JUHANI ARTTO

AY-UUTISET MAAILMALTA

¨08.12.2000

Tunnustaako EU ay-oikeudet? Aktiivit mielenosoituksessa EU:n Nizzan huippukokouksessa

Euroopan ay-liike on koko vuoden painostanut EU:n päättäjiä sisällyttämään ay-oikeudet hyväksyttävänä olevaan "Euroopan perusoikeuksien asiakirjaan". Nizzan mielenosoituksissa järjestäytynyt ay-väki on jatkanut painostusta viime hetkeen asti.

Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n pääsihteeri Emilio Gabaglio luonnehtii EU-johtajien käsittelyssä olevaa kompromissiesitystä "ensimmäiseksi askeleeksi". Hän arvioi, että se on hyödyllinen jatkettaessa kamppailua yli maiden rajojen ulottuvien ay-oikeuksien puolesta.

Nepalin hotellien
työntekijät lakkoon?

Nepalin hotellien työntekijät aloittavat joulukuun 11. päivänä lakon, ellei heidän vaatimaansa 10 prosentin palvelurahaan suostuta. Ay-järjestöt ovat kehittäneet työtaisteluvalmiuttaan viime elokuusta lähtien.

Osa hotellien omistajista on hyväksyy palvelurahaa koskevan vaatimuksen, mutta odottaa siihen hallituksen siunausta. Hallitus on kuitenkin pysynyt asiassa tiukkana.

Indonesian öljy-yhtiö aikoo lakkauttaa tuhansia työpaikkoja

Indonesian valtiollinen öljy-yhtiö suunnittelee työvoimansa supistamista 8 000 hengellä. Sen palveluksessa on nyt 26 000 työntekijää. Suunnitelma aiotaan toteuttaa viidessä vuodessa.

 

 

Wal-Martin työntekijät
avasivat oman kotisivun

Maailman suurin vähittäiskauppaketju, yhdysvaltalainen Wal-Mart on vuosia koettanut kaikin tavoin estää työntekijöidensä ammatillisen järjestäytymisen. Järjestäytymisaste onkin pysynyt hyvin matalana ay-järjestöjen lukuisista kampanjoista huolimatta.

Uutena järjestäytymisen edistämiskeinona Wal-Martin ay-aktiivit ovat avanneet oman kotisivun. Se tarjoaa tietoa Wal-Martin kyseenalaisista toimista ja neuvoja ay-liikkeeseen liittymisestä.

Tasmanian johto vaatii puhelinpalvelukeskuksia täyttämään minimiehdot

Australiassa Tasmanian pääministeri Jim Bacon on hyväksynyt ay-liikkeen vaatimuksen, jonka mukaan puhelinpalvelukeskus voi toimia julkisen sektorin alihankkijana vain tarjoamalla työntekijöilleen ay-liikkeen laatimia vähimmäisehtoja. Ne koskevat palkkaa, työoloja, työsuojelua ja työterveydenhuoltoa.

Ammatillisen keskusjärjestön ACTU:n johtaja Sharon Burrow pitää Baconin hyvänä. Ala on merkittävä työllistäjä Australiassa.

Moni puhelinpalveluja tarjoava yritys on hyväksynyt ACTU:n ehdotuksen.

Kiinassa ilotulitetehtaan räjähdyksessä kuoli seitsemän työläistä

Kiinalaisessa ilotulitetehtaassa on jälleen sattunut kohtalokas räjähdys. Joulukuun 6. päivän onnettomuudessa kuoli uutistoimisto AFP:n mukaan seitsemän työläistä. (lue myös: Ilotulite on kiinalainen juttu, Juhani Artto, Kumppani 6-1997)

Lakko halvaannutti
Intian postiliikenteen

Intian postiliikenteen yli puoli miljoonaa työntekijää aloitti lakon 5.12. Osa heistä on suoraan postin palveluksessa, osa hoitaa maaseudun pieniä postitoimistoja alihankkijoina. Keskeisiin vaatimuksiin kuuluu postin henkilökuntaan kuulumattomien sisällyttäminen eläkejärjestelmään. BBC:n mukaan joukkoviestintäministeri Ram Vilas Paswan on torjunut vaatimuksen sillä perusteella, että vastaavassa asemassa valtion alihankkijoina toimii yhteensä neljä miljoonaa ihmistä.

Lakkolaiset kamppailevat myös palkankorotusten puolesta. Postilaisten palkkoja ei ole korotettu valtion muiden osien työntekijöiden saamien parannusten tahdissa.

BBC:n mukaan Intian postilaitos kuljettaa keskimäärin 1,5 miljoonaa kirjettä, korttia ja pakettia päivässä. Lakon päätyttyä ruuhkan purkaminen tulee kestämään kauan.

Postin työntekijöistä 70 prosenttia on ammatillisesti järjestäytyneitä.

Turkissa päivän
mielenosoituslakko

Turkissa on ollut tällä viikolla laajoja työnseisauksia ja mielenosoituksia, joilla protestoidaan maan hallituksen valmiutta taipua Kansainvälisen Valuuttarahaston IMF:n vaatimaan vyönkiristykseen. Pistelakkoihin on osallistunut myös julkisen sektorin työntekijöitä, joilta laki kieltää ammatillisen järjestäytymisen..