JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

09.10.2002

USA:n länsirannikon satamien työnantajien tavoitteena
syrjäyttää ammattillisesti järjestäytyneet työntekijät

Helsinki (09.10.2002 - Juhani Artto) Yhdysvaltojen länsirannikon 29 sataman työnantajien päämääränä on syrjäyttää työpaikoilta ammatillisesti järjestäytyneet työntekijät. Tästä saatiin uutta näyttöä eilen.

Ennen kuin presidentti George W. Bush keskeytti Taft-Hartley-lain nojalla työnantajien syyskuun lopulla määräämän työsulun, työntekijöitä edustava ammattiliitto ILWU suostui sekä työnantajien ehdottamaan valtiollisen sovittelijan käyttöön että vanhan työehtosopimuksen työehtojen tilapäiseen soveltamiseen 30 vuorokauden ajan. Työnantajille ILWU:n vastaan tulo ei enää tiistaina kuitenkaan kelvannut, koska työnantajien järjestö PMA arvioi pääsevänsä parempaan lopputulokseen Bushin avulla.

Ammatillisen keskusjärjestön AFL-CIO:n taloudenhoitaja, 13 miljoonan jäsenen verkoston kakkosmies, Richard Trumka tuomitsi tuoreeltaan Bushin päätöksen. Hän luonnehti presidentin väliintuloa tragediaksi, jolla on historiallisia seurauksia.

Trumka korosti, että ay-liikkeen olemassaolo länsirannikon satamissa on nyt entistä suuremmassa vaarassa. Työnantajat tavoittelevat sopimusta, joka mahdollistaa uuden teknologian käyttöön liittyvien tehtävien siirtämisen alihankintaan ja sitä kautta ammatillisesti järjestäytymättömien hoidettavaksi.

PMA ja sen tukijat koettavat horjuttaa satamien työntekijöiden herättämää myötätuntoa muistuttamalla työntekijöiden poikkeuksellisen hyvästä ansiotasosta. Kampanjointi ei ole kuitenkaan vaimentanut ay-aktiivien ja –organisaatioiden tuen ilmaisuja länsirannikon satamien työntekijöille.