisien korotusten kohdentuminen vain osaan jäsenistä. Ruotsin metallityöläiset ansaitsevat keskimäärin noin 12 000 markkaa kuukaudessa.

Valtuuskunta velvoitti liiton hallituksen tukemaan matalapalkka-alojen työntekijöiden kamppailua teollisuuden palkankorotukset ylittävien sopimusten puolesta.

 

Tuhannet työpaikat
vaarassa Saksan postissa

Saksan postilaitos aikoo karsia tuhansia työpaikkoja menestyäkseen kilpailussa markkinoiden vapautuessa. Suunnitelmaa ovat selostaneet saksalaiset lehdet, mutta postin edustajat eivät ole vahvistaneet tietoja virallisesti.

Raskaimpien arvioiden mukaan posti lakkauttaa 12 000 työpaikkaa. Eräät kustannusvertailut osoittavat, että yksityiset kirje- ja pakettiyritykset pystyvät alittamaan postin nykyisen hintatason jopa 30 prosentilla. Laskelmat perustuvat pääosin siihen, että yksityiset eivät tarjoa työntekijöilleen yhtä hyviä palkkoja ja sosiaalietuja kuin posti.

Saksalaislehtien mukaan posti toteuttaa tehokuurinsa ensi vuoden loppuun mennessä. Seuraavien kuukausien aikana työnantaja ja postilaisten ammattiliitto koettavat päästä yhteisymmärrykseen toteutettavista muutoksista.

Mosambik polkee kansainvälisiä normeja
kieltäessään virkamiesten järjestäytymisen

Mosambikin perustuslaki takaa kaikille järjestäytymis-, neuvottelu- ja lakko-oikeuden, mutta työlainsäädännössä oikeuksien piiristä on suljettu pois julkisen sektorin useita työntekijäryhmiä. Lait rikkovat paitsi Mosambikin omaa perustuslakia myös työelämän kansainvälisiä normeja. Näin todetaan Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton (VAKL) tammikuussa julkaisemassa raportissa.

Ristiriitaan on kiinnittänyt huomiota myös Kansainvälinen työjärjestö ILO. Se on pyytänyt Mosambikia selvittämään tilanteen niin, että työntekijöiden oikeuksia ei rajoiteta perusteettomasti. VAKL puolestaan on pyytänyt Maailman kauppajärjestöä WTO:ta kovistelemaan Mosambikia pitämään kiinni kansainvälisistä sitoumuksistaan.

Mosambik on kuulunut pitkään Suomen kehitysavun suurimpiin vastaanottajamaihin.

Yhdysvaltojen ay-liike vaatii anteeksiantoa laittomille maahanmuuttajille

Yhdysvalloissa 13 miljoonan jäsenen ammatillinen keskusjärjestö AFL-CIO vaatii, että päättäjät virallistavat kuuden miljoonan laittomasti maahan saapuneen aseman. Ilman laillista asemaa maahanmuuttajat pysyvät työnantajien mielivallan armoilla, järjestö perustelee.

Laittoman maahantulon anteeksianto parantaisi ay-liikkeen mahdollisuuksia kamppailla ulkomaisen työvoiman oikeuksien puolesta ja laajentaa ammattiliittojen jäsenmäärää. AFL-CIO on asettanut tavoitteekseen saada tänä vuonna 700 000 uutta jäsentä ja ensi vuonna miljoona.

Arvioidessaan ay-liikkeen tukeman Al Goren tappioon päättyneitä vaaleja AFL-CIO löysi ilonaiheen ammatillisesti järjestäytyneiden kasvavasta osuudesta äänestäneiden joukossa. Marraskuussa se kohosi 26 prosenttiin oltuaan 23 prosenttia vuonna 1996 ja 19 prosenttia vuonna 1992. Marraskuussa ammatillisesti järjestäytyneistä Al Gorea äänesti selvästi useampi kuin George Bushia.

EU:lta tukea
Venäjän kaivosalueille

EU tukee viidellä miljoonalla eurolla (vajaat 30 miljoonaa markkaa) Venäjän kaivoskaupunkeja. EU:n Tacis-ohjelmaan kuuluvan projektin tarkoituksena on luoda uusia työpaikkoja alueen pk-sektorille. Kaivosteollisuuden rakennemuutos on ollut raju: kymmenen vuotta sitten kaivosyhtiöiden palveluksessa oli 1,2 miljoonaa työntekijää, nyt enää 425 000. EU:n selvityksen mukaan vajaasta 400 kaivosyhtiöstä lähes 160 on vararikossa. Kaivostoiminnan julkisen tuen Venäjän päättäjät ovat liki puolittaneet.

EU on kanavoinut Tacis-ohjelmalla Venäjän ja muiden IVY-maiden siirtymiseen markkinatalouteen yli kaksi miljardia euroa. Venäjällä ohjelmaa arvostellaan eniten siitä, että suurin osa Tacis-tuesta menee länsimaisille konsulttiyrityksille.