JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

12.02.2001

Venäjän VR:llä potkut puolelle miljoonalle

Venäjän valtion rautatiet aikoo irtisanoa lähivuosina 500 000 työntekijää. Rautatieministeri Nikolai Aksenenko perustelee päätöstä laitoksen nykyaikaistamisella. Osa toiminnoista aiotaan yksityistää. Ensimmäiset 100 000 työpaikkaa lopetetaan ensi vuonna.

Venäjän rautatietyöläisten ammattiliitossa ilmoitus ei ole nostattanut paniikkia. Liitto uskoo, että suuri osa työntekijöistä siirtyy perustettavien yksityisten yhtiöiden palvelukseen. Venäjän rautatiet työllistää 1,2 miljoonaa ihmistä. Presidentti Vladimir Putin on vaatinut uudistusta voimakkaasti.

Kiinalainen
ay-aktiivi nälkälakossa

Kiinalainen ay-aktiivi Li Wangyang aloitti helmikuun alussa nälkälakon. Hän vaatii viranomaisia korvaamaan terveydenhoitokulunsa, koska hänen terveysongelmansa johtuvat yhdentoista vankilavuoden aikaisista pahoinpitelyistä ja surkeista olosuhteista. Li tuomittiin vuonna 1990 vastavallankumouksellisesta propagandasta. Hän osallistui 1980-luvun lopulla Shaoyangissa yritykseen perustaa itsenäinen ay-liike.

Japanilainen Yazaki lopettaa tuhansia työpaikkoja Portugalissa

Maailmanluokan työstökoneiden valmistaja, japanilainen Yazaki on ilmoittanut sulkevansa Portugalissa Vila Nova de Gaia -tehtaansa ja lopettavansa merkittävän osan Ovarin tuotantolaitoksensa työpaikoista. Yazakilla on Portugalissa 7 600 työntekijää. Ammattiliitto Siman pääsihteeri José Antonio Simões arvioi, että tuhannet jäävät työttömiksi, ellei yhtiö peruuta päätöstään.

Palkkarästit vähenivät ja vähimmäispalkka nousi Venäjällä

Venäjän päättäjät ovat korottaneet vähimmäispalkan 200 ruplaan eli vajaaseen 50 markkaan. Korotuksen suurin merkitys on siinä, että työttömyyskorvaukset, eläkkeet ja eräät muut sosiaaliedut määräytyvät vähimmäispalkan mukaan. Palkansaajista harvalle maksetaan pelkkää minimipalkkaa.

Talouden kohentuminen näkyy myös palkkarästien vähenemisenä. Venäjän tilastokomitean mukaan ne supistuivat viime vuonna vajaasta kymmenestä miljardista markasta seitsemään. Julkisella sektorilla maksamattomia palkkoja on 1,5 miljardia markkaa. Eniten niitä on teollisuudessa.

Työttömyys
pahenee Puolassa

Yli 15 prosenttiin kivunnut työttömyysaste hämmentää EU-jäsenyyttä hakevaa Puolaa. Hallituksella on tiukat paikat, sillä työttömyysasteen pelätään karkaavan 20 prosenttiin tänä vuonna. Työttömyyttä lisäävät uudistukset, joilla maan taloutta koetetaan virtaviivaistaa eurokuntoon.

Pääministeri Jerzy Buzekin uuliberalistinen ohjelma alentaa työnantajien sosiaalimaksuja ja lisää työelämän joustoja. Ay-liikkeeseen nojaava Solidaarisuus arvostelee hallituksen ajamia muutoksia.

Tilannetta mutkistaa se, että paraikaa senaatin käsiteltävänä on myös uusi työlaki. Ehdotus sisältää muun muassa normaalityöviikon lyhentämisen 42 tunnista 40:een.

Puolensataa Amazonin
työntekijää marssi ulos

Nettikaupan kohuyhtiössä Amazonissa on koettu ensimmäinen työntekijöiden ulosmarssi. Työnseisaukseen osallistui puolensataa työntekijää. He protestoivat 1 300 työntekijän irtisanomista Yhdysvalloissa. Yhtiö koettaa ratkaisulla tehostaa raskaasti tappiollista toimintaansa. Ammattiliitto CWU aloitti syksyllä Amazonin työntekijöiden järjestäytymiskampanjan. Sadat ovat ilmaisseet halunsa liittyä liittoon.