JUHANI ARTTO

AY-UUTISET MAAILMALTA

¨01.12.2000

Historiallinen askel:
Kolme keskusjärjestöä Venäjältä liittyi VAKL:oon

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL on hyväksynyt jäsenikseen kolme ammatillista keskusjärjestöä Venäjältä. Päätös on historiallinen, koska VAKL:ssa ei ole aiemmin ollut venäläisiä jäsenjärjestöjä.

Vuonna 1990 perustettu Federation of Independent Unions (FNPR) edustaa 28 miljoonaa työntekijää.

All-Russian Confederation of Labour (VKT) perustettiin vuonna 1995 Kaivostyöläisten riippumattoman liiton (NPG) ja usean alueellisen ay-järjestön yhteenlittymänä. Sen jäsenjärjestöissä on organisaation oman ilmoituksen mukaan lähes 1,3 miljoonaa jäsentä.

Myös Confederation of Labour of Russia (KTR) perustettiin vuonna 1995 ja ilmoittaa jäsenmääräkseen vajaat 1,3 miljoonaa henkeä.

VAKL:n hallituksessa hyväksymispäätös oli yksimielinen.

VAKL laajeni myös Gruusiaan ja Azerbaidzhaniin

VAKL:n hallitus on hyväksynyt jäsenjärjestöikseen myös Georgian Trade Union Amalgamationin (GTUA) ja Azerbaidjan Trade Union Condederationin (ATUC).

VAKL:ssa 155 miljoonaa
järjestäytynyttä työntekijää

Marraskuun lopulla hyväksytyt uudet jäsenjärjestöt mukaan lukien VAKL:on kuuluu 219 ammatillista keskusjärjestöä 148 maassa. Keskukset yhteensä 155 miljoonaa järjestäytynyttä työntekijää.

Ay-aktiivit estivät rekkaliikennettä Swasimaan ja Etelä-Afrikan rajalla

Kamppailu harvainvaltaisesti hallitun Swasimaan kuningaskunnan demokratisoimiseksi terävöityi viime päivinä, kun eteläafrikkalaiset ja swasimaalaiset ay-aktiivit estivät maiden rajalla raskasta rahtiliikennettä. Toiminta keskittyi Etelä-Afrikan puolelle. Puolueiden toiminta on ollut kiellettyä Swasimaasta vuodesta 1973.

Ay-järjestöjen
asema vaakalaudalla Venezuelassa

Venezuelan presidentti Hugo Chavez pyrkii eroon maan neljästä keskeisestä ay-järjestöstä ja korvaamaan ne hallitukselle uskollisella epäitsenäisellä organisaatiolla. Asiasta on määrä päättää kansanäänestyksellä ensi viikolla.

Vallanpitäjien pyrkimys rikkoon työelämän kansainvälisiä normeja. Kansainvälinen ay-liike ja työjärjestö ILO sekä jopa työnantajien kansainvälinen liitto ovat painostaneet Chavezia luopumaan hankkeestaan. Hänet on koetettu vakuuttaa siitä, että ay-oikeuksien polkeminen mustaa Venezuelan mainetta.

Australiassa kamppaillaan
asbestin kiellon puolesta

Australiassa ay-liike pyrkii lopettamaan asbestin käytön ja tuonnin mahdollisimman nopeasti. Kuljetustyöläisten liitto MUA on päättänyt kieltäytyä tuontiasbestin käsittelystä. Ay-liike vaatii hallitusta olemaan jarruttamatta ammattiliittojen ja suurimman asbestin jalostajan sopimuksen toimeenpanoa. Sopimuksella nopeutetaan asbestista luopumista.

Amazon painostaa työntekijöitään pysymään ay-liikkeen ulkopuolella

Maailmankuulu verkkokauppa Amazon koettaa monin konstein estää Seattlen asiakaspalvelunsa 400 työntekijää järjestäytymästä ay-liikkeeseen. Syksyn aikana ammattiliitto CWU on voimistanut Amazonissa kampanjaansa, joka tähtää enemmistön tukeen.

Amazon on antanut esimiehilleen ohjeet, kuinka tunnistaa järjestäytymistä edistävät työntekijät ja millä tavoin perustella liittoon kuulumisen tarpeettomuutta. Yhtenä perusteluna on asiakaspalvelun työntekijöiden osakkuus yhtiössä, jonka osakkeiden arvo on roimasti laskenut huipputasostaan.

Työntekijät pelkäävät menettävänsä työpaikkansa, koska Amazon on viime kuukausina siirtänyt osan asiakaspalvelustaan Intiaan.

Liike- ja elintarviketyöläisten liitto UFCWU ja itsenäinen Prewitt Organizing Fund koettavat organisoida Amazonin kahdeksan jakelukeskuksen 5 000 työntekijää. 

Sovittelija puolustaa Fidzhin virkamiesten palkkoja

Tyynenmeren saarivaltion Fidzhin pysyvä sovittelija on asettunut virkamiesten puolelle kesällä vallan anastaneen ryhmän ja ay-liikkeen välisessä palkkakiistassa. Vallanpitäjät alensivat elokuussa virkamiesten palkkoja 12,5 prosenttia tasapainottakseen vallankaappauksen horjuttamaa valtion taloutta.

Sovittelijan mielestä virkamiehillä on oikeus saada taannehtivasti sopimusten mukaista, alentamatonta palkkaa.