JUHANI ARTTO

AY-UUTISET MAAILMALTA

¨10.11.2000

Työntekijät
ilman sosiaaliturvaa: Tshernobylin voimala suljetaan joulukuussa

"Tshernobylin ydinvoimala on määrä sulkea joulukuun puolivälissä lopullisesti, mutta työpaikkansa menettäville työläisille ja heidän perheilleen ei ole vielä järjestetty minkäänlaista sosiaalista turvaa", hälyttää kansainvälinen ay-federaatio ICEM. Järjestön pääsihteeri Fred Higgs luonnehtii tilannetta häpeälliseksi.

Kansainvälinen yhteisö on luvannut hyvittää Ukrainaa 700 miljoonalla dollarilla Tshernobylin lopullisesta sulkemisesta ja tukea maassa uusien energialaitosten luomista 175 miljoonalla dollarilla. Työllistämisestä, uudelleenkoulutuksesta, sairasvakuutuksesta, työttömyysturvasta ja eläkkeistä koostuvan sosiaaliohjelman rahoitus on kuitenkin auki. Voimalan toiminnan päättyessä Tshernobylin työläisten asuttama 24 000 asukkaan Slavutich jää käytännöllisesti katsoen ilman minkäänlaisia tuloja.

Itsenäinen ay-liike
uhattuna Venezuelassa

Venezuelassa järjestetään presidentti Hugo Chavezin johdolla joulukuun alussa kansanäänestys, joka tähtää itsenäisten ay-järjestöjen lakkauttamiseen. Maassa toimii neljä ammatillista keskusjärjestöä. Kansainvälinen työjärjestö ILO on uhannut vetää Venezuelan maanosan ihmisoikeustuomioistuimeen ay-oikeuksien rikkomisesta.

Jugoslavian kaivostyöläiset yhä kamppailuhenkisinä

Jugoslavian kaivostyöläiset, joilla oli tärkeä rooli Slobodan Milosevicin syrjäyttämisessä, eivät lepää laakereillaan. He paitsi jatkavat poliittisen kamppailun keskeyttämää tuotantoa myös seuraavat valppaina uuden presidentin Vojislav Kostunican toimintaa. Kiireisiä tehtäviä ovat Milosevicin luottomiesten vaihtaminen demokratian kannattajiin ja valmistautuminen joulun alla järjestettäviin Serbian parlamenttivaaleihin. 

Ammatillisesti
järjestäytyneeet
suosivat Al Gorea

Juuri ennen marraskuun 7. päivän presidentinvaaleja tehdyssä mielipidemittauksessa 58 prosenttia ammatillisesti järjestäytyneistä ilmoitti tukevansa demokraattisen puolueen ehdokasta Al Gorea. Republikaanien George Bushia kannatti ammatillisesti järjestäytyneistä 31 prosenttia, vihreiden Ralph Naderia 6 prosenttia.

Swasimaan ay-liike liikehtii demokraattisen hallituksen puolesta

Miljoonan asukkaan Swasimaan ay-liike on viime viikkoina voimistanut painostustaan demokraattisen hallituksen muodostamisen puolesta. Yksinvaltaisen kuningas Mswati III:n virkakoneisto on vastannut liikehdintään pidätättämällä, kiduttamalla ja häätämältä mailtaan ay-liikkeen ja kansalaisjärjestöjen aktiiveja. Poliittisten puolueiden toiminnan Swasi-johto kielsi 1973. Swasimaa on Etelä-Afrikan itäinen naapuri.

Daewoon konkurssi:
Tuhansien työläisten tulevaisuus epävarma

Etelä-Korean teollisuuden lippulaivoihin kuulunut Daewoo julistettiin tiistaina virallisesti konkurssiin. Velkojat ovat asettaneet uusien lainojen ehdoksi henkilökunnan rajun supistamisen, mihin ay-järjestöt eivät ole suostuneet. Lähes 27 000 työntekijän työpaikat ovat uhattuina. Niistä 800 on Britanniassa. Jättiyhtiön konkurssin taustalla on ollut koko kaukoidän taloutta horjuttanut, vuonna 1997 Thaimaasta alkanut talouskriisi. Sen seurauksena myös suomalaisen konepajateollisuuden vienti kaukoitään laski tilapäisesti.