JUHANI ARTTO

AY-UUTISET MAAILMALTA

¨15.01.2001

Ammattiliitto painostaa päämajaa Hollannissa:
CB&I:n tytäryhtiö työläisiä vastaan Indonesiassa

Hollantilainen ammattiliitto CNV BedrivjenBond on puuttunut Hollannissa päämajaansa pitävän CB&I:n toimintaan Indonesiassa. Tytäryhtiö erotti viime kesänä 25 työläistä osaksi ammattiliittoon kuulumisen perusteella. Irtisanomisen jälkeen tytäryhtiö kieltäytyi neuvotteluista paikallisen ay-järjestön Lomenik-SBSI:n kanssa.

Joulukuun puolivälissä emoyhtiö suostui keskusteluun Lomenik-SBSI:n edustajan kanssa. Se johtui CNV BedrivjenBondin kovasta painostuksesta. Liiton mukaan keskustelu osoitti, että emoyhtiössä ei oltu selvillä tytäryhtiön työläisten oikeuksia polkevasta toiminnasta Indonesiassa. Tapaamisen tuloksena CB&I ilmoitti halunsa noudattaa Indonesiassa maan lakia ja elvyttää sosiaalisen vuoropuhelun tytäryhtiön johdon ja paikallisen ay-organisaation välillä.

Bushin ehdokas
työministeriksi luopui

George Bushin ehdokas työministeriksi Linda Chavez luopui tehtävästä jo ennen nimitystään. Syynä oli kohu, joka syntyi siitä, että Chavez oli aikoinaan lainvastaisesti majoittanut kodissaan laittoman maahanmuuttajan ja teetättänyt hänellä kotitaloustöitä.

Yhdysvaltojen ay-liikkeessä Chavezin väistymisestä ollaan tyytyväisiä, koska hänet tunnetaan toiminnasta vähimmäispalkan korotusta ja tasa-arvon lisäämiseen tähtäävää affirmative action -menettelyä vastaan.

Yllättävän käänteen jälkeen Bush on valinnut työministerikseen 47-vuotiaan, Taiwanilla syntyneen Elaine Chaon. Hän on toiminut kehitysyhteistyötä tekevän Peace Corpsin johtajana ja konservatiivisen lobbauskeskuksen Heritage Foundationin työntekijänä.

Maatyöläisiltä työpaikkoja:
Zimbabwen talouskriisi pahenee

Syöksykierteeseen hallituksen äkkijyrkän politiikan seurauksena ajautunut Zimbabwen talous on saamassa uuden iskun. Talouden perustan muodostavat tuhannet kaupalliset tilat ovat anoneet oikeutta irtisanoa merkittävän osan 600 000 hengen työvoimastaan. Keskeisenä syynä on laittomien maanvaltausten aiheuttama epävarmuus.

Ilman maatyöläisten irtisanomisiakin puolet työvoimasta on työttömänä, Media Institute of Southern Africa (MISA) raportoi. Yksinvaltainen presidentti Robert Mugabe on yllyttänyt valtapelinsä osana maattomia mustia valtaamaan valkoisten tuottavia tiloja. Itsenäistyessään 1980 Zimbabwe kuului taloudellisesti eteläisen Afrikan menestyneimpiin maihin. Nyt maan talous on raunioina.

Julkisen sektorin
palkkalakko Angolassa

Merkittävä osa Angolan julkisen sektorin työntekijöistä aloitti 8.1.2001 lakon, jotta hallitus nostaisi vähimmäispalkan suuremmaksi kuin lupaamansa 170 markkaa kuukaudessa. Uutisen välittänyt Media Institute of Southern Africa (MISA) kertoo hallituksen sensuroineen tiedot lakosta. MISA toimii eteläisessä Afrikassa sananvapauden puolesta pääosin länsimaisella rahoituksella.

Kv. metalli protestoi:
Kiina tuomitsi työläisten
oikeuksia puolustaneen juristin

Kiinan oikeuslaitos on tuominnut neljäksi vuodeksi vankilaan työläisten oikeuksia puolustaneen lakimiehen Xu Jianin. Metallityöläisten kansainvälinen liitto IMF pitää tuomiota perusteettomana ja vaatii Xun välitöntä vapauttamista.

IMF:n mukaan Xu pidätettiin 1999 sen jälkeen, kun hän oli levittänyt irtisanomisuhan alla olleille työläisille tietoa heidän laillisista oikeuksistaan. Oikeus perusteli tuomiotaan tarpeella suojella kansallista turvallisuutta, kansan demokraattista diktatuuria ja sosialistista järjestelmää.

IMF toteaa, että tuomio rikkoo sekä Kiinan kansallisia lakeja että Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksia 87 ja 98, joissa työläisille taataan oikeus ammatilliseen järjestäytymiseen ja kollektiiviseen sopimiseen.

Palkkakehitys hidasta
Japanissa ja Hongkongissa

Viime vuonna palkkakehitys oli hitainta Japanissa ja Hongkongissa, todetaan yhdentoista Aasian maan vertailussa, jonka on tehnyt kansainvälinen konsulttitoimisto Hewitt Associates. Japanissa keskimääräinen nousu jäi alle kolmen prosentin, Hongkongissa runsaaseen neljään. Eniten bruttopalkkoja korotettiin Intiassa ja Indonesiassa. Molemmissa nousu oli reilusti yli kymmenen prosenttia.

Singaporessa 89 prosenttia yrityksistä on huolissaan kyvystään houkutella uusia työntekijöitä ja 91 prosenttia mahdollisuuksistaan olla menettämättä nykyisiä. Kovinta kilpailu on tietotekniikan ja markkinoinnin asiantuntijoista, selvityksessä todetaan.