Juhani Artto

AY-UUTISET MAAILMALTA

20.10.2000


Zimbabwen opposition johtaja Morgan Tsvangirai ensi viikonloppuna Tampereella

Zimbabwessa presidentti Robert Mugaben valta horjuu yhä vakavammin. Kansalaiset arvostelevat pari vuosikymmentä vallassa ollutta hallintoa maan syöksemisestä talouskriisiin ja köyhyyteen. Opposition johtaja, ay-liikkeen entinen ykkösmies Morgan Tsvangirai tähtää Mugaben vallan lopettamiseen jo ennen vuoden 2002 presidentivaaleja.

Viime päivinä Zimbabwessa on ollut rajuja ruokamellakoita. Tsvangirain mukaan mellakoijat eivät kuulu hänen johtamaansa demokraattiseen liikkeeseen.

Tsvangirai esiintyy sunnuntaina 28.10 aamupäivällä Tampereen yliopiston juhlasalissa SASK:n solidaarisuuspäivillä.

Lauantaina tilaisuudessa puhuvat muun muassa tasavallan presidentti Tarja Halonen, arkkipiispa Jukka Paarma ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen.

Solidaarisuuspäiville odotetaan satoja osanottajia.

WTO tutkii työelämän perusnormien toteutumista

Maailman kauppajärjestö WTO alkanut tutkia työelämän perusnormien toteutumista eri maissa. "Se oli myönteistä muutoin epäonnistuneessa Seattlen kokouksessa viime vuoden lopulla", toteaa Julkisalojen kansainvälinen liitto PSI.

Moni maa on sitoutunut noudattamaan normeja, mutta rikkoo niitä käytännössä. Bahrain on tästä kolkko esimerkki. Se sitoutui työelämän perusnormeihin jo WTO:n Singaporen kokouksessa 1996, mutta ei ole ratifioinut niitä koskevia Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksia.

Bahrain on kieltänyt ay-järjestöjen toiminnan, vangitsee ay-aktiiveja sekä syrjii naisia ja ulkomaalaisia työntekijöitä. Bahrain käyttää jopa pakkotyötä.


Ay-liike sai kehuja
Sydneyn olympialaisista

Australian luoteisen alueen pääministeri Bob Carr on antanut tunnustusta ay-liikkeelle sen panoksesta Sydneyn olympialaisten hyväksi. Carr totesi, että ilman ay-järjestöjen rakentavaa suhtautumista kisahankkeet eivät olisi valmistuneet ajoissa ja pysyneet budjettien raameissa.

Carr mainitsi myös sen, että Sydneyn kisojen valmistelussa sai surmansa ainoastaan yksi työntekijä. Barcelonassa ja Atlantassa työt vaativat kymmeniä ihmishenkiä. Niissä toimeksiannot menivät paljolti yrityksille, jotka käyttivät järjestäytymätöntä työvoimaa. Sydneyssä työt keskitettiin ammatillisesti järjestäytyneille työntekijöille.

Haitin ay-johtajat
kuolemanvaarassa

Haitissa on paljastunut suunnitelma murhata useita ay-johtajia. Vaarasta on hälyttänyt Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL. Suunnitelman takana on Lavalas-puolueen jyrkkä siipi.

VAKL vaatii Haitin presidenttiä Prévalilta toimia ay-aktiivien hengen turvaamiseksi ja heihin kohdistuvan vainon lopettamiseksi.

Tuonti horjuttaa
USA:n terästeollisuutta

Teräksen tuonti Yhdysvaltoihin supistui rajusti viime vuonna, koska maa rajoitti tuontia hallinnollisesti. Yhdysvallat oikeutti tuonnin uudet esteensä syyttämällä ulkomaisia tuottajia alihinnoittelusta, dumppauksesta. Se kuuluu kansainvälisen kaupan säännöissä kiellettyihin kilpailukeinoihin.

Nyt Yhdysvaltojen terästeollisuus on uudestaan vaikeuksissa ulkomaisen kilpailun kanssa. Ala on vedonnut presidentti Bill Clintoniin kotimaisen teollisuuden suojelemiseksi.

Terästyöläisiä on lomautettu ja asiantuntijat pelkäävät, että edessä on myös konkursseja, ellei kehityksen suunta muutu.


Afrikan ay-liike julisti sodan aidsia vastaan

Afrikan ay-liike on päättänyt tehostaa työpaikoilla kamppailua aidsia vastaan. Botswanan pääkaupungissa Gaboronessa pidettyyn kokoukseen osallistui edustajia 40 maasta.

Tapaamisen isäntämaassa Botswanassa HI-viruksen kantajien osuus on maailman korkein. Aikuisista 26 prosenttia on saanut aidsin aiheuttavan HI-virustartunnan. Epidemian on pahin eteläisessä ja Itä-Afrikassa.

Asiantuntijat arvioivat, että aids-kuolemat supistavat kymmenkunnan maan bruttokansantuloa vuosittain prosentin.

Maailmanpankki painostaa Intiaa yksityistämään sähköntuotantoaan

Intiassa Uttar Bradeshin sähköliitto järjesti viime viikolla neljän päivän työnseisauksen protestina voimasektorin yksityistämishankkeita vastaan. Viime tammikuussa lähes 100 000 työläistä oli lakossa vaatien yksityistämissuunnitelmien uudelleenarviointia Intian muiden osavaltioiden kokemusten perusteella.

Lakkolaiset saivat viranomaisilta lupauksen, että yksityishankkeet jäädytetään vuodeksi niiden etujen ja haittojen analysoimiseksi. Kesällä paljastui, että Maailmanpankki oli asettanut lainansa ehdoksi sen, että   yksityistämistä viedään eteenpäin.

Julkisalojen kansainvälinen liitto PSI tuomitsee Maailmanpankin menettelyn. PSI:n mielestä on perusteetonta asettaa yksityistäminen lainan ehdoksi.

Ay-liike ja työnantajat
pohtivat ilmastonmuutosta

Uhkaava ilmastonmuutos oli hiljattain ay-liikkeen ja työnantajien edustajien yhteisen tapaamisen aiheena teollisuusmaiden taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestössä OECD:ssä. Tapaus oli historiallinen, koska aiemmin työmarkkinaosapuolet eivät ole käsitelleet OECD:ssä ilmastonmuutosta. Kokous osaltaan valmisteli marraskuussa Haagissa järjestettävää tapaamista, johon osallistuvat kansainväliseen ilmastonmuutossopimukseen liittyneiden maiden edustajat.