JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

13.05.2002

Ruotsissa yhä enemmän työtapaturmia ja työperäisiä sairastumisia

Helsinki (13.05.2002 - Juhani Artto) Vuonna 2000 Ruotsissa rekisteröitiin 9,4 työtapaturmaa ja 5,7 työperäistä sairastumista tuhatta työntekijää kohti. Tilastot kertovat, että tilanne huononi selvästi vuosina 1997-2000. Sen sijaan työmatkojen vaarallisuus väheni. Kehityksen suunnat ilmenevät ammatillisen keskusjärjestön LO:n huhtikuussa julkaisemasta selvityksestä.

LO:n jäsenille sattui vuonna 2000 työtapaturmia yli kuusi kertaa useammin kuin toimihenkilöille, kun tapaturmien määrä suhteutetaan jäsenmääriin. Työperäisiä sairastumisia rekisteröitiin LO:n jäsenkentässä lähes kolme kertaa enemmän kuin toimihenkilöiden keskuudessa. Työtapaturmissa ja työperäisissä sairastumisissa työläisten ja toimihenkilöiden välinen kuilu kasvoi vuosina 1998-2000.

Selvästi eniten haittoja LO:n jäsenistölle aiheutti fyysinen kuormitus. Toiseksi suurimmaksi tekijäksi osoittautui stressille altistava töiden järjestely, mikä oli yhtä yleistä LO:n jäsenkentässä kuin toimihenkilöiden organisaatioissa.

LO:n toinen varapuheenjohtaja Ulla Lindqvist toteaa, että tehtäväkierron ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien lisääminen lieventävät ongelmia. Niitä vähentää myös henkilöstön määrän pitäminen riittävän suuren.

Yhtenä parannuskeinona LO esittää kuntoutusvakuutusta, joka takaa tarvitseville nopean pääsyn kuntoutukseen. Järjestön mielestä ennaltaehkäisevään toimintaan keskittyvä työpaikkaterveydenhuolto on tehtävä pakolliseksi. Työmarkkinaosapuolet ja Ruotsin hallitus etsivät yhteisessä elimessä ratkaisuja työpaikkojen turvallisuuden lisäämiseksi.