JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

03.11.2000

Naisille puolet paikoista
Australian ACTU:ssa

Australian ammatillisessa keskusjärjestössä ACTU:ssa miesten ja naisten tasa-arvoa toteutetaan kiintiöjärjestelyllä. Naisten kiintiötä on asteittain laajennettu ja viime tiistaina se nousi puoleen hallituksen paikoista.

ACTU:ssa on toimittu vakavasti naisten aseman tasapuolistamiseksi 1980-luvulta lähtien.

Tällä hetkellä puolet ACTU:n jäsenliittojen jäsenistä on naisia.

Ay-oikeudet epäselviä Maailmanpankin johtajalle

Kansainvälisen ay-liikkeen johto tapasi lokakuun lopulla kolmena päivänä Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n korkeinta johtoa. Aiheena oli ay-liikkeen kuuleminen mahtavien insituutioiden valmistelutyössä ympäri maailmaa.

Tapaamisessa pääjohtaja James Wolfensohn hämmästytti ay-johtajia paljastamalla vieroksuvan suhtautumisensa työntekijöiden oikeuteen järjestäytyä ammatillisesti ja neuvotella kollektiivisesti.

Wolfensohnin perustelu oli yhtä kestämätön. Hän perusteli kantaansa toteamalla olevansa haluton puuttumaan eri maiden "kansalliseen politiikkaan".

Wolfensohn suhtautui kuitenkin myötämielisesti ay-liikkeen edustajien kuulemiseen Maailmanpankin rahoittamien hankkeiden valmistelutyössä. Hänen joko tietämättömyyttä tai röyhkeyttä heijastava asenteensa paljastui, kun kanadalainen Larry Brown otti esille sen, että monessa maassa ay-johto istuu vankilassa.

Wolfensohnin kannanotoista on raportoinut Julkisalojen kansainvälinen liitto PSI.

Virkamiehet sytyttivät tuleen Nigerian Bornon osavaltion parlamentin

Koillis-Nigerian Bornon osavaltiossa virkamiehet ovat sytyttäneet tuleen parlamenttirakennuksen. He protestoivat oikeudenkäyntiä neljää johtajaansa vastaan, joita syytetään laittoman tapaamisen järjestämisestä.

PSI:n johto Kiinaan
ensi vuoden alussa

Julkisalojen kansainvälinen liitto PSI lähettää ensi vuoden alussa valtuuskunnan Kiinaan keskustelemaan maan ay-johdon kanssa. Kiinan liittyminen lähiaikoina Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi perustelee kontaktin tarvetta.

Aiemmin Kiinassa on vieraillut Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n johdon edustajia. Varovaisuus yhteyksien luomisessa johtuu siitä, että Kiinan johto on vuosikymmeniä brutaalein ottein estänyt itsenäisen ay-liikkeen synnyn.

Etelä-Korean terveysalan
työntekijöiden liiton johtaja yhä pidätettynä

Etelä-Korean terveysalan työntekijöiden liiton puheenjohtaja Cha Su-Ruyn on yhä pidätettynä. Hän osallistui 31.5.2000 yleislakkoon ja siitä alkaneeseen sit-in-painostusoperaatioon, josta hänet pidätettiin 29.9.2000.

Gore kannattaa, Bush vastustaa kaupan sosiaalisia ja ympäristöehtoja

Uudessa kauppasopimuksessaan Jordanian kanssa Yhdysvallat ensimmäistä kertaa on solminut sopimuksen, jossa kaupankäyntiä ehdollistetaan työehdoilla ja ympäristöseikoilla. Ensi tiistain presidentinvaalien pääehdokkaista Al Gore tukee sopimusta, Goerge Bush vastustaa.

Brasilian työelämässä
puoli miljoonaa
alle 10-vuotiasta lasta

Puoli miljoonaa 5-9-vuotiasta lasta osallistuu työelämään Brasiliassa, todetaan Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n tuoreessa raportissa.

Brasilian omien virallisten lähteiden mukaan lähes kolme miljoonaa lasta tekee työtä. Heidän osuutensa maan koko työvoimasta on 4,2 prosenttia. Lapsilla on merkittävä osuus sokeriruokopelloilla, jalkinetuotannossa ja kaivoksissa.

VAKL vetoaa Maailman kauppajärjestöön WTO:hon, jotta se painostaisi Brasiliaa lisäämään toimiaan lapsityövoiman vähentämiseksi.

Eläkerahastot isossa
roolissa maailman
sijoitusmarkkinoilla

Committee on Workers Capital (Työläisten pääoman komitea) arvioi, että eläkerahastojen osuus maailman investoinnista on yli 30 prosenttia. Eläkerahastojen hallussa on 30 prosenttia New Yorkin pörssiin sijoitetusta pääomasta ja Lontoon pörssin osakkeiden arvosta peräti 50 prosenttia. Summa on tähtitieteellisen suuri, 7 000 miljardia dollaria.

Pääosa eläkerahastoihin kerätyistä varoista perustuu julkisen sektorin ay-järjestöjen kanssa neuvoteltuihin sopimuksiin.

Eläkerahastot ovat pitkään valinneet sijoituskohteensa pelkästään riski-tuotto-arvioiden pohjalta. Viime aikoina moni rahasto on alkanut harkita eettisten seikkojen lisäämistä valintaperusteisiinsa. Ne tuovat harkinnan piiriin sen, miten pörssiyhtiöt ja muut mahdolliset sijoituskohteet suhtautuvat ay-ja muihin ihmisoikeuksiin sekä miten ne vaikuttavat sosiaaliseen ja ympäristön tilan kehitykseen.

Komitea on luomassa tietokantaa maailman eläkerahastoista. Tietokantoihin sisältyy tietoja työväestön edustajien asemasta eläkerahastojen päätöksenteossa.

Moskovan McDonald's
taipuu ay-oikeuksiin

Moskovan McDonald'sin jalostuslaitoksella on kamppailtu vuodesta 1998 järjestäytymisoikeuden puolesta. Lokakuun lopulla Venäjän federaation parlamentin alahuoneen Duuman työriitakomitea käsitteli asiaa. McDonald'sin edustajat eivät saapuneet paikalle, vaan tyytyivät lähettämään elimelle viestin, jonka mukaan ammatillisesti järjestäytyneillä työntekijöillä on oikeus neuvotella ja sopia omista työehdoistaan.

Parlamentin komitea kehotti McDonald'sia aloittamaan neuvottelut työehdoista viikossa.

Elin pyysi federaation työtarkastusviranomaisia tarkastamaan McDonald'sin kaikki toimipisteet Venäjällä ja varmistamaan, että niissä toimitaan Venäjän lakien ja kansainvälisten sitoutumusten mukaisesti.

Lisäksi komitea päätti ryhtyä uudistamaan lainsäädäntöä niin, että työnantajien mahdollisuudet kieltäytyä kollektiivisista työehtoneuvotteluista pienenevät.