JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

03.06.2002

ITGLWF:n pääsihteeri Neil Kearney
syyttää kv. jalkapalloliittoa likaisesta pelistä

(03.06.2002) Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA aiheuttaa pelille häpeää suhtautumalla piittaamattomasti tuottoisten lisenssi- ja sponsorisopimustensa epäsosiaalisiin puoliin. Näin totesi jalkapallon MM-kisojen aattona Tokiossa Tekstiili-, vaatetus- ja nahkatyöläisten kansainvälisen federaation ITGLWF:n pääsihteeri Neil Kearney.

ITGLWF ja kaksi muuta maailmanlaajuista ay-organisaatiota neuvottelivat 1996 FIFA:n kanssa työolosuhteita koskevista vähimmäisnormeista. Niitä oli määrä noudattaa FIFA:n suoraan tai epäsuorasti lisenssioimien tuotteiden valmistuksessa sekä liiton pääsponsorien tuotantolaitoksissa. Kearneyn mukaan niissä työskentelee 750 000 työläistä. FIFA kuitenkin kieltäytyi allekirjoittamasta sopimusta todeten ainoastaan, että useimmat kohdat sisältyvät FIFA:n lisenssien ehtoihin. Niidenkään toteutumista jalkapalloliitto ei valvo, ITGLWF arvostelee.

Seuraukset ovat traagiset, Kearney sanoo. Kymmenet tuhannet urheiluvälineteollisuuden työläiset työskentelevät nälkäpalkalla 16 tuntia päivässä. FIFA:n lisenssivalmistajien ja pääsponsorien tuotantoketjuissa työskentelee myös lapsia, joista nuorimmat ovat hädin tuskin 10-vuotiaita. Kiinassa osa työläisistä tekee pakkotyötä, eikä työläisryhmillä ole oikeutta vapaaseen ammatilliseen järjestäytymiseen eikä itsenäiseen kollektiiviseen sopimustoimintaan.

Kearneyn mukaan työolosuhteet ovat jopa huonontuneet sen jälkeen, kun kansalaisaktiivit vyöryttivät jalkapallon edellisten MM-kisojen edellä paljastuksia lasten osallistumisesta nahkaisten jalkapallojen ompelemiseen. Sialkotissa Pakistanissa lasten osallistumista pallojen tuotantoon on kyetty rajoittamaan, mutta se on lisääntynyt Kiinassa sekä Intian urheiluvälineteollisuudessa.

ITGLWF kehottaa FIFA:a palaamaan neuvotteluihin vähimmäistyöehdoista, sopimaan niistä sekä vaatimaan lisenssivalmistajiltaan ja pääsponsoreiltaan niiden kunnioittamista.