Juhani Artto

AY-UUTISET MAAILMALTA

27.10.2000


Bangladesh:
Vaatetusteollisuuden
lapsityövoima vähentynyt
nopeasti

Kansainvälisessä työjärjestössä ILO:ssa 1990-luvun alkupuoliskolla omaksuttu strategia lapsityövoiman vähentämiseksi tuottaa tuloksia. Bangladeshissä tänään työnsä päättävässä seminaarissa on todettu, että neljässä vuodessa järjestäytyneiden työnantajien palveluksesta on siirretty koulunpenkille 27 000 lasta.

Saavutus perustuu tiukennettuun valvontaa, köyhien perheiden huoltajien työllistämiseen ja oppimiskeskusten kehittämiseen.

Strategia on tuottanut myönteisiä tuloksia myös Pakistanin jalkapallo-ompelimoissa sekä Indonesian, Filippiinien ja Thaimaan kalastusteollisuudessa.

ILO toteuttaa lapsityövoimahankettaan IPEC:ä 65 maassa. Hankkeen etenemisestä huolimatta maailmassa on yhä 250 miljoonaa työelämään osallistuvaa lasta. Bangladeshiläisiä heistä on 6 miljoonaa.

 

 


Norjan LO vahvistaa
pääluottamusmiesten
asemaa pienyrityksissä

Norjan ammatillinen keskusjärjestö LO on aloittanut kampanjan, joka tähtää pienyritysten pääluottamusmiesten aseman parantamiseen. Kampanja kestää ensi vuoden loppuun asti.

Keskusjärjestössä on päätelty, että pienyritysten pääluottamusmiesverkosto muodostaa keskeisen osan koko ay-liikkeen selkärangasta.




Maailmanpankki ja
Valuuttarahastossa lupaavat tiivistää suhteitaan ay-liikkeeseen

Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtomiehet sanovat olevansa valmiita ottamaan aiempaa paremmin huomioon ay-liikkeen näkökannat. Washingtonin mahtijärjestöjen edustajat keskustelivat maanantaina ja tiistaina Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n 60 henkisen valtuuskunnan kanssa.

LO:n pääekonomisti:
Ruotsilla varaa työajan
lyhentämiseen

LO:n pääekonomistin Dan Anderssonin mukaan Ruotsilla on varaa työajan lyhentämiseen. Kysymys on vain sen tahdin oikeasta mitoittamisesta. Työajan supistaminen, inflaatio, palkankorotukset, veronalennukset ja työn tuottavuuden kasvu on mitoitettava niin, että talouden pitkäaikainen kasvu jatkuu.

Työn tuottavuus kasvaa 1,5 prosentin vuosivauhdilla. Jos palkkojen nimelliskorotukset päätyvät 3,5 prosenttiin, työnantajien kustannukset nousevat ennen inflaatiota 2,0 prosenttiin. Se vastaa keskuspankin 2,0 prosentin inflaatiotavoitetta.

Tämä yhtälö asettaa rajat kasvun turvaavalle palkkapolitiikalle, Andersson korostaa. Hän arvioi, että järkevällä politiikalla Ruotsi pystyy viidessä alentamaan nykyisestä 7,5 prosentista 4-5 prosenttiin.