JUHANI ARTTO

AY-UUTISET MAAILMALTA

¨22.01.2001

Industrifacket avasi
pään Ruotsin sopimuskierroksella

Ruotsissa ammattiliitto Industrifacket solmi 16.1. talven ensimmäisen työehtosopimuksen. Kolmevuotisen ratkaisun piirissä on 26 000 kumi-, muovi-, väri- ja lääketeollisuuden työntekijää. Sopimuskaudella palkankorotusten kustannusvaikutus on seitsemän prosenttia. Puheenjohtaja Leif Ohlsson luonnehtii korotuksia niukoiksi. Hän perustelee kompromissia matalimpien palkkojen 13 prosentin korotuksella ja työajan puolen prosentin lyhennyksellä kunakin sopimusvuonna.

Viiden vuoden työsulku
USA:n öljynjalostamolla päättyi työläisten paluuseen

Pasadenassa Yhdysvalloissa 252 ammattiliitto PACE:n jäsentä on palannut työpaikoilleen Crown Central Petroleumin öljynjalostamolle. Lähes viisi vuotta jatkunut työsulku päättyi osapuolten sopimukseen. Sen mukaan palkkoja korotetaan lähes 12 prosenttia sopimuksen ensimmäisen 13 kuukauden aikana ja sen jälkeen alan kansallisten ratkaisujen tahdissa. Sopimus pysyy voimassa myös siinä tapauksessa, että jalostamo vaihtaa omistajaa.

Työsulun päättymiseen auttoi norjalaisen ammattiliiton Nopefin toiminta, jonka seurauksena Norjan valtiollinen öljy-yhtiö Statoil keskeytti toimeksiantonsa Crownille. Sitä ennen Statoililla oli kolmanneksen osuus jalostamon toimeksiannoista.

Metsäteollisuuden tes-neuvotteluja
Ruotsissa hiertää palkkaerimielisyys

Neuvottelut Ruotsin metsäteollisuuden uudesta työehtosopimuksesta ajautuivat umpikujaan 18.1. palkkaerimielisyyden vuoksi. Työnantajat pitävät kiinni ratkaisusta, joka ei yllä Industrifacketin solmiman sopimuksen tasolle. Osapuolet tavoittelevat maaliskuun loppuun 2004 ulottuvaa sopimusta.

Etelä-Afrikassa
lakkoja vähiten
kymmeneen vuoteen

Etelä-Afrikassa menetettiin viime vuonna puoli miljoonaa työpäivää lakkojen vuoksi. Se oli vähiten kymmeneen vuoteen ja kuudesosa vuoden 1999 määrästä. Liike-elämän konsulttitoimisto Andrew Levy & Associates arvioi, että irtisanomiset ja rakenneuudistukset ovat tehneet ay-järjestöt aiempaa varovaisemmiksi ryhtymään työtaisteluihin.

Naisten ja miesten palkkaero pieni USA:n teknologiatehtävissä

Yhdysvalloissa teknologian osaamista vaativissa tehtävissä naiset ansaitsevat 92 prosenttia miesten tasosta. Kaikkien alojen keskiarvona naiset yltävät vain 75 prosenttiin miesten palkoista. Teknologiatehtävien palkkoja on selvittänyt verkkojulkaisu Techies.com. Otokseen sisältyivät tiedot 87 000 miehen ja 19 000 naisen palkoista.

Lehden raportin mukaan ensimmäisinä työvuosina teknologiaa taitavien naisten palkat ovat lähes miesten tasolla. Työvuosien karttuessa ero kuitenkin kasvaa. Parhaiten naiset menestyivät laadunvalvonnan ja testauksen tehtävissä. Niissä nuoret naiset ovat jopa nuorten miesten edellä.

 

Etelä-Afrikassa
liittojen yhdistymisiä

Ammattiliittojen yhdistämiset jatkuvat tänä vuonna Etelä-Afrikassa. Valmisteilla on kaivostyöläisten NUM:n ja rakennustyöläisten Cawun sulauttaminen. Yhteisen kartellin aikovat muodostaa tekstiiliteollisuuden Sactwu, elintarvikealan Fawu sekä hiljattain luotu Ceppwawu, joka yhdistää kemian- ja paperityöläiset. Yhdistyvät ja kartelloituvat liitot kuuluvat Etelä-Afrikan suurimpaan ammatilliseen keskusjärjestöön Cosatuun. Opettajien Sadtu, joka niin ikään kuuluu Cosatuun, kaavailee yhdistymistä kahden muun opettajajärjestön kanssa.

Hullun lehmän tauti
tuhoaa työpaikkoja
Irlannin lihateollisuudessa

Hullun lehmän taudin seurauksena satoja lihateollisuuden työpaikkoja on jo menetetty ja varoitus uusista lopettamista on annettu, ammattiliitto Siptun teollisuussihteeri John Kane sanoo. Taudista epäiltyjen lehmien käsittely teurastamoissa vaatii vähemmän työtä kuin tavallisten teuraiden, koska siihen ei sisälly leikkaamista ja pakkaamista. Siptu keskittyy vaatimuksissaan irtisanomiskorvausten suuruuteen.

PSI vaatii Maailmanpankin
sosiaalijohtajan eroa

Julkisalojen kansainvälinen liitto PSI vaatii Maailmanpankin sosiaalisen suojelun johtajaa Robert Holzmania eroamaan. Syynä ovat itävaltalaisen kannanotot, joissa hän ei kannata työsuhdeturvaa, kohtuullisia palkkoja, eikä sairasvakuutusta. Holzmanin mukaan köyhät ovat köyhiä, koska he eivät ole kyllin kekseliäitä. Se puolestaan johtuu hänen mielestään siitä, että köyhiltä puuttuu riskin hallinnan välineitä. Viime vuonna Itävallan äärioikeiston johtaja Jörg Haider suositteli Holzmania maansa valtionvarainministeriksi.